Podaljševanje zagorelosti

Vsi vemo, da zdrave zagorelosti ni, saj zagorela koža pomeni le eno - koža je poškodovana.

Poletje, 8. 7. 2011
Podaljševanje zagorelosti - Foto: Shutterstock

A vsi, ki se soncu občasno še vedno radi nastavijo, naj to počno na čim pametnejši način.

Svetujemo, da se dosledno držite pravil o varnem sončenju in s tem vsaj mimalno škodujete svoji koži, hkrati pa poletno zagorelost - če jo že načrtno ustvarjate - vsaj obdržite dalj časa.

1. Nikoli in nikdar si ne dovolite opeklin

Gre za agresivno in globoko poškodbo kože!

Pri hujših opeklinah in dolgotrajnemu izpostavljanju UV žarkom so poškodbe kože trajne. Po opeklinah se koža navadno olupi, nova, ki se skriva pod njo, pa za kompletno obnovo potrebuje približno tri do šest mesecev. Ker je nova koža izjemno občutljiva, ste toliko bolj ranljivi za nove opekline.

2. Če že stremite k 'lepi' zagorelosti,

potem to počnite premišljeno in počasi.

Kožo globinsko očistite, redno delajte pilinge, da boste lahko pridobili 'globjo zagorelost'. Omislite si kvalitetno prehransko dopolnilo (čitajte, povprašajte farmacevte), namenjeno sončenju in seveda kvalitetne izdelke z zaščitnim faktorjem vsaj 20, ki jih nanašajte dosledno in po navodilih.

Soncu - če se že morate - se nastavljajte za kakšno uro, maksimalno dve v zgodnjih jutranjih (najkasneje do 11. ure) ali v poznih popoldanskih urah (po 18. uri). Sonce takrat je prijetno in njegovi škodljivi vplivi so takrat manjši, vi pa boste počasi tekom dopusta dobili prijetno obarvano polt.

Intenzivno vlažite kožo od znotraj (voda, voda, voda!) in od zunaj. Izberite najkvalitetnejše pripravke, ki bodo vašo kožo v času dopusta še izdatno oskrbovali z vlago.

Po dopustu se izogibajte grobemu drgnjenju kože, pilingu in savnanju vsaj nekaj časa po dopustu.

3. Zlato pravilo sence

Ko postane senca telesa krajša od dolžine telesa, poiščemo senco.

4. Dan zaščite pred soncem

Na spletni strani www.zascitapredsoncem.si lahko najdete malo morje informacij in vse, kar morate vedeti o zdravem sončenju.

Elle.si žuga:

preskočite sončenje v opoldanskem ali zgodnje popoldanskih urah. Vse kar boste takrat storili, je ustvarili globoke poškodbe kože in opekline. Tistim, ki jih tudi to ne prepriča, da bise izgonili najmočnejšemu soncu, kar direktno povemo: ten, pridobljen ob najmočnejšem soncu, je izjemno neprivlačen, rdečkast in na pogled starikav. Zato se v času od 11. ure pa vse tja do 18. umaknite v kvalitetno senco in uživajte v prijetnem pišu vetra, dobri knjigi ali gurmanskih užitkih.

Pričakujemo kakšno kartico! :)

Najbolj brano