Lifestyle Promocijsko sporočilo

Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy (MOME) v Budimpešti: Od študija tekstilnega oblikovanja do predstavitve talenta na svetovnih prizoriščih

22. 5. 2024
Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy (MOME) v Budimpešti: Od študija tekstilnega oblikovanja do predstavitve talenta na svetovnih prizoriščih (foto: MOME)
MOME

Študenti tekstilnega oblikovanja priznane Univerze za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy (MOME) v Budimpešti se že tradicionalno vsako leto predstavijo madžarski modni sceni s pravim modnim spektaklom.

Zavezanost k trajnosti jih je navdahnila za to, da svoje kreacije posvetijo ciklu življenja in materialov, pri čemer jih navdihujejo reciklirani in biološko razgradljivi materiali, njihovo delo pa je prepoznano tudi na mednarodni ravni. Usmerjenost k trajnosti jih vodi k povezovanjem z blagovnimi znamkami kot je Nanushka. Alumni univerze sodelujejo z izjemnimi svetovno znanimi znamkami kot sta PhotoVogue ter francoska modna hiša Hermès.

MOME

 

Zavezanost trajnosti v oblikovanju prihodnosti

Najnovejša generacija talentov programa Tekstilno oblikovanje se vsako leto predstavi madžarski modni sceni na modnem spektaklu in razstavi v skladu z dobro prakso najboljših mednarodnih modnih šol. Zavezanost k trajnosti tako univerze kot študentov pa je pripeljala tudi do plodnih sodelovanj s priznanimi blagovnimi znamkami kot sta recimo blagovna znamka oblačil Nanushka, v kateri je mogoče videti številne zvezde in supermodele, ter restavracija z Michelinovo zvezdico SALT Budapest. V sodelovanju med madžarsko blagovno znamko Nanushka in MOME je nastala pobuda za inovacije materialov Conscious Textile Group. Skupaj s SALT Budapest pa so na MOME razvili krožnik iz micelija in konoplje, popolnoma trajnosten izdelek, ki je fantastična oblikovalska inovacija na področju gastronomije.

Inovacijski center univerze MOME je že drugič organiziral mednarodno konferenco o materialih prihodnosti z več kot 30 strokovnjaki po vsem svetu, ki oblikovalcem, raziskovalcem in študentom ponuja platformo za razpravo o vrhunskih raziskavah materialov in prebojih ter predstavlja nove poglede na trajnostno oblikovanje in proizvodnjo z materiali iz odpadkov.

"Naše izobraževanje združuje ustvarjalnost, raziskovanje, obrtništvo in tehnologijo za spodbujanje odgovornega oblikovalskega razmišljanja. Verjamemo, da sodelovanje na različnih področjih in medsebojna izmenjava znanja prinašajo inovativne rešitve in pozitivne spremembe. V naših programih usposabljamo vsestranske oblikovalce, ki ne pridobijo le strokovnega znanja, temveč razumejo tudi družbene, ekonomske in kulturne dejavnike, ki vplivajo na industrijo," pravi Ildikó Kele, vodja magistrskega programa za modo in tekstilno oblikovanje.

Ni presenetljivo, da se študentje različnih programov s svojim delom odlikujejo na mednarodni ravni. Fotograf András Ladocsi se je tako dobil možnost predstaviti v sklopu inciative PhotoVogue, ki mladim, nadarjenim fotografom daje možnost, da se predstavijo in povežejo s potencialnimi naročniki, drugimi ustvarjalci in galerijami. Alumni grafičnega oblikovanja Tibor Kárpáti je kolekciji francoske modne hiše Hermès dodal dva šala. Več študentov MOME pa se je v sodelovanju z Guccijem uvrstilo v ožji izbor Global Design Graduate Show 2023. 

MOME

Dediščina uglednega profesorja Bauhausa Lászla Moholy-Nagyja 

Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy (MOME) je dobila ime po Lászlu Moholy-Nagyju, uglednem profesorju Bauhausa, ki je zagovarjal vlogo umetnosti in oblikovanja pri oblikovanju družbe in njun preplet s tehnološkimi inovacijami. Je vodilna univerza za umetnike, oblikovalce, ustvarjalce in inovatorje na Madžarskem, kjer ustvarja edinstveni ustvarjalni ekosistem, ki povezuje Akademijo, Tehnološki park in Inovacijski center. Inovacijski center univerze izvaja vplivne, oblikovalsko vodene, interdisciplinarne raziskovalne in razvojne projekte, strukturirane okoli petih glavnih raziskovalnih področij od raziskave materialov, pripovedovanja podatkov, interakcije in potopitve, družbenega oblikovanja do trajnostne industrije.

Poslanstvo Univerze, ki je bila ustanovljena pred 144 leti, je, da z učenjem, raziskavami in praktičnim znanjem na podlagi oblikovanja rešuje najbolj pereče izzive 21. stoletja. Pri tem vključuje storitve za skupnost in širjenje zavesti o oblikovanju, da bi prispevali k razvoju gospodarskih in kulturnih ekosistemov na Madžarskem in v vzhodni Srednji Evropi. 

MOME od leta 2020 deluje v obliki fundacije, prenovil pa je tudi svojo raziskovalno in razvojno dejavnost, začel z digitalizacijo notranjih procesov in nadaljeval s posodabljanjem usposabljanja. Poleg zagotavljanja tradicionalno visoke ravni izobraževanja na področju umetnosti in oblikovanja je univerza uvedla podjetniško usposabljanje in leta 2022 začela izvajati prve magistrske programe v angleškem jeziku. 

S študijskim letom jeseni 2025 pa bo zaživela tudi osvežitev programov, ki jo MOME pripravlja v sklopu izobraževalnega modela Univerza prihodnosti 2025–2045. V sklopu tega bodo ustanovljene tri nove šole: ena za prenos klasičnega znanja, ena za raziskovanje prihodnosti, in ena za diplomante, ki iščejo nova znanja. Cilj preobrazbe je utrditi večnost izobrazbe, ki jo predaja MOME, ter s tem opolnomočenje alumnov univerze, da postanejo samozavestni umetniki in oblikovalci, ki ponujajo relevantne odzive na kompleksen svet okrog nas korak pred časom.

MOME

Magistrski programi na univerzi MOME v angleškem jeziku

 Po štirih uspešno uvedenih programih v angleščini je Univerza za umetnost in oblikovanje Moholy-Nagy razširila svoj mednarodni izobraževalni portfelj. Poleg fotografije, interakcijskega oblikovanja, animacije in oblikovanja, katerega del je tudi pametna mobilnost, lahko študentje, ki želijo študirati v kreativnih industrijah v angleškem jeziku, izberejo tudi magistrski študij oblikovalca-izdelovalca ter upravljanja umetnosti. S širjenjem programov si univerza prizadeva širiti strokovno znanje in delo ustvarjalnih skupnosti, ki bodo aktivno prispevale k globalnim izzivom 21. stoletja. 

MOME

Več informacij o študijski mobilnosti: https://mome.hu/en/international.