V pestri ponudbi čajev pogosto pozabimo na dobro staro pijačo, ki so jo z razlogom pogosto pili naši predniki. Novejše raziskave so ga povezale s številnimi koristmi za zdravje in je prava zakladnica vitamina C.
Ob omembi vitamina C, enega najpomembnejših hranil za močno imunost v sezoni virusov, je prva asociacija največkrat limona, takoj za njo pa drugi citrusi: pomaranče, mandarine, grenivke ...
Čeprav so bogati z vitamini, minerali, antioksidanti in drugimi hranili, citrusi ne prednjačijo po vitaminu C ali askorbinski kislini. Nasprotno, več je živil, ki vsebujejo vitamin C v znatnih količinah!
Preberite še:
- Leto bodo zaključili na razburljiv način z doseženimi cilji: Ta 3 znamenja bodo najuspešneje končala leto 2024
- Stil 'angleškega podeželja' je hit te modne sezone: Navdih so Kate Middleton, princesa Diana, kraljica Elizabeta II. in celotno plemstvo v prostem času
Eden izmed njih je mogočen šipek, za katerega strokovnjaki navajajo, da 100 gramov šipka vsebuje 416 mg vitamina C.
Šipek in vitamin C
Za primerjavo, kako impresivno je to, vam bomo spodaj predstavili nekaj dejstev o citrusih: 100 gramov limone vsebuje 53 mg vitamina C 100 gramov mandarine vsebuje 26,7 mg vitamina C 100 gramov pomaranč vsebuje 53,2 mg vitamina C 100 gramov grenivke vsebuje 31,2 mg vitamina C
Šipek, znan tudi kot granatno jabolko, divja vrtnica, šipek, šipek, šipek, spada v družino vrtnic (Rosaceae), nabiramo pa ga, ko je zrel, ko je trd in živo oranžne barve, večinoma na začetku leta. Vsebuje drobna in užitna semena, odličen vir številnih hranilnih snovi, le dve žlici šipka pa vsebujeta:
- 26 kalorij
- 6 g ogljikovih hidratov
- 4 g vlaknin
- 4 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina A
- 3 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina B5
- 6 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina E
- 76 % priporočenega dnevnega vnosa vitamina C
Torej, vitamin C je nekaj, zaradi česar šipek izstopa v naravi.
Zakaj je treba uživati šipek?
Šipek se široko uporablja v ljudski medicini po vsem svetu in čeprav ga ne smemo uporabljati kot zdravilo ali nadomestilo za terapijo, ki jo predpiše zdravnik, je zelo uporaben kot del raznolike in uravnotežene prehrane. Po poročanju medicinskega portala Healthline ima šipek številne znanstveno dokazane lastnosti.
Šipek proti staranju
Šipkovo olje je zelo priljubljeno v kozmetični industriji, čeprav je raziskav, ki potrjujejo njegove učinke proti staranju, malo. Znano pa je, da vsebuje večkrat nenasičene maščobe, ki krepijo zaščitno bariero kože in ščitijo kožo pred vnetnimi spojinami, in sicer UV-sevanjem, tobačnim dimom in onesnaženjem, poroča Healthline.
Ta platforma še dodaja, da lahko vitamin C iz šipka pomaga pri sintezi kolagena, celjenju ran ...
Šipek proti artritisu
Šipek se vse pogosteje preučuje glede njegovih učinkov na bolečino pri osteoartritisu in nedavni pregled 24 študij, objavljenih v medicinski reviji Phytomedicine leta 2019, je pokazal, da lahko dodatek šipka pomaga ublažiti simptome osteoartritisa z bojem proti oksidativnemu stresu in vnetju v sklepih.
Šipek za topljenje maščob
Študija, objavljena leta 2015 v reviji Diabetology & Metabolic Syndrome, je trajala 12 tednov in na koncu je bilo ugotovljeno, da uporaba 100 tablet dodatkov šipka dnevno pomaga zmanjšati trebušno maščobo v primerjavi s kontrolno skupino. Avtorji študije so ta učinek pripisali tilirozidu, močnemu antioksidantu, ki lahko poveča metabolizem maščob, kar je bilo priznano tudi v številnih študijah na glodavcih, ugotavlja Healthline.
Šipek za zdravje srca
Če ga uporabljate kot del raznolike in uravnotežene prehrane, je šipek lahko pomemben zaveznik pri ohranjanju zdravja srca in ožilja, študija švedskih strokovnjakov, objavljena v European Journal of Clinical Nutrition leta 2012, pa je pokazala, da vsakodnevno pitje pijače, ki vsebuje 40 g. šipkovega prahu lahko pomaga znižati krvni tlak, skupni holesterol in LDL holesterol v primerjavi s kontrolno skupino. Vendar so potrebne nadaljnje raziskave.
Kako pravilno skuhati šipkov čaj?
Šipek lahko v prehrani uporabimo na več načinov, največkrat pa ga uživamo s šipkovim čajem.
Pripravimo ga zelo preprosto – žličko opranih in nasekljanih šipkovih plodov prelijemo z 200 ml prevrete in ohlajene vode, pokrijemo in odstavimo. Po 20 minutah vzemite šipek, dodajte med in limono po okusu.
Novo na Metroplay: “Vse, kar je za psiho preveč, nase prevzame telo” | Tomislav in Nina Senečić