Fi by Gaja: Etično zasnovane torbe za sodobne in okoljsko ozaveščene ženske

3. 11. 2020
Fi by Gaja: Etično zasnovane torbe za sodobne in okoljsko ozaveščene ženske (foto: Ana Rojc)
Ana Rojc

Zlato razmerje, kot ga še ne poznate.

Blagovna znamka Fi by Gaja deluje v zlatem razmerju med estetiko in okoljsko ozaveščenostjo. "Od tod izvira tudi ime modne znamke, Fi by Gaja, saj fi v imenu označuje zlato razmerje med okoljsko ozaveščenostjo in stilom. Funkcionalnost pa je pri modi vedno samo plus," pravi modna in grafična oblikovalka Gaja Hanzel.

S tem v mislih je oblikovala tudi izredno premišljen, multifunkcionalen, a minimalističen Dahlia BAGpack. "Pri nahrbtniku Dahlia BAGpack sem premišljenemu dizajnu in okolju prijaznim materialom želela dodati še večnamensko uporabo. S tremi potezami lahko nahrbtnik spremenimo v torbo in s tem dosežemo uporabo za različne namene in potrebe vsakdanjika, ki se v življenju sodobne ženske hitro spreminjajo." Oblikovalka je tako za trajnost poskrbela resnično na vseh področjih.

"Trajnostna in etična moda je pomembna, pa naj se tega zavedamo ali ne."

"Dejstvo je, da so posledice hitre mode, ki funkcionira na podlagi izkoriščanja ljudi in narave, zelo velike." Gaja materiale izbira z mislijo na prihodnje generacije in naravo. Stavi na veganske, okolju in človeku prijazne naravne in reciklirane materiale, v skladu z načeli etične mode, ki kakovost postavlja pred količino. Pri tem sta vodilna materiala Piñatex iz ananasovih listov in Washable Paper iz celuloze, ki služita kot alternativa usnju.

Za podloge uporablja organski in navaden bombaž, pri Dahlia BAGpack nahrbtniku pa je za pasove izbrala recikliran material Econyl, izdelan iz že uporabljenih ribiških mrež in odpadnega tekstila.

"Kar se mi zdi pomembno pri trajnostni modi je tudi način izdelave takšnih izdelkov."

"Vse Fi by Gaja torbe so namreč ročno in pazljivo izdelane v lokalnem okolju z urejenimi delovnimi pogoji. Oblikovanje je dobro premišljeno, saj so trajnostne tudi v smislu uporabe. Nosimo jih lahko k različnim kombinacijam oblačil in tudi v več letnih časih."

Njihova vsestranskost pa se kaže tudi v tem, da se poda različnim modnim in življenjskim stilom. Je športno-eleganten, prefinjen in posloven ter hkrati svobodomiseln, zato ga lahko enostavno prilagodimo svojemu stilu. S tem izražajo individualnost in svobodo z zavedanjem odgovornosti človeka do narave.

S tem brezčasnim nahrbtnikom pa je oktobra oblikovalka vstopila tudi na Kickstarter, ki je odlična priložnost, da svoje delo predstavi širši javnosti in tako poskrbi, da za njene trajnostne torbe izve čim več ljudi.

"Vsi, ki so že ali pa bodo naročili Dahlia BAGpack prek kampanje, bodo pomagali pri uresničitvi projekta, pri razvoju nadaljnjih okolju prijaznih kolekcij, pri širjenju slovenske modne znamke Fi by Gaja in podprli trajnostno modo,"oblikovalka poziva vse okoljsko ozaveščene ljubiteljice mode.

Fotografije: Ana Rojc

Preberite še: 11 odličnih idej za zimski plašč

Priporočamo tudi: Karlie Kloss je noseča! Tukaj je vse, kar vemo