Ko se spremeni politika, se z njo spremeni tudi moda. Kaj pričakujemo od novih političark?

Ameriške volitve so za nami, a zdi se, da bodo o modnih odločitvah političark še dolgo razpravljali.

Moda, 24. 1. 2021
Ko se spremeni politika, se z njo spremeni tudi moda. Kaj pričakujemo od novih političark? - Foto: Profimedia

Ženske v politiki so bile vedno in so še vedno pod povečevalnim steklom, ne samo zaradi svojih političnih stališč in odločitev, ampak tudi zaradi modnih - koga nosijo, kakšno pričesko, koliko vse stane. V letu, ko javnega življenja skorajda ni, so volilne kampanje redki javni dogodki, ki omogočajo modne nastope.

V politiki, zlasti ameriški, je bil poudarek predvsem na (monotono oblečenih) moških, medtem ko so ženske, najpogosteje v vlogah prvih dam, ostale na robu. V zadnjih nekaj letih so se razmere (končno) začele drastično spreminjati in vedno več žensk je na odgovornih položajih, a razprave o njihovem slogu so še vedno v središču pozornosti.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc)

V nasprotju s svojimi moškimi kolegi, ki gredo vedno pod modni radar v svojih temnih oblekah s kravatami, ne glede na bonton, se ženske s pritiski samega delovnega mesta soočajo z dodatnim pritiskom, kjer je njihova estetika poleg etike postavljena pod povečevalno steklo.

Na videz že leta 1917 je Jeannette Rankin postala prva ženska v kongresu in v takratnem časopisnem članku je bila opisana kot izredno ženstvena. Takšna karakterizacija se še danes uporablja kot orožje za diskreditacijo. Hkrati pa, ko ženske na položajih nosijo hlače, se z njimi ravna, kot da so kršile neko nenapisano (modno) pravilo in tvegajo, da postanejo predmet posmeha - spomnite se zadnje predsedniške kampanje in nenehnih komentarjev Hillary Clinton o "hlačnih kostimih". Obleke s hlačami komentirajo kot moško, zato se zdi, da pri modi političarke nikoli ne morejo zmagati.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc)

Pred kratkim izvoljena ameriška podpredsednica Kamala Harris je za nagovor javnosti izbrala belo obleko, Alexandra Ocasio-Cortez in Hillary Clinton pa sta že prej imeli enako modno odločitev. To dejanje velja za poklon sufražetkam, ki so nosile belo barvo, v ozadju njihove izbire pa je bila zelo zavestna, a prozaična razlaga - mislili so, da bo bela bolje videti na fotografijah v tisku.

Nova članica ameriškega senata Cori Bush je na svojem Twitterju opozorila na težavo, ki pesti večino nas zjutraj, ko se pripravljamo na delo, kaj šele, ko gre za pomembne priložnosti: nikoli nimamo kaj obleči!

Pritisk, ki ga čuti "navadna" oseba, ki se pripravlja na vstop v ustanovo, po kateri skozi pisarne in hodnike prehajajo ljudje v skrbno krojenih kostimih in dizajnerskih oblekah ter samozavestno stapajo, hkrati pa se zaveda, da si še vedno ne more privoščiti kosov, ki se od nje pričakujejo, to je dilema, s katero se lahko mnogi poistovetijo. Njeno delovno mesto je dobilo podporo kolegov, ki so se obrnili nanjo z nasveti o nakupih, razpravi pa se je pridružil oblikovalec Christian Siriano in ponudil svojo pomoč. To obliko sodelovanja in sestrinstva radi vidimo na vseh položajih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alexandria Ocasio-Cortez (@aoc)

Prevedeno po članku z ELLE HR.

Fotografije: Profimedia, Instagram

Preberite še: Jennifer Lopez je žarela v stajlingu Chanel - to si morate ogledati

Priporočamo tudi: Gigi Hadid končno razkrila zelo izvirno ime svoje dojenčice

Najbolj brano