"Že tri leta vsako jutro za zajtrk jem grški jogurt": To so vse koristi, ki jih morate poznati

22. 8. 2024
Deli
"Že tri leta vsako jutro za zajtrk jem grški jogurt": To so vse koristi, ki jih morate poznati (foto: Profimedia)
Profimedia

Zdravo, okusno ... To visokobeljakovinsko živilo ima številne koristi za telo. Lahko postane vaš zaveznik pri zajtrku.

Zaradi postopka predelave mleka v jogurt gre grški jogurt skozi dodatno fazo fermentacije in filtracije kot običajni jogurt, kar pojasnjuje, zakaj je gostejši in bolj kremast. Za njegovo proizvodnjo je potrebno več mleka, zato vsebuje manj vode, vendar več hranilnih snovi. Polnomastni grški jogurt je v svoji izvirni, manj filtrirani različici najbogatejši z maščobami, saj jih vsebuje približno 9 gramov na 100. Zaradi tega je vnos kalorij večji, vendar je občutek sitosti sčasoma večji (zaradi uravnoteženega razmerja med maščobami in beljakovinami), okus pa bolj zaokrožen, kar 5- ali 2-odstotni posnetki z zmanjšanjem kalorij izgubijo.

Najbolj priljubljen grški 0-odstotni jogurt ima zaradi odsotnosti maščobe precej manj kalorij, vendar je po okusu bolj podoben sladkemu jogurtu kot sladkemu jogurtu.

Preberite še: 

Kakšne so koristi grškega jogurta?

Ugodni učinki grškega jogurta so povezani predvsem z visoko vsebnostjo biološko dostopnih beljakovin, tj. beljakovin, ki so pripravljene za uživanje in pomagajo ohranjati telesno maso, pa tudi z nizko vsebnostjo sladkorja in laktoze (ali celo brez njiju), zato ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki in alergiki na mlečne izdelke. Probiotiki, znani tudi kot mlečnokislinske bakterije, ki jih vsebuje, pomagajo uravnovesiti črevesno floro, olajšajo absorpcijo vitaminov in mineralov v telo, uravnotežijo presnovo in zmanjšajo napihnjenost trebuha.

Grški jogurt ima visoko koncentracijo mineralov, vključno s kalcijem, pa tudi vodotopnih vitaminov iz skupine B in vitamina A (retinol) ter levcina, aminokisline, ki povečuje občutek sitosti in zmanjšuje potrebo po stalnem prigrizku; zaradi te lastnosti je jogurt primeren za zdrav način življenja, pa tudi za tiste s hitrim načinom življenja, ki se želijo dolgo časa počutiti siti.

@marykateschmidt_ Full recipe on my IG movementbymk - trust me you’ll be obsessed #greekyogurt #fage #greekyogurtbowls #proteinbreakfast #proteinbreakfastidea #proteinbreakfasts #breakfastrecipe #lasygirlmeals #lazygirlmeal #easyrecipe #easybreakfast #fyp #foryou ♬ Running Up That Hill (A Deal With God) - Kate Bush

Zakaj grški jogurt pri zajtrku zmanjšuje željo po hrani?

Jutranje grškega jogurta zjutraj zagotavlja beljakovine na začetku dneva in vzdržuje raven sladkorja v krvi. Metabolizem se pri zajtrku z grškim jogurtom zažene drugače kot pri tradicionalnem zajtrku s kapučinom in rogljičkom, ki ga ne smete ponavljati vsak dan, če želite ostati vitki, saj vsebuje veliko sestavljenih sladkorjev, ki za prebavo telo izčrpajo in povzročijo upad energije in budnosti ravno takrat, ko jo najbolj potrebujete. Grški jogurt je ključ do uravnoteženega zajtrka, ne da bi se morali čemu odreči, saj dobite kremast okus, kot ga ima na primer kapučino, vendar odstranite sladkorje, ki po nočnem postu povzročijo povišano raven sladkorja v krvi.

Enostavno lahko preizkusite nove kombinacije z mešanjem žitaric, sadja, maščob, kot je naravno maslo iz oreščkov, in tu in tam dodate celo nekaj piškotov, malo za okus, malo za okras.

"Že tri leta vsako jutro za zajtrk jem grški jogurt": To so vse koristi, ki jih morate poznati
Profimedia

Zanimivi recepti in kombinacije z grškim jogurtom, da bo manj kisel

Veliko ljudi grškega jogurta ne mara zaradi njegove kislosti. Kot smo videli zgoraj, je ta odvisna od količine maščobe v živilu.

Grški jogurt se je rodil kot bogato in izjemno vsestransko živilo, zato je pomembno, da ga spoznamo, preizkusimo in okusimo v vseh njegovih različicah, preden razumemo, v kolikšni meri ga lahko uporabljamo v kulinariki, ne da bi se bali, da bodo jedi preveč kisle.

Grški jogurt je najslajši način uživanja po tradicionalnem receptu, poškropljen z medom in nekaj oreščki, prava sladica brez preveč sladkorja in s pomirjujočim okusom. Kombinirajte ga z marmelado, čokolado in seveda s sadjem vseh vrst, kot so jagode in jagodičevje, pa tudi s tropskim sadjem, kot sta mango in papaja. Iz vseh navedenih sestavin lahko pripravite tudi okusen smoothie.

Grški jogurt je odlična osnova za pripravo omak s svežimi začimbami, kot je znana jogurtova omaka iz držav Bližnjega vzhoda, pripravljena iz jogurta (tudi grškega), soli, mete, limone in olja, ali dipsov, klasičnih omak za pomakanje, ki jih pripravite z mešanjem grškega jogurta, nasekljane špinače, česna, limone in žafrana za omamen aperitiv.

Grški jogurt je odlična sestavina za dodajanje kuhanim jedem, kot so omlete, da postanejo bogatejše z beljakovinami in bolj kremaste, pa tudi sladkemu in slanemu pecivu, saj nadomesti del masla in jajc, kot na primer v palačinkah, ali v bagel, da nastane lažja različica brez izgube mehkobe peciva.

Ne prosojno obleko, Brigitte Macron sredi morja čez nebeško modre enodelne kopalke nosi ta popoln kos