Z Isabel Marant o kolekciji za H&M

Saj vemo, da komaj čakate, da boste pograbili svoj par superg z visoko peto!

Z Isabel Marant o kolekciji za H&M - Foto: promocijsko gradivo H&M

No, da bo čakanje še slajše, se je Elle o kolekciji, ki bo luč trgovin ugledala 14. novembra, pogovarjala z oblikovalko Isabel Marant.

Katere kose iz kolekcije, ki ste jo ustvarili za H & M, boste nosili sami?

Pravzaprav vse. Izbor, ki sem ga naredila, je bil zelo oseben. V svoji garderobi imam kup oblačil, ki so mi zelo všeč in jih nosim ves čas. Izvirajo iz različnih kolekcij in vse lahko družim med seboj. Vedno jih vzamem s seboj na potovanje in potem razmišljam: če izgubijo mojo potovalko, sem izgubljena, ostala bom brez najljubših oblačil.

Ko sem začela pripravljati kolekcijo Isabel Marant za H & M, sem razmišljala prav o prej omenjenem izboru. Izbrala sem najboljše kose, ki sem jih ustvarila v svoji oblikovalski karieri, in jih združila v manjšo garderobo. Seveda ne gre za čiste reprodukcije mojih oblačil, kose sem znova obdelala tako, da najbolje ustrezajo trenutku.

Nosljivost je pomembna značilnost tako za vašo blagovno znamko kot za H & M. Kako sta bila zastavljena oblikovalski pristop in proces, ko ste oblikovali za H & M?

Tako kot vedno, ko ustvarjam za lastno blagovno znamko. Trudim se oblikovati resnična oblačila z značajem, nekaj, kar je preprosto nositi, vendar se kroji obenem fantastično prilegajo in sodelujejo s telesom.

Vodilni barvi v kolekciji Isabel Marant za jesen in zimo 2013/14 sta črna in bela, z dodatkom globoko modre in sive. To pomeni, da se poslavljate od barv?

Ne, barve še vedno ostajajo v moji garderobi: paleta je odvisna od vzdušja, ki ga napoveduje sezona, in se nenehno spreminja. Spremembe so v modi zelo pomembne, z njimi lahko stranke vedno znova navdušiš.

Vaše superge z visoko peto so postale svetovni hit. Ali lahko kmalu pričakujemo novo presenečenje na področju modnih dodatkov?

Seveda. Rada ustvarjam udarne, vendar zelo lahkotne modne dodatke, ki jih ni težko nositi. Ženem se za oblikovanjem nečesa novega.

Kaj bi svetovali modnim oblikovalcem, ki so še na začetku svoje kariere?

Menim, da trma, predanost in fokus pripeljejo zelo daleč. Prav tako bi svetovala, da se po stopnicah vzpenjajo počasi in potrpežljivo, uspeh se sčasoma mora zgoditi. Sama sem sprva oblikovala nakit, to pa je kmalu preraslo v ustvarjanje celotne garderobe. Če želijo uspeti, morajo izoblikovati tudi svoj lasten, prepoznaven stil.

O kolekciji smo nekaj vprašanj zastavili tudi Margareti von den Bosch, kreativni svetovalki pri H & M.

H & M in Isabel Marant imata zelo podoben stil – veliko bolj kot preostali oblikovalci, s katerimi ste že sodelovali. Zakaj ste se odločili za Isabel?

Delo Isabel Marant spremljamo že nekaj časa. Zelo nam je všeč njena eklektična mešanica boemskega stila in moških krojev; mislim, da smo izbrali pravi trenutek za sodelovanje. Isabel je res sposobna ustvariti nekaj, kar si ljudje želijo nositi. Prav zaradi tega je bila idealna kandidatka za tokratno sodelovanje s H & M.

Kaj vas je najbolj prevzelo pri blagovni znamki Isabel Marant?

Všeč mi je njen sproščen in lahkoten stil: oblačilne kose je preprosto nositi, obenem pa so ti popolno oblikovani. Ženski podarijo močan značaj.

Katere vidike oblikovanja je Isabel Marant potem delila z blagovno znamko H & M?

Njen fantastični občutek za telesne proporce in popolno krojenje ter njen nezmotljivi okus za okrasje in ročno delo.

Vaš najljubši kos v kolekciji?

Celotna kolekcija je sestavljena iz kosov, ki se zlahka družijo med seboj in nosijo povsem individualno. Izpostavila bi jakno s pošitimi etno detajli. Je tako imenovani it kos, ki ga odlikuje čudovito ročno delo.

Pripravili: Tina Curk in Petra Windschnurer

Najbolj brano