To sadje s samo 209 kJ (50 kcal) jejte kot sladico po večerji: Deluje proti zastajanju vode in napihnjenosti

18. 5. 2024
To je pravo zdravilo, ko se pri mizi pregrešimo. Seveda zaradi osvežilnega okusa, predvsem pa zaradi dragocenih hranil, ki pomagajo pri prebavi in odvajanju odvečnih tekočin. (foto: Profimedia)
Profimedia

To je pravo zdravilo, ko se pri mizi pregrešimo. Seveda zaradi osvežilnega okusa, predvsem pa zaradi dragocenih hranil, ki pomagajo pri prebavi in odvajanju odvečnih tekočin.

Ananas ima številne koristi za zdravje. Odličen je za tiste, ki se želijo počutiti lažje, in je idealen zaveznik za tiste, ki radi pretiravajo.

Ima sloves sadja, ki odžejuje, zato ga pogosto postrežemo ob koncu večerij z več hodi. Njegov žejni okus je odličen za osvežitev brbončic in pomoč pri prebavi. Ananas izvira iz Južne Amerike in je član družine bromeliad. Zelo cenjen je svež, uživamo pa ga tudi v obliki soka in v številnih prehranskih dopolnilih.

Nutricionisti pogosto pravijo, da je najboljša sladica po lahki in zdravi večerji zeliščni čaj ali kos svežega sadja. A ne kateregakoli sadja, saj imajo nekateri sadeži visok glikemični indeks, kar ob koncu dneva ni priporočljivo. Za sladico vedno najdemo prostor, ne glede na to, kako siti smo, vseeno pa si želimo po obilni večerji telesu privoščiti nekaj zdravega in lahkega, nekaj kar nas ne bo dodatno obtežilo in napihnilo.

Ne spreglejte: 

Pa ste vedeli, da si lahko pomagate s sadjem in tako poskrbite, da bo vaš želodec ponoči počival? Čeprav čudeži ne obstajajo, strokovnjaki vztrajajo, da je ananas eden najbolj priporočljivih sadežev za večerno sladico. Pa ne samo zato, ker je bogat z vitamini in minerali, kot je magnezij, ki spodbuja sprostitev in zmanjšuje utrujenost, ananas se še posebej priporoča zaradi svojih diuretičnih in drenažnih lastnosti, ki blagodejno vplivajo na zastajanje vode v telesu, po uživanju tega sadeža pa se boste zopet počutili lahkotno. Kljub svoji grobi zunanjosti pa je ananas simbol dobrodošlice in gostoljubja. Kdo bi si mislil, kajne?!

Sočni tropski sadež je znan po svojih protivnetnih lastnostih, saj se tradicionalno uporablja za zdravljenje vnetij in težav s prebavo. Ananas je poletno tropsko sadje, posebej znano po prebavnem encimu bromelain, ki pomaga pri prebavi hrane in ob koncu dneva zmanjšuje napihnjenost ter olajša prebavo. Bromelain se nahaja le v svežem sadežu, dobro poznan pa je tudi kot dodatek za zmanjševanje vnetij po operacijah in pri preprečevanju nalaganja maščob v telesu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alma Face Body Skin (@alma_facebodyskin)

Ananas je prav tako poln vlaknin, vsebuje približno dva grama na eno skodelico narezanega sadja, kar prav tako pomaga pri prebavi. Bogat je z vitaminom C, ki ščiti naše celice in pomaga pri tvorbi kolagena, in samo ena skodelica ananasa pokrije kar 100 % naše dnevne potrebe po vitaminu C. 

In zakaj se ga priporoča ravno zvečer?

Ananas nam lahko pomaga zaspati, saj vsebuje 20 miligramov magnezija na skodelico narezanih kosov (približno 6 odstotkov našega priporočenega dnevnega vnosa), ki telesu koristi na nešteto načinov. Magnezij pomaga uravnavati krvni tlak, delovanje živcev in mišic ter prenaša kalij v telo, tako pa umiri naše telo in um. 

Da pa bo vaš posladek resnično okusen in blagodejen, s tem pa odpravljene vse tegobe napihnjenega trebuha, je potrebno vedeti, kako izbrati dober in dovolj zrel ananas, saj je le tak dovolj sladek, sočen in resnično učinkovit. Za razliko od avokada, breskev in banan, ananas ne zori več, ko je enkrat obran, zato ne bo pomagalo, če ga pustite na pultu, da dozori. Samo z uživanjem ananasa pa žal ne morete pričakovati čudežnih rezultatov in hujšanja, poskrbeti moramo za celostno, uravnoteženo prehrano, ananas pa je lahko naš zaveznik in odlična izbira za sladico.

Pred večjo spremembo prehrano ali uvedbo diete se posvetujte z zdravnikom!

Prehranske lastnosti in kalorije ananasa

Čeprav se zdi zelo sladek, je v resnici nizkokaloričen sadež, saj 100 gramov pulpe vsebuje približno 176 kJ (42 kcal) tudi njegov glikemični indeks je nizek. Po drugi strani pa vsebuje veliko vode in je bogat z vitaminom C z močno antioksidativno močjo, ki je koristen v boju proti prostim radikalom in pri krepitvi imunskega sistema. Vsebuje tudi veliko vlaknin, ki pospešujejo prebavo, ter mineralov, kot so magnezij, kalij in vitamini skupine B.

Izbira dobrega ananasa ni težka. Tukaj je nekaj načinov, kako izbrati sočen, sladek ananas

Zlata barva: svetlo oranžni ananas je prezrel, zelen pa je nezrel. Poiščite ananas, ki ima dosledno zlato barvo.
Zunanjost ananasa: ti majhni vozlički, ki se nahajajo na zunanjosti ananasa, nam dajejo namig o tem, kaj je v notranjosti. Poiščite večje grče, kar pomeni, da je sadje na drevesu dozorelo.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Brooke Shields v glavni vlogi: V novi Netflixovi romantični komediji gledamo pozabljene hollywoodske zvezde

Priporočamo tudi: 5 živil, ki ponoči topijo maščobo in nas ohranjajo vitke: Idealna so za pozno nočne prigrizke brez slabe vesti

Novo na Metroplay: Vse o poletni negi kože | Tajka Selan