Ali ste pripravljeni opustiti kapučino in brioš za avokadov toast s sokom? Pojasnjujemo, zakaj bi bilo to dobro storiti vsaj nekaj dni na teden.
Slan zajtrk: zakaj je boljši od sladkega?
Bolje je, da za nekaj časa odložite rogljičke, maslo in marmelado. Ali pa vsaj poskusite. Četudi le pet dni na teden, vsak dan verjemite v dober razlog za to, kot so tisti, ki jih je pojasnila dietetičarka Paola Stavolone. Zdravnica, znana tudi na Instagramu kot @dietista.paolastavolone, razkriva lažne mite in majhne trike, da bi lahko zjutraj uživali v novem okusu.
Ne spreglejte:
- Drastična danska dieta, ki je namenjena predvsem eni skupini posameznikov: Kljub hitri izgubi teže in njeni preprostosti morate paziti na prenizek vnos kalorij
- Velika astrološka napoved: srečno število in barva za vsako znamenje horoskopa v letu 2024
- Najbolj ponesrečeni videzi s sinočnjih zlatih globusov: Selena Gomez vodilna med modnimi polomijami na rdeči preprogi
Je boljši sladek ali slan zajtrk?
"To je zagotovo eno od vprašanj, ki jih slišim najpogosteje, saj veste, da zajtrk ostaja najbolj zaželen obrok dneva. Začetek z dobrim, zdravim in uravnoteženim zajtrkom vam omogoča, da se z energijo in zbranostjo soočite z dnevom ter ga začnete kar najbolje. Prav zato postanem nestrpen, ko slišim ljudi govoriti, da ga preskočijo zaradi pomanjkanja časa, ker želijo spati nekaj minut več ali ker ga preprosto niso navajeni jesti. Zajtrk je zelo subjektiven čas, nekateri ga imajo raje sladkega, drugi slanega. Pomembno je, da je vedno uravnotežen. Da bi bil tak, morajo biti prisotna vsa makrohranila: beljakovine, ogljikovi hidrati, maščobe in del vlaknin. Tradicionalno se nagibamo k sladkemu zajtrku. Vendar pazite na delež sladkorja, saj lahko dvigne raven sladkorja v krvi in vas že po nekaj urah spet naredi lačne. Slani zajtrki pa so manj sladki, vendar pogosto vsebujejo veliko maščob in soli, zato je pomembno omejiti uživanje hladnega mesa in klobas ter izmenično uživati jajca, svež sir in stročnice. Nekaj je gotovo: slani zajtrk ima več koristi kot sladki, in sicer iz več razlogov, poglejmo, zakaj.
5 razlogov, zakaj je slan zajtrk boljši od sladkega
1. Zagotavlja večji in daljši občutek sitosti
Slan zajtrk vas lahko bolj nasiti zaradi prisotnosti beljakovin: jajc, svežega sira, stročnic, nizkomaščobnih narezkov ali divjega lososa. Te beljakovine zagotavljajo večji in dolgotrajnejši občutek sitosti kot mleko in skupaj z vlakninami, ki jih vsebujeta kruh in zelenjava ob obroku, omogočajo, da do kosila pridete brez nenadnih napadov lakote.
2. Pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi, saj preprečuje glikemične skoke
Sladki zajtrk je na splošno bolj sladek od slanega, saj temelji na piškotih, koruznih kosmičih ali brioših. To so živila, ki zvišujejo raven sladkorja v krvi, dajejo začasen občutek sitosti in sprožijo proizvodnjo inzulina. Vendar je proizvodnja tega hormona kratkotrajna in ko se konča, pride do upada energije in pojava lakote. Zato se uro in pol po zajtrku hitro pojavita občutek utrujenosti in želja po sladkorju. Pri slanem zajtrku se to ne zgodi, proizvodnja inzulina ostaja stalna, brez viškov, občutek lakote pa se pojavi šele blizu kosila, zato je idealen obrok za diabetike ali osebe, odporne na inzulin.
3. Praktičen je, ko se vam mudi
Vzeti s seboj mleko in kosmiče po vadbi v telovadnici je precej zapleteno. Slani zajtrk pa je pameten in priročen ter ga lahko pripravite zvečer ali zjutraj pred odhodom od doma. Na primer toast s polnozrnatim kruhom (ogljikovi hidrati), pusto narezano meso, kot so piščančje prsi, puran ali bresaola (beljakovine), oljčna pašteta (maščobe) in solata (vlaknine). Papirnata vrečka ali nepredušna posoda in zajtrk je shranjen. Tako lahko tisti, ki radi spijo dlje, ali tisti, ki vedno zamujajo, še vedno pojedo zdrav in popoln obrok na poti v pisarno, v avtu, na tramvaju ali sede za pisalno mizo.
4. Je vsestranski, saj je primeren za vsakogar
Videli smo, zakaj je slan zajtrk idealen za diabetike in bolnike z inzulinom, saj pomaga ohranjati stabilno raven sladkorja v krvi brez skokov. Je bolj vsestranski od sladkega zajtrka, saj ponuja široko paleto izdelkov, med katerimi lahko izbirate za različne zdravstvene potrebe. Na primer, zajtrk je enostaven za ljudi z laktozno intoleranco, saj lahko izberejo različne vire beljakovin, ki so primerni zanje, za razliko od sladkega zajtrka, kjer lahko izbirajo med mlekom in jogurtom. Za osebe z intoleranco na gluten in celiakijo pa je težko najti možnosti na osnovi ogljikovih hidratov, kot so piškoti, žita ali brioš, ki imajo pogosto neuravnotežene hranilne vrednosti. Po drugi strani pa je na voljo večja izbira kruha, krekerjev, palčk ali hrustljavih rezin iz riža, koruze, ovsa, ajde ali stročnic.
5. Je poživljajoč, zato je idealen tudi za športnike
Popoln zajtrk pred ali po treningu mora vsebovati dobro zalogo polnozrnatih ogljikovih hidratov, dober odmerek prebavljivih beljakovin, vir energijskih maščob ter vir vitaminov in mineralov (npr. fosforja in kalija). To pripomore k okrevanju mišic in dopolnjuje porabljene zaloge energije. Zato je slan zajtrk idealen.
4 zdravi recepti za slani zajtrk, ki jih lahko preizkusite
1. Kruh, losos in avokado
Primer hitrega in enostavnega zajtrka je polnozrnati ali rženi kruh (ogljikovi hidrati) z divjim lososom (beljakovine), zmečkanim avokadom (maščobe) in pomarančnim sokom (vlaknine). Zajtrk, bogat z vlakninami, nenasičenimi maščobami, beljakovinami visoke biološke vrednosti in vitamini, zlasti vitaminom C zaradi soka, ki pomaga pri pripravi na prihajajočo spremembo sezone.
2. Kruh, jajca in češnjev paradižnik
Poskusite z umešanimi jajci (beljakovine) z rženimi rezinami, kot je wasa (ogljikovi hidrati), češnjevim paradižnikom (vlaknine) in mandlji (maščobe).
3. Riževe rezine s humusom
Vsestranska ideja za zajtrk, ki izpolnjuje vse te zdravstvene potrebe, so lahko riževe ali koruzne rezine (ogljikovi hidrati) s čičerkinim humusom (beljakovine), ekstra deviškim oljčnim oljem (maščobe) in sadjem (vlaknine).
4. Kruh, skuta in arašidovo maslo
Primer hitrega zajtrka je polnozrnati ali rženi kruh (ogljikovi hidrati) z nemastno skuto ali skuto (beljakovine), 100-odstotnim arašidovim maslom (maščobe) in rezinami banane (vlaknine).
Fotografije: Profimedia
Preberite še: Obožujejo ga številne znane ženske: Največji trend kroja izpred 10 let, ki popolno zakrije trebušček
Priporočamo tudi: Zlati globusi 2024: Od Margot Robbie do Jennifer Aniston, oglejte si najlepše videze zvezdnic z rdeče preproge
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?