Tudi vi iščete odgovore v zvezdah? Raziskuje novinarka Manca

12. 9. 2021
Tudi vi iščete odgovore v zvezdah? Raziskuje novinarka Manca (foto: Profimedia)
Profimedia

Krive so zvezde. MANCA POGAČAR

Zagon astrološkega trenda je dobro dokumentiran: vedno bolj osamljeni nereligiozni milenijci in generacija X, ki delajo dolge ure in ne morejo niti sanjati, da bi kupili svojo nepremičnino, se po odgovore obračajo k zvezdam. Toda zdaj, ko del prebivalstva brez ironije na glas izgovarja stavke, kot je "moj pes je pravi dvojček," je mogoče, da smo presegli cilj jasnosti iz vesolja in se znašli v veliki zmedi?

Točka 3: "Ko prenehate brati njegov horoskop, veste, da ste ga končno preboleli." To je le eden izmed modrih nasvetov, kako preživeti uničujoč razhod z ljubeznijo svojega življenja, zapisan na roza straneh najstniške revije. Nekje med plakatom mladega Orlanda Blooma zgoraj brez in kvizom, s katero zvezdnico bi bili najboljša prijateljica. Da, to je bilo leta 2000. Čas, ko je bilo tvegano javno naznaniti, da se tu in tam posvetujete z zadnjimi stranmi ženskih revij. Seveda so že takrat vsi prebirali horoskop. Svojega in očitno njegovega. Toda iskanje odgovorov v položaju planetov še ni bilo družbeno sprejeto, zato so horoskop pogosto brali na skrivaj, o njegovi vsebini pa razpravljali s tančico skrivnosti, kot da bi šlo za sveti gral ali kakšno državno skrivnost.

Toda tudi kot napol zainteresirana potrošnica vidim, kako so se časi drastično spremenili, astrologija pa je v širšem občinstvu doživela nekakšno renesanso in izgubila sloves neresne zabave za ženske. Zdi se, da internet obožuje astrologijo. Ljudje se šalijo o kronični retrogradnosti Merkurja in primerjajo leve z oblekami Versace in rake s Chanelovo estetiko, memi, ki nebesne znake povezujejo s fotografijami neznancev, mačk ali citati Oscarja Wildeja, so dobesedno povsod, dnevni, tedenski in mesečni horoskopi v spletnih publikacijah pa tudi morebitni seznami na temo zodiaka – preprosto cvetijo.

Kdo v Googlu še nikoli ni vtipkal besed ljubezensko ujemanje astroloških znamenj?

Že od otroštva nas to skrivnostno vesolje privlači. Verjeli ali ne, astrologija očara. Še več, vpliva na določene ustvarjalne kroge, zlasti na modo. Zgodba Christiana Diora je odličen primer. Oblikovalec, privrženec vedeževalk, se je po srečanju s svojo jasnovidko, gospo Delahaye, odločil ustvariti svojo modno hišo. V karieri je svoje modele poimenoval Horoskop, Vedeževalka ali celo Srečna zvezda. Tudi danes mistično vesolje astrologije navdihuje modni svet. Modne znamke druga za drugo predstavljajo astro kolekcije, bodisi oblek ali nakita. Tudi lepotna industrija ni izjema. Blagovna znamka parfumov Maison Douze se v kolekciji 12 dišav opira na astrologijo. Ideja? Predlagajte dišavo za vsako znamenje zodiaka. Ker ni skrivnost, da so zvezde recept za uspeh.

Horoskop je najbolj brani del vseh življenjskostilnih medijev, predvsem pa je vse večja priljubljenost mobilnih aplikacij, povezanih z astrologijo.

Čeprav se je to do nedavnega morda zdelo čudno in nekoliko nemogoče, astro aplikacije, kot so Co-Star, Time Nomad in Sanctuary, združujejo duhovnost in tehnologijo in zdi se, da je to najnovejša mainstream niša. Optimistična napoved, objavljena v New York Timesu, navaja, da bi bil trg astro aplikacij kmalu lahko vreden kar dve milijardi dolarjev! Za zdaj so aplikacije za meditacijo še vedno v prednosti, vendar preudarni vlagatelji vse bolj vlagajo v podjetja, ki se osredotočajo na razvoj aplikacij za astrološko svetovanje. Podjetji iz Silicijeve doline, Maveron in Aspect Ventures, ter new­yorško podjetje 14W so v aplikacijo Co-Star vložili pet milijonov dolarjev, kar uporabnikom omogoča prenos natalne karte in primerjavo z grafikoni drugih uporabnikov. Ta aplikacija obljublja hiperpersonalizirano družbeno izkušnjo, ki astrologijo prinaša v 21. stoletje. Cilj? Vsako jutro po obvestilu prejmete prilagojene nasvete, povezane s svojim horoskopom. Citati, ki vzbujajo zanimanje mlade generacije. Aplikacija je bila v prvih mesecih prenesena več kot trimilijonkrat, na Instagramu pa ima danes že 1,7 milijona sledilcev. Banu Guler, soustanovitelj podjetja Co-Star, je dejal, da vlagatelji sploh niso zagovorniki astrologije in horoskopov, ampak so pametni poslovneži. Zdi se, da uporabniki aplikacij presneto ljubijo karkoli, kar je povezano s položaji planetov, luninimi fazami, entitetami in natalnimi kartami. Medtem ko je branje tarota še vedno priljubljeno, milenijci trdijo, da je trenutna zabavna naklonjenost daleč od folklore verovanja. Pametni telefon tako nadomešča kristalno kroglo.

Na Instagramu ali Twitterju je nemogoče zamuditi profil, namenjen astrologiji. Samo besedo astro morate vtipkati v iskalno vrstico Instagrama, da boste spoznali obseg pojava. Številni so profili, kjer s pomočjo memov s šaljivimi podrobnostmi opredeljujejo osebnostne lastnosti vsakega astrološ­kega znamenja. V zadnjih letih so se namnožili tudi profili na Instagramu, TikToku in YouTubu, namenjeni razlagi znakov zodiaka. Mladi razlagajo, da jim tovrstni memi omogočajo posredovanje sporočil, povezovanje s potencialno simpatijo ali preprosto pomenijo opravičilo za nekatera dejanja. Vas kritizirajo zaradi neodločnosti? Ste pač tehtnica. Se večkrat zasanjate in pobegnete v svoj domišljijski svet? Take smo ribe.

Horoskop je lahka različica astrologije, ki se osredotoča na 12 znakov zodiaka, prvo pravo rubriko horoskopa pa je začel pisati R. H. Naylor, potem ko je Sunday Express objavil horoskop, ki ga je Naylor zapisal za novorojeno princeso Margaret. Ugledni britanski astrolog iz prve polovice 20. stoletja je bil pomočnik samooklicanega šamana tistega časa, Cheira, ki se je poleg astrologije ukvarjal tudi s prerokovanjem z dlani mogočnih in slavnih ljudi tistega časa, kot sta bila Mark Twain in Winston Churchill. Čeprav so astrologijo s horoskopi prepoznale širše množice, je tipizacija človeških lastnosti glede na znamenje, v katerem je njihovo Sonce, zelo splošna in daje le del interpretacije zapletenosti človeških bitij. Astrologija je starodavna disciplina, stara več kot pet tisoč let, v kateri se je nabralo ogromno znanja o človeštvu; nekateri največji umi človeš­tva, kot sta Galileo in Giordano Bruno, so proučevali gibanje zvezd v času, ko sta bili astrologija in astronomija tesno povezani.

In res, od začetkov človeškosti in naših pisanih usod ljudje poskušamo najti odgovore na nešteto življenjskih vprašanj, da bi se prepričali, da se tudi najhujše stvari zgodijo z razlogom in da ima to naše bivanje na Zemlji kljub temu globlji pomen.

Na srečo danes ni več treba trkati na vrata templja v Delfih, da bi vam prerokinja navrgla nekaj dvoumnih stavkov – vse, kar morate storiti, je prenesti astro aplikacijo ali se naročiti na novičnik astrološkega portala. Toda odgovor na vprašanje nenadne priljubljenosti astrologije zagotovo ni le v razpoložljivosti. Psihologi trdijo, da se ljudje na astrologijo (ali zgolj na horoskop) obrnejo, ko v življenju doživljajo stresna obdobja in ko želijo razumeti, zakaj se nekaj dogaja prav njim in prav zdaj, ne glede na to, ali ti odgovori temeljijo na empiričnosti ali so znanstveno potrjeni. Ljudje smo bitja pripovedi, bitja, katerih narava je nenehno razlagati svoja življenja s povezovanjem preteklosti, sedanjosti in prihodnosti. In četudi so napovedi posplošujoče in nejasne, ljudje v njih najdejo nekakšno tolažbo, spodbudo in moč, ki jim sporoča: »Počakajte malo in tudi to bo minilo.« V nabito polnem svetu, v katerem živimo, nam odgovori na nešteto izmuz­ljivih vprašanj dajejo občutek nadzora in stabilnosti ter ponujajo idejo, da ima, čeprav se nam življenje zdi ta hip brezupno kaotično, vseeno nekaj končnega pomena.

Verjamem, da vrednost astrologije ne izhaja iz njenih napovednih tehnik, ki vam bodo razkrile, ali boste med dopustom v Grčiji spoznali ljubezen svojega življenja ali vam bo nebo padlo na glavo zaradi povezave Saturna in Plutona v kozorogu. Astrologija je kontemplativna metoda, ki skozi interpretacijo natalne karte omogoča vpogled v arhetipe, neke vrste organe psihe, ki jih je švicarski psihoanalitik Carl Gustav Jung opredelil kot podedovane težnje človeškega uma k oblikovanju mitoloških motivov. Astrologija je načeloma tehnika pripovedovanja zgodb, s katero pripovedovalec odloča o pripovedih, ki jih črpa iz interpretacije natalne karte, ali tranzita planetov na nebu, ali njihove medsebojne povezanosti. In ja, ni prvič v novejši zgodovini, da ima astrologija svoj trenutek. Študija zodiaka je bila izredno pomemben del gibanja new age in duhovnosti 60. in 70. let, ko je dobila stalno mesto na zadnjih straneh revij, danes pa se vrača v slogu.

Nekateri psihologi trdijo, da je astrologija tudi odgovor na današnji stres, preobremenjen z informacijami in črnimi napovedmi prihodnosti, ki vključujejo podneb­je, gospodarsko in socialno krizo, negotovost, strah pred prihodnostjo in celo nekaterimi apokaliptičnimi scenariji.

V študiji psihologa Grahama Tysona iz leta 1982 je zapisano, da je svetovanje v astrologiji povezano s stresorji, zlasti ko gre za družbeni status in odnose. Nekatere nedavne raziskave pa so pokazale, da se milenijci in generacija X počutijo bolj izpostavljeni stresu kot starejše generacije, in prav oni so najbolj zvesti potrošniki astro apli­kacij. Zdi se, da je nenadno zanimanje za astrologijo povezano s pritiskom, ki ga čutimo, da optimiziramo sebe in svoje življenje, da iz sebe iztisnemo največ, kar lahko. Mladi se hkrati soočajo z močno prekarnostjo in čedalje večjim trženjem samoizboljšanja. #Girlboss pop feminizem nam pove, da smo odgovorni za lasten uspeh in da moramo iz sebe nekaj narediti. V najslabšem primeru je uporaba astrologije za samorefleksijo morda le še en način, kako uveljaviti svojo moč in živeti kar najboljše življenje. Če obstaja nekaj, kar bo tej nočni mori dalo smisel in nas pomirilo, zakaj bi se upirali? Ali ni kljub vsemu najbolj pomembno, da se počutimo bolje, kljub odsotnosti racionalne razlage in znanstvenih dokazov?

Razlog, da se vse več ljudi zanima za področje astrologije, je erozija tradicionalnih religij in vrnitev mogočnih new age smeri, ki so večinoma usmerjene ravno v astrološke nauke. Zdi se, da je ta pojav tudi pokazatelj naraščajoče potrebe po psihoterapiji, torej nekakšnem samospoznavanju, vzorcih vedenja, od katerih so nam nekateri v pomoč, drugi pa nam postavljajo ovire, vendar tudi poznanstvo s tem, kar Jung imenuje senca, del osebnosti, ki je pri ljudeh pogojen z vzgojo in vplivi okolja ter pogosto potlačen in zanemarjen, čeprav je njegov sestavni del, brez sprejemanja katerega ne moremo biti popolni. Tako kot dober terapevt tudi dober astrolog ne bo dal konkretnih, neposrednih življenjskih nasvetov. Preverjanje horoskopa je kot preverjanje vremena. Četudi dežuje, greš še vedno ven, vendar vzameš dež­nik. Medtem ko podajajo informacije iz grafikona, zavestno govorijo v metaforah, da spodbujajo stranke, naj odločitve sklepajo sami. Kljub temu to strankam ne preprečuje, da zahtevajo natančna navodila. Če se morate čez dan večkrat posvetovati s horoskopom, astrologom ali vedeževalcem, bi to lahko pomenilo težavo. Kolikor vsi potrebujemo pomoč pri odločitvi, ali se bomo odpravili na zabavo ali se razšli s partnerjem, ne pričakujte, da vam bo astrolog (ali vesolje) natančno povedal, kako se odločiti. In ko navada postane finančno breme, je čas, da nehate gledati v zvezde.

Seveda slepo in deterministično sledenje kakršnimkoli naukom, tudi astrološkim, na človeka deluje bolj restriktivno kot osvobajajoče, zato je pomembno, da se astrologiji, tako kot katerikoli drugi temi, približamo z odprtim, a hkrati kritičnim umom. Vsaj tako to delamo me, ribice!

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kylie Jenner s prikupnim videom potrdila drugo nosečnost. Tu je vse, kar vemo

Priporočamo tudi: Cindy Crawford našla popoln stajling s kavbojkami za prosti čas za ženske nad 50 let