Internet je obseden s kontroverzno naslovnico ameriškega Vogue Kamale Harris! Poglejte, zakaj

Številni so bili razočarani nad izbiro nove naslovnice ameriškega Vogue, na kateri je nastopila bodoča podpredsednica ZDA Kamala Harris, zato je po nekaj dneh strastnih internetnih debat spregovorila tudi Anna Wintour.

Internet je obseden s kontroverzno naslovnico ameriškega Vogue Kamale Harris! Poglejte, zakaj - Foto: Profimedia

Pred nekaj dnevi je izšla nova naslovnica revije Vogue, na kateri je fotografirana Kamala Harris, prva ženska jamajškega in azijskega porekla, ki je zasedla položaj podpredsednice ZDA, kar je med številnimi bralci in privrženci povzročilo veliko razočaranje.

Na naslovnici tiskane izdaje je Kamala Harris upodobljena v črni jakni in hlačah, beli majici in supergah Converse pred roza-zelenim ozadjem, ki je poklon njenim študentskim časom na univerzi Howard in sestrinstvu Alpha Kappa Alpha. Čeprav je bila naslovnica zasnovan tako, da je videti sproščeno in dostopno, kar odraža duh časa in novo ameriško politiko po Trumpovi dobi, so mnogi komentirali, da je bil rezultat povsem drugačen.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Kritizirali so slabo svetlobo, pozo in izraz njenega obraza, ki je dajal vtis, da ji je neprijetno ali da se počuti negotovo, javnost pa je motilo predvsem posvetlitev Kamaline sicer temne polti. Ekipa Kamale je dejala, da ni dovolila izbire te fotografije za naslovnico.

Vogue je kmalu zatem izdal ekskluzivno digitalno naslovnico, kjer Kamala veliko bolj samozavestno stoji v modrem kostimu in izstopa pred nevtralnim ozadjem. A škoda je že bila storjena: internet so preplavili pregledi in razprave o zastopanosti žensk v politiki, predstavitve političark, zlasti tistih afriško-ameriškega porekla v javnosti, in običajna praksa "beljenja" njihovih podob v medijih.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Vogue (@voguemagazine)

Na kratko je spregovorila tudi odgovorna urednica Anna Wintour: "Slišali smo in razumeli odzive, ki jih je povzročila naslovnica tiskane izdaje, in samo želim še enkrat poudariti, da pomena zmage izvoljene podpredsednice nikakor nismo nameravali zmanjšati."

Fotografije: Profimedia

Preberite še: ELLE podkast | Viki Leški (Viki's Place): »Vedno sem zelo iskrena.«

Priporočamo tudi: Donatella Versace: "Homoseksualni oblikovalci oblikujejo za "ženske, kot si sami želijo biti" in ne za resnične ženske" (novinarka raziskuje)

Najbolj brano