Iščete nove poletne čevlje? Ti so (in vedno bodo) edini čevlji, ki jih potrebujete za poletne mesece

Izbor espadril, ki jih lahko kupite na spletu pred odhodom na počitnice (in jih takoj obujete, tudi v mestu).

Iščete nove poletne čevlje? Ti so (in vedno bodo) edini čevlji, ki jih potrebujete za poletne mesece - Foto: Profimedia

Espadrile mon amour. Ko pride poletje, ni boljših čevljev, ki dišijo po počitnicah in lahkotnosti...

Obstaja le eno pravilo, ki ga ne smete upoštevati: espadrile nosite le na plaži. Ker so se ti čevlji po zaslugi vizije nekaterih oblikovalcev iz simbola preprostih čevljev spremenili v predmet poželenja modnih navdušencev (ki niso nujno načrtovali potovanja na katalonsko obalo), obožujejo pa jih predvsem elegantne kraljeve dame.

Njihovo osnovno estetiko - podplat iz naravne jute in zgornji del iz trpežnega bombaža - so cenili predvsem Salvador Dali, Bioj Casares in Pablo Picasso: tako so postali obutev španskih intelektualcev, ki so se dokončno umaknili s podeželja. 

Yves Saint Laurent je spoznal njihov modni potencial in za njihovo predstavitev na modni brvi prosil za podporo ibersko blagovno znamko Castañer, ki je bila znana po tem, da je zaznamovala hipijevsko kulturo poznih šestdesetih let prejšnjega stoletja. Za modno revijo je naročil ženske espadrile s polno peto in zelo dolgimi vezalkami, ki se zavežejo okoli gležnja (natančneje modele, ki sta jih vzljubili španska kraljeva družina Letizia in Kate Middleton).

V naslednjih desetletjih so jih ponudile modne znamke Chanel, Hermès, Louis Vuitton, Missoni, Christian Labutin in Jean Paul Gautier. 

Tudi film nam je ponudil čudovite podobe, ki nam kažejo pravo pot, po kateri naj sledimo, ko gre za slog: od Penelope Cruz v filmih Pedra Almodóvarja, ki jih kombinira z mini oblekami (Jamón Jamón leta 1992 ali Volver leta 2006), do elegantne Gwyneth Paltrow v italijanskem poletju v filmu Talentirani gospod Ripley leta 1999, kjer naravni čevlji dopolnjujejo počitniški videz, sestavljen iz polnega krila in srajce, zapete v pasu. 

Emilio Pucci, cena: 360 evrov

Missoni, cena: 215 evrov

CASTAÑER, cena: 145 evrov

CASTAÑER, cena: 95 evrov

CASTAÑER, cena: 95 evrov

STUART WEITZMAN, cena: 375 evrov

Gucci, cena: 575 evrov

Etro, cena: 290 evrov

MAX MARA, cena: 299 evrov

Gucci, cena: 470 evrov

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Sestre Kardashian-Jenner pri svojih modnih videzih posnemale Monico Bellucci. Kateri bolje pristajajo?

Priporočamo tudi: To je eden najpomembnejših vitaminov za telo, še posebej za nosečnice: Najdemo ga le v teh 3 živilih!

Najbolj brano