Zdravje: 2 SUPER napitka, ki ju morda še ne poznate

Preizkušali smo diete s sokovi in jedli ohrovtov čips, izločali ogljikove hidrate iz kosil in tudi z banting dieto smo se spogledovali - vse samo zato, da bi dosegli vrhunsko počutje. Zdaj nova sezona prinaša nove trende na področju prehranjevanja ... jih boste preizkusili?

Lifestyle, 30. 6. 2017

Zdravje: 2 trendna SUPER napitka, ki ju velja preizkusiti

Danes ni prav nič čudno, da za ženskim omizjem najbolj vroča tema ni tista o najnovejši kremi, ki izbriše prav vse gube, tudi tiste, ki jih še ni, temveč o tem, kolikokrat in kako odvajajo, kakšni so konsistenca, vonj in barva njihovega blata in kako se znebiti neprijetne napihnjenosti v črevesju. Tista najbolj na tekočem bo tako zrecitirala vse o probiotičnih kulturah in tem, kako jih najbolje izkoristiti.

Črevesje je dom neštetih bakterij in drugih mikroorganizmov ...

Če mu ne zagotovimo dovolj skrbi in nege, se lahko začne pojavljati vrsta zdravstvenih težav, vse od vnetij do depresije. Največji trend, ki smo ga začeli zaznavati na tem področju že v letu 2016, so izdelki, ki spodbujajo črevesno floro – fermentirana in kultivirana živila, kot so kefir, kombuča, pinjenec, miso, kislo zelje in jabolčni kis. In kaj je tokrat ujel naš radar? Kefir in kombučo.

Napitek št. 1: Kefir

Kefir je fermentiran napitek, izdelan z dodajanjem kefirjevih zrnc v bodisi kravje, ovčje ali kozje mleko. Je jogurt s kislim okusom in rahlo penasto strukturo, zaradi domnevnih zdravilnih učinkov na človeško telo pa velja za izredno priljubljeno mlečno pijačo. Lahko ga naredimo tudi doma; če ga kupimo v trgovini, naj nas napihnjen pokrovček ne prestraši, saj je ta posledica naravnih procesov in znak kakovosti.

Napitek št. 2: Kombuča

Kombuči, podobni sladkanemu črnemu ali zelenemu čaju, pripisujejo veliko koristi za zdravje: od krepitve imunskega sistema in boja proti artritisu do povečevanja libida. Prav tako spodbuja razstrupljanje, ki krepi zdravje jeter. Tudi kombuča je, tako kot kefir, bogata z antioksidanti, zato se ob uživanju pripravite na dvig energije.

Surova prehrana, izhajajoč iz veganskega trenda, vsekakor ni muha enodnevnica ...

Še več, ponudba nepredelanih živil je po svetu v razcvetu. Restavracije z obljubo 'vsenaravnega', mamljivo surovih jedi in dobrot se množijo – tudi pri nas ni več težko dobiti rezancev iz bučk. Surovo je dobro zato, ker se pri vsem, kar se segreje nad 46 stopinj, razgradijo naravni encimi v sadju in zelenjavi.

Pripravila Nina Pretnar

Preberite še: Tinkara Končar: "Začnite pri sebi!"

Priporočamo tudi: 5 namigov, kako poskrbeti za čudovit POLETNI izgled v zgolj 10 min

Najbolj brano