Nutricionisti so odkrili, katera 4 živila so najslabša možnost za zajtrk.
Pogosto slišimo, da je zajtrk najpomembnejši obrok dneva, vendar ni vsak zajtrk enak. Nekatere priljubljene možnosti zajtrka lahko povzročijo napihnjenost in prebavne motnje, nekatera živila pa lahko slabo vplivajo na zdravje črevesja, zato jih raje nadomestite z bolj zdravimi možnostmi.
Nutricionisti so razkrili, katere 4 možnosti so najslabše izbire zajtrka.
Preberite še:
- Zara Home in H&M že imata božične okraske: Izbrali smo najbolj čudovite stvari, ki bodo v vaš dom prinesle praznično vzdušje
- Jennifer Lopez lopez v najbolj divjem stajlingu doslej, ki bo pritegnil predvsem ljubiteljice živalskih vzorcev
1. Visoko predelana hrana
Mnogi imajo za zajtrk radi razna slana in sladka peciva, ki pa lahko pripomorejo k napihnjenosti in prebavnim težavam. Poleg tega so ta živila polna rafiniranih ogljikovih hidratov in sladkorja ter nimajo pomembnih hranil, kot so vlaknine.
Hrana, za katero strokovnjaki priporočajo, da jo prenehamo uživati, je zelo rafinirana hrana, kot je pecivo. Takšna hrana nima hranil za zdravo prebavo, povzroča neravnovesje v mikrobiomu, kar lahko povzroči pline in napihnjenost.
2. Predpripravljene žitne ploščice
Čeprav se takšna živila zdijo praktična za zajtrk, ko nimate časa, strokovnjaki opozarjajo, da so številna polna rafiniranih žitaric, sladkorja in umetnih dodatkov, kar negativno vpliva na naš prebavni sistem in prispeva k napihnjenosti.
3. Slanina
Slanina ima pogosto veliko natrija, prekomerno uživanje natrija pa lahko povzroči zadrževanje vode v telesu, kar povzroči napihnjenost in občutek teže.
Slanina je bogata z vnetnimi nasičenimi maščobami in natrijem. Nasičene maščobe lahko povzročijo vnetja po celem telesu in črevesju, kar povzroči napenjanje in prebavne težave.
4. Granola kupljena v trgovini
Granola ima sloves zdravega zajtrka, ker vsebuje polnozrnate žitarice, oves in oreščke, vendar lahko pri nekaterih ljudeh prispeva tudi k napihnjenosti in težavam z odvajanjem blata.
Granola se oglašuje kot zdrava možnost, bogata z vlakninami, vendar je večina komercialnih granol polna tudi dodanih sladkorjev ter težko prebavljivih oreščkov in semen, kar lahko resno prizadene občutljiv želodec.
Novo na Metroplay: Lia Zuljan in Milena Gasparin o ustvarjanju UGC vsebin, njuni karierni poti in konkurenci