To je 10 najbolj ikoničnih torbic vseh časov. Jih prepoznate?

10 modelov torbic, ki so zaradi kultnega modnega statusa postale brezčasni kos.

To je 10 najbolj ikoničnih torbic vseh časov. Jih prepoznate? - Foto: Profimedia

Vprašanje o tem, ali je vredno plačati določeno vsoto denarja za dizajnersko torbico, še danes ostaja. Ne glede na osebno mnenje o dražjih torbicah pa ne moremo mimo dejstva, da so nekatere izmed njih odraz modnega mojstrstva, zgodovine in presežka estetike. Torbice so bile skozi zgodovino dostikrat tudi razlog, da je določena znamka postala priljubljena ali še posebej prepoznana med ljudmi.

Preberite tudi: Takšne so danes hčerke supermodelov iz devetdesetih

Teh deset torbic je s svojim dizajnom in zgodbo oblikovalo svetovno modno zgodovino. Kljub temu, da še vedno prihajajo na trg v posodobljenih različicah, so varna izbira pri nakupu dizajnerske torbice - model je klasičen in prepoznan, kakovost pa preverjeno visoka.

1. Hermes - torbica Birkin

Torbica Birkin upravičeno sodi med največje zvezde torbic v modni zgodovini. Kos je poimenovan po igralki Jane Birkin, na trg pa je prišel leta 1984. Torbica je nastala spontano - v zgodnjih osemdesetih sta na letalu na sosednjih sedežih sedela Jane Birkin in Jean-Louis Dumas, takratni kreativni direktor znamke Hermes. Po tem, ko je igralka po nesreči na tla raztresla svojo torbico in se pritoževala nad njeno neposrečeno obliko, sta skupaj z Dumasem med letom oblikovala takšno torbico, ki bo vsestranska, funkcionalna in neprimerljivo chic.

Danes, je Birkin bag najdražja torbica na svetu - cena je odvisna od materiala, če pa izberemo krokodiljega, pa se cena lahko povzpne tudi do polovice milijona. Birkin ni samo modni kos, temveč resna in pametna investicija. Prav zato ni na voljo v trgovinah, kupiti pa jo je mogoče le preko čakalne vrste.

2. Gucci - torbica Jackie

Jackie 1961 je brezčasna torbica, ki nikoli ne bo iz mode. V šestdesetih letih je znamka Gucci predstavila svojo novo torbico v Hobo obliki, ki jo je sprva poimenovala the Fifties Constance. Ena prvih oboževalk nove torbice je bila Jackie Kennedy, zaradi katere je znamka torbico kasneje preimenovala. Torbica je že po prvih fotografijah paparacov v šestdesetih prav zaradi Jackie Kennedy postala ikonična, na tem mestu pa ostaja tudi danes. Svoje različice te torbice so predstavili tudi kreativni direktorji Tom Ford in Frida Giannini. Trenutni kreativni direktor Alessandro Michele si je zamislil nekoliko bolj strukturirano različico, obraz kampanje pa je pevec Harry Styles.

3. Balenciaga - torbica The City

Že ime torbice sporoča, da je ta Balenciagina torbica namenjena mestnim dekletom s polnim urnikom. Torbico The City je oblikoval kreativni direktor znamke Balenciaga v začetku stoletja, Nicolas Ghesquiere. S svojim dizajnom je nasprotoval ideji znamke o popolni torbici - želeli so strukturirano, trdo in elegantno mestno torbico, Ghesquiere pa je predstavil zmečkano torbico z neti, brez fiksne oblike. The City je bila s prva predstavljena kot torbica Motorcycle na modni reviji leta 2001. Njeno obliko je med prvimi oboževala Kate Moss, torbica pa od prvega javnega nastopa zaseda mesto med najbolj ikoničnimi torbicami na svetu.

4. Chanel - torbica 2.55

Ikonična torbica 2.55 je poleg celotne znamke Chanel definirala tudi svetovno modo in izražanje statusa skozi modne dodatke. Februarja leta 1955 je Gabrielle Chanel predstavila prvo različico te torbice - prešito črno torbico z verižno naramnico. Kasneje, je kreativni direktor Karl Lagerfeld preprosti torbici dodal še dvojni C, logotip znamke Chanel, s čimer se je povzpela med modne ikone. Danes je torbica ponovno prenovljena, na voljo v več velikostih, barvah in materialih, en element pa ostaja enak - notranjost torbice je v barvi samostanske uniforme Gabrielle Chanel, temno rdeči.

5. Fendi - torbica Baguette

Mnogi torbico Baguette imenujejo prva "it" torbica. Navdih za njen dizajn prihaja iz Francije - oblikovalka Silvia Venturini Fendi je tam opazovala ljudi, ki so pod roko nosili kruh. Sprva znamka Fendi torbice ni sprejela, saj naj bi bila premajhna in preveč maksimalistična za pozna devetdeseta. Že od samega začetka lahko na tej kompaktni torbici opazujemo dvojni F, logotip znamke Fendi. Svetovno priljubljenost je ta ikoničen kos dobil predvsem zaradi serije Seks v mestu, kjer jo je oboževala nadvse trendovska Carrie Bradshaw.

6. Dior - torbica Lady Dior

Oblikovanje ene najbolj prepoznavnih Diorjevih torbic se je začelo leta 1995 s predlogom francoske prve dame Bernadette Chirac - želela je, da modna hiša Dior priskrbi torbico za darilo princesi Diani. Prva različica je bila črna torbica iz prešitega usnja, ki je tako kot princezinim preferencam ustrezala tudi oblikovalski filozofiji Christiana Diorja. Danes je Lady Dior stalnica v kolekcijah francoske znamke, poleg blaga, pa se v modernejših različicah spreminjajo tudi njene velikosti.

7. Vivienne Westwood - torbica Yasmine

Yasmine torbica je delo oblikovalke Vivienne Westwood. Prvič je bila torbica predstavljena na modni reviji Time Machine v jesensko-zimski sezoni leta 1987/88, zaradi takojšnje priljubljenosti pa še danes ohranja stalno mesto v kolekcijah. Poimenovana je po francoski oblikovalki Yasmine Eslami, ki je. v prvem prototipu torbice nosila svoje tri t.i. "vsakodnevne nujnosti" - škatlico cigaret, vžigalnik in šminko. Danes je ta oblika torbice na voljo v več velikostih in materialih.

8. Givenchy - torbica Antigona

Antigona je najmlajša med ikonami torbic - oblikoval jo je Riccardo Tisci, kreativni direktor znamke Givenchy leta 2010. Antigona združuje popolno ravnovesje moškosti in ženstvenosti, poimenovana pa je po grški boginji Antigoni. Že od svoje prve sezone ta torbica ostaja najljubši kos svetovnih zvezdnic zaradi svoje brezčasne konstrukcije in minimalizma.

9. Louis Vuitton - torbica Speedy

Torbica Speedy je nastala kot odgovor na povečano zanimanje za potovanje v sredini 20. stoletja. V 30. letih je Louis Vuitton predstavil prvo različico priljubljene torbice iz blaga in usnja imenovano Express, ki je spominjala na bolj trendovsko različico potovalke. Razlog za spremembo dizajna ob koncu petdesetih let je bila igralka Audrey Hepburn, ki je želela manjšo, modernizirano različico Express torbice, ne vede pa je pomagala ustvarjati eno najbolj kultnih torbic v modni zgodovini. Danes v številnih posodobljenih različicah Speedy ostaja prva izbira pri nakupu vsestranske torbice s preverjeno kakovostjo.

10. Prada - najlonski nahrbtnik

Ob prvi predstavitvi najlonskega nahrbtnika leta 1984 je postalo jasno, da bo ta Pradin kos postal zvezdniški. Zaradi trpežnega materiala, premišljenega dizajna in minimalistične zunanjosti tudi danes ta nahrbtnik simbolizira brezčasnost, kakovost in modno praktičnost. Pred kratkim je Prada ta nahrbtnik, v družbi manjših torbic iz iste kolekcije, predstavila v posodobljeni različici, kjer so prvotno uporabljen najlon zamenjali z bolj trajnostnim, recikliranim najlonom.

Fotografije: Profimedia in Pinterest

Preberite še: Jennifer Lopez je s to trendno novo pričesko videti 20 let mlajša

Priporočamo tudi: To je torbica za vsak dan, ki jo obožuje Amal Clooney

Najbolj brano