Ameriška revija za javno zdravje je izbrala 5 najbolj zdravih živil iz sredozemske prehrane in prehrane Daljnega vzhoda.
5 najbolj zdravih živil na svetu izvira iz mediteranske prehrane in daljnovzhodne prehranske tradicije.
Zdi se, da je pojem zdrave prehrane danes vse težje opredeliti, saj se pojavljajo različne teorije o tem, kaj je treba jesti, na kakšen način, v kakšnih količinah in ob katerih dnevnih urah. Na splošno se strokovnjaki za prehrano strinjajo, da je osnova zdrave prehrane raznolikost, saj uživanje širokega spektra različnih živil telesu zagotavlja celoten spekter hranilnih snovi, ki jih potrebuje za pravilno delovanje, poleg tega pa zmanjšuje tveganje, da bi se zaradi omejene in ponavljajoče se prehrane v telesu kopičile strupene snovi, ki jih vsebujejo določena živila, z vsemi neprijetnimi posledicami za zdravje, ki jih to lahko ima.
Preberite še:
- Kako Sophia Loren začne svoj dan in zakaj je tudi pri svojih 89. letih videti tako popolna? Skrivnost je v eni navadi, ki je nikoli ne preskoči
- 5 preprostih navad in trajnih rešitev za bolj raven trebuh po 40. letu po mnenju strokovnjaka
Raznolikost pa je pravilo, ki ga ni vedno lahko upoštevati. Diete, kot je dieta 30 rastlin na teden, je morda lažje upoštevati, kot je razvidno iz njenega imena, vendar mnoge od nas odvrnejo diete, ki vključujejo zelo premišljene nakupe in določeno stopnjo načrtovanja. Če preprosto iščete omejeno število superživil, ki bi jih lahko vključili v svoje obroke, v nadaljevanju predstavljamo 5 najbolj zdravih živil na svetu, ki jih je izbrala ameriška revija za javno zdravje. Nekatera od njih so značilna za sredozemsko prehrano, druga pa sodijo v prehransko tradicijo Daljnega vzhoda, čeprav so zdaj priljubljena tudi v zahodnih državah. Zanimivo je, da sta na seznamu kar dve fermentirani živili, kar potrjuje najnovejše znanstvene študije, po katerih vključitev obilnih količin tovrstnih živil, polnih mikroorganizmov, v prehrano pripomore k večji raznolikosti črevesnih mikrobov, zmanjšuje vnetja in krepi imunski sistem, zaradi česar se zmanjša verjetnost razvoja različnih bolezni.
1. Kimchi
Kimči je tradicionalna korejska jed iz zelenjave, fermentirane z začimbami (čili v prahu, šalotka, česen in ingver) in jeotgalom (vrsta slanih ribjih konzerv, za katere se uporabljajo kozice, ostrige, školjke, ribe ali ribja jajca). Obstaja na stotine vrst kimčija, pri čemer je glavna sestavina vsake od njih druga zelenjava, čeprav se pogosto uporabljata zelje in korejska redkev. Ne glede na to, ali ga pripravite sami ali kupite že pripravljenega, je to poslastica s številnimi koristnimi lastnostmi. Poleg tega, da pomaga pri naselitvi črevesne mikrobiote z "dobrimi bakterijami" (zdrava mikrobiota je ključnega pomena za vse vidike našega zdravja, kar vam bo povedal vsak strokovnjak), ima protirakave, antioksidativne in protimikrobne lastnosti, pomaga pa tudi pri uravnavanju telesne teže in krvnega tlaka.
2. Leča
Leča, ki je razširjena od Sredozemlja do Indije (pomislite na dahl), je izjemno bogata s hranili in ekonomična vrsta stročnic . Nedavna študija je pokazala, da lahko zmanjša vnetja v telesu, ki v kronični obliki povzročajo različne zdravstvene težave, ima pa tudi antioksidativne in protimikrobne lastnosti. Bogate so tudi s polifenoli, organskimi molekulami, ki po različnih znanstvenih študijah pomagajo preprečevati degenerativne bolezni. Posebej visoka je vsebnost vlaknin in beljakovin, zato so idealno živilo za ohranjanje ravni sladkorja v krvi in spodbujanje zdravja črevesja. Če je vaš cilj izgubiti težo, jih lahko dodate solatam kot trik za povečanje sitosti.
3. Oljčno olje
Prisotnost oljčnega olja na tem seznamu verjetno ni presenečenje. Je značilno živilo sredozemske prehrane, bogato z antioksidanti in ima protivnetne lastnosti, poleg tega pa znižuje krvni tlak in izboljšuje zdravje srca. Dokazano je tudi, da omejuje tveganje za poškodbe jeter in nevrodegenerativne bolezni, kot je demenca. Nasvet? Vsako jutro pred zajtrkom na prazen želodec popijte žlico olja.
4. Soja
Različne oblike soje - osnovne stročnice v prehrani vzhodnoazijskih držav - vključujejo tofu, tempeh, edamame in miso, ki so izjemno zdrava živila. Soja je odličen vir beljakovin, vitamina C, železa, magnezija in folne kisline ter je še eno rastlinsko živilo, ki naj bi pomagalo preprečevati zdravstvene težave, kot so bolezni srca, nekateri raki in možganska kap, zmanjšati holesterol in izboljšati zdravje kosti.
Poleg tega soja vsebuje fitoestrogene, snovi, ki posnemajo enega glavnih ženskih spolnih hormonov, estrogen. Nedavne raziskave kažejo, da soja lahko pomaga blažiti simptome v obdobju perimenopavze, kot so vročinski valovi, nespečnost, glavoboli, povečanje telesne teže in nepravilnosti v ciklusu. Opozoriti je treba, da predelana soja nima enakih koristi za zdravje kot sveži izdelek.
5. Grški jogurt
Grški jogurt je hranljivo zdravo živilo, ki ga zlahka vključite v svojo prehranjevalno rutino, ne glede na to, ali ga jeste za zajtrk ali ga mešate z zelišči in iz njega pripravite omako za solate ali jedi. Bogat je z beljakovinami, kalcijem, vitaminom B12 in probiotiki, preprečuje skoke sladkorja v krvi ter spodbuja zdrave kosti in uravnoteženo črevesno floro. Vsebuje tudi malo (če ne nič) sladkorja in laktoze, zato ga lahko uživajo tudi sladkorni bolniki in alergiki na mlečne izdelke. Izberite naravno vrsto brez dodanega sladkorja.
Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču