Kako lahko hrana vpliva na naše možgane in kulinarične želje?
Zasvojenost z živili
Vsakdo ima vsaj eno. Pogovorimo se o živilih, ki povzročajo zasvojenost, o tistih živilih, ki jih ješ več, kot jih ješ, več si jih želiš, s katerimi smo v ljubezenskem odnosu: hrepenimo po njih, ne moremo se jim upreti, pojemo jih morda malo preveč in potem morda to obžalujemo.
Ta živila dejansko ustvarjajo zahrbtno odvisnost, ki se je pogosto niti ne zavedamo. Toda zakaj po njih hrepenimo tako močno in v vedno večjih količinah? Obstaja znanstvena razlaga, zakaj so ta živila, pogosto nezdrava hrana (a ne bi mogla biti brokoli ali korenje?), neustavljivo privlačna.
Ne spreglejte:
- 32 let kasneje Julia Roberts nosila videz iz filma Čedno dekle: Igralka v obleki, ki bi bila povsem običajna, če ne bi bilo kratkih hlač
- Po vzoru modnih pist: V modo se vrača trend ličenja iz 90-ih, ki ga nismo več pričakovali
- Meseca oktober in november bosta zanje minila v znamenju sprememb: 4 horoskopska znamenja v teh 2 mesecih čaka USPEH na vseh področjih
Zakaj nekatera živila povzročajo zasvojenost?
Da bi razumeli, zakaj se ob nekaterih živilih počutimo tako dobro, da brez njih ne moremo več, moramo začeti v naših možganih. Preprosto povedano, ko opravimo dejanje, ki je koristno za telo, kot je prehranjevanje, se v možganih sprostijo nagradne snovi, kot je dopamin, nevrotransmiterski hormon, ki nam daje občutek ugodja. Nekatera predelana in predelana živila proizvajajo toliko dopamina, da si jih v možganih želimo vedno več, kar povzroča znamenito "željo po hrani". Značilnost teh nagrajujočih živil? Vsebujejo veliko belega sladkorja, preveč predelane moke, nasičenih maščob, umetnih arom in soli, snovi, ki ob zaužitju prevelikih količin lahko povzročijo vse od debelosti, visokega holesterola do bolezni, kot je sladkorna bolezen.
Študija Univerze v Michiganu, objavljena v reviji American Journal of Clinical Nutrition, je določila šest najboljših živil, ki povzročajo največjo zasvojenost. V nadaljevanju jih predstavljamo skupaj z bolj zdravimi alternativami in predlogi, kako se izogniti njihovi navlaki.
6 živil, ki jih ne moremo nehati jesti
1. Pizza
Ta naša nacionalna hrana, ki jo slavijo po vsem svetu, je mojstrovina gastronomske preprostosti v svoji pravi različici, tj. sveže pripravljeni in morda pečeni v peči na drva. Po drugi strani pa so zamrznjene in pakirane pice pogosto koktajl predelanih in obdelanih sestavin. Alternativa? Kakovostna picerija, ki pripravlja pice iz svežih in zdravih sestavin. Ali še bolje domača pica (morda s cvetačno osnovo), za katere testo lahko uporabimo polnozrnate moke, kot so pira, kamut ali čičerika. In ki jo lahko začinimo z doziranjem soli, izločitvijo sladkorja in uporabo samo dobrih maščob, kot je ekstra deviško oljčno olje.
2. Čokolada
Čokolada je za mnoge zvesta prijateljica, ki nikoli ne razočara. Najpogostejša različica je mlečna čokolada (tudi polnjena ali z lešniki), bogata z mlekom v prahu, maščobo in sladkorjem. Če se želite znebiti njene zasvojljivosti, namesto nje izberite temno čokolado z visokim deležem grenkega kakava (več kot 70 %) in nizko vsebnostjo sladkorja (ali, najbolje, brez sladkorja). Vendar je ne zaužijte več kot 2 kvadratka na dan. Nekaj časa traja, da se navadite na okus, vendar kmalu postane poslastica, ki jo je treba popiti.
3. Krompirček
Hrustljavost je le del privlačnosti tega naravnost neustavljivega živila. Grizljanje čipsa v vseh oblikah, pakiranega ali sveže ocvrtega, lahko človeka zares spravi v obup in eden vleče drugega. Vendar so pogosto prepojeni z nasičenimi maščobami, kot so nekakovostna rastlinska olja, in tonami soli. Toda kako jih nadomestiti? Poskusite z domačimi popcorni, narejenimi iz zdravih maščob, kot sta kokosovo ali olivno olje, in začinjenimi s ščepcem morske soli ali gomasio (sol in sezam).
4. Industrijski piškoti
Zaradi smrtonosne mešanice rafinirane moke, sladkorjev in hidrogeniranih rastlinskih maščob, ki so dodani hrustljavosti piškotov, to živilo proizvaja veliko dopamina. Če so piškoti čokoladni in morda polnjeni z marmeladami in kremami, se učinek podvoji. Opustite jih in se raje odločite za riževe ali koruzne piškote, namazane s tanko plastjo arašidovega, mandljevega ali indijskega masla ali s čistim medom. Tako boste potešili željo po sladkem in hrustljavem.
5. Sladoled
Sladoled, in s tem ne mislimo domačega z rastlinskim mlekom, ampak industrijskega, bogatega, kremastega in sladkega, požene dopamin v prekomerno hitrost. In zato si ga želimo veliko, po možnosti cel kozarec, kot junakinje številnih romantičnih komedij po sentimentalnem razhodu. Druga možnost? Domači sadni sorbet (zelo preprost recept) s svežim, zrelim sezonskim sadjem (poskusite kombinacijo jagode-banana), po možnosti brez sladkorja ali kvečjemu rahlo sladkan z naravnim sladilom, kot sta stevia ali agavin sirup.
6. Industrijski hamburgerji
Tipični industrijski hamburgerji so zaradi mešanice sestavin, ki vključujejo živalske maščobe (meso in sir v primeru cheeseburgerja), dodane sladkorje, umetne arome, sol in rafinirano moko (v žemlji), resnično zasvojljivi. Da ne omenjamo spremljajočih omak. Zdrav nadomestek? Ne komercialno dostopni vegetarijanski burgerji, ki so pogosto zelo predelani in polni aditivov, barvil in zgoščevalcev, zato so po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije nezdravi, temveč preprost burger, pripravljen v lokalni mesnici, ki vsebuje le prvovrstno meso in je pripravljen doma s kapljico oljčnega olja in zelišči, kot je sesekljan peteršilj. In za posnemanje učinka stopljenega sira, velikodušna plast guacamoleja.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Poznate trik uravnavanja telesne teže? 3 razlogi, zakaj je po mnenju strokovnjaka prekinitveni post boljši od omejevanja kalorij
Priporočamo tudi: Sharon Stone pri 65-letih obračala poglede na milanskih ulicah v usnju od glave do peta (tako ga bomo nosile to jesen)
Novo na Metroplay: “Če narediš veliko, lahko izbereš najboljše” | DAVID TAVČAR, ELLE DEKOR 2024