Čeprav ta živila niso nujno nezdrava, ne prispevajo dovolj beljakovin v vaš načrt prehrane.
Beljakovine so potrebne za procese, kot so izgradnja mišic, imunski odziv ter tvorba hormonov in nevrotransmiterjev. Dodajanje živil, bogatih z beljakovinami, k obrokom in prigrizkom lahko pomaga tudi pri izgubi teže, izboljša sestavo telesa in podpira uravnavanje krvnega sladkorja.
Številna živila in pijače z visoko vsebnostjo beljakovin vam lahko pomagajo zadovoljiti in preseči vaše dnevne potrebe po beljakovinah. Vendar pa nekatera živila in pijače, za katere se oglašuje, da vsebujejo veliko beljakovin, morda dejansko ne vsebujejo toliko beljakovin, kot si mislite.
Preberite še:
- Umrl Oliviero Toscani, legenda modne fotografije in drznih kampanj, ki so spremenile svet
- Pozabite na oversize suknjič, to je to je kos, ki ga je zamenjal to zimo in ga lahko nosite v vsaki situaciji
1. Arašidovo maslo
Arašidovo maslo je dober vir številnih hranil, kot sta vitamin E in folat. Čeprav se pogosto šteje za živilo z visoko vsebnostjo beljakovin, vsebuje le majhno količino.
Arašidovo maslo vsebuje 8 gramov beljakovin na 2 žlici (32 gramov), kar ni dovolj, da bi ga lahko šteli za "bogato" z beljakovinami. Ista porcija vsebuje 200 kalorij, tako da bi morali zaužiti nekaj sto kalorij, da bi dobili primerno količino beljakovin iz arašidovega masla.
2. Navadni jogurt
Jogurt je priljubljena možnost za zajtrk in prigrizke. Čeprav so nekatere vrste jogurta bogate z beljakovinami, navadni jogurt ni najboljši vir. Grški jogurt je boljša možnost, če poskušate povečati vnos beljakovin, saj zagotavlja skoraj dvakrat več beljakovin kot običajni jogurt. Poleg tega grški jogurt vsebuje približno 50 odstotkov manj ogljikovih hidratov kot običajni jogurt, zaradi česar je boljša možnost za tiste, ki sledijo dieti z malo ogljikovimi hidrati.
3. Beljakovinske ploščice
Veliko izdelkov, ki se prodajajo kot "proteinske ploščice", vsebujejo le nekaj gramov beljakovin na porcijo. Nekatere priljubljene beljakovinske ploščice vsebujejo 8 gramov beljakovin na porcijo dveh ploščic. Vnos beljakovin lahko več kot podvojite, če te ploščice nadomestite z zajtrkom z dvema jajcema, rezino sira in nekaj svežega sadja.
4. Chia semena
Chia semena pogosto imenujejo "superhrana" zaradi visoke vsebnosti hranil, kot so vlaknine, magnezij, kalcij, selen in cink. Čeprav so chia semena polna številnih vitaminov, mineralov in drugih zaščitnih spojin, niso bogata z beljakovinami.
Ker se chia semena običajno zaužijejo v majhnih porcijah (npr. nekaj žlic naenkrat), se chia semena ne smejo obravnavati kot živilo z visoko vsebnostjo beljakovin.
5. Humus
V večjih količinah je čičerika, glavna sestavina humusa, odličen vir beljakovin. Ena skodelica kuhane čičerike vsebuje 14,5 gramov beljakovin.
Humus običajno uživamo v majhnih količinah, kar pomeni, da ni tako bogat z beljakovinami, kot nekateri mislijo. Četrtina skodelice humusa vsebuje 4,77 gramov beljakovin, kar ni dovolj, da bi ga lahko šteli za visoko beljakovinski obrok.