To se zgodi v telesu, ko jemo prehitro: S prehitrim prehranjevanjem se lahko hitro znajdete v začaranem krogu odvečnih kilogramov

Pri prehranjevanju nima smisla hiteti, potrebno si je vzeti čas in v obroku resnično uživati. 

Lifestyle, 31. 5. 2022
To se zgodi v telesu, ko jemo prehitro: S prehitrim prehranjevanjem se lahko hitro znajdete v začaranem krogu odvečnih kilogramov - Foto: Profimedia

Če se ozrete po katerikoli restavraciji, boste verjetno opazili, da se nekateri gostje prehranjujejo, kot da gre za zadnjih 30 sekund tekmovanja v hitrem prehranjevanju ali celo za zadnje sekunde njihovega življenja. Uživanje hrane je eno od največjih življenjskih radosti, zakaj bi torej hiteli, če lahko v užitkih in okusih resnično uživamo. Seveda si s hitrim obrokom lahko prihranimo nekaj časa, pa si prihranimo tudi dolgoročno zdravje? 

Hitro prehranjevanje je pogosto le del splošnega hitrega življenjskega sloga. Če vedno delate, se igrate, hodite, govorite in vozite v naglici, se zlahka navadite, da se tako tudi prehranjujete. Toda ta navada ima svojo ceno: Hlastanje po hrani ne le zmanjšuje užitek dobrega obroka, na vaše zdravje ima lahko resne posledice. Prehitro prehranjevanje prinaša številna zdravstvena tveganja, če si ne vzamete časa, pa lahko tvegate razvoj resnih zdravstvenih težav.

Ne spreglejte: 

Pogosto pri svojem prehranjevanju nismo pri stvari, naša osredotočenost zagotovo ni samo na obroku, saj se nam v življenju konstantno mudi in želimo v dragocene ure, ki jih ponuja dan vključiti enormno število aktivnosti. Vsi strokovnjaki za prehrano se strinjajo: če imate navado prehitro pojesti preveč hrane v velikih obrokih, ima to lahko škodljive posledice za vaše telo in organizem. In to boste zagotovo občutili. Morda se sliši dramatično, vendar je vaše zdravje resnično na kocki, če prehitro zaužijete hrano. Zaradi prehitrega prehranjevanja se lahko soočite z marsikaterim tveganjem, tudi debelostjo. 

To se bo pokazalo v obliki resnih prebavnih težav, ki bodo povzročile bolečine v želodcu po vsakem obroku. Pogosteje boste občutili tudi utrujenost, ki je pravzaprav posledica slabe prebave. Prebavljanje velikih obrokov hrane v kratkem času zahteva od vašega telesa veliko truda. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Bella🦋 (@parisbellagarsiia)

Pridobivanje odvečnih kilogramov

Prav tako žal ni mit, da hitreje ko jeste, več teže pridobivate. Razlog za to je, da pri hitrem požiranju krožnika nimate časa, da bi dosegli občutek sitosti, zato ste ponovno lačni. Posledično pojemo več, se spravimo na sladico ali še naprej grizljamo tu in tam, tudi ko smo že odšli od mize. 

Pomembnost žvečenja

Zaradi vseh teh razlogov je počasno žvečenje nujno za boljšo asimilacijo hrane in optimalno prebavo. Strokovnjaki menijo, da je idealen čas, ki ga namenimo obroku, naj bo to zajtrk, kosilo ali večerjo, med 20 in 30 minutami. Tako boste imeli čas, da si privoščite majhne grižljaje in jih dobro prežvečite, vaše telo in prebava pa vam bosta hvaležna!

Povzeto po članku iz GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia, Istagram/@parisbellagarsiia

Preberite še: Sharon Stone na rdeči preprogi navdušila z mladostno pričesko in naravno sivimi lasmi

Priporočamo tudi: 10 primerov popolnih zajtrkov za hujšanje: bogati, nasitni, energični in nizkokalorični

Najbolj brano