Zlat, sijoč in okusen: Zdravilne lastnosti tega osnovnega živila, ki ga je oboževala že Kleopatra

Med je že stoletja vpet v kulturo Bližnjega vzhoda. Prvi znani čebelarji so bili faraoni in plemiči, saj so dragoceno tekočino cenili že stari Egipčani. Faraonski papirus vsebuje nešteto receptov za zdravljenje ran in bolezni z medom. Kraljici Nefertiti in Kleopatra naj bi ga uporabljali zaradi njegovih lepotnih lastnosti, saj sta se kopali v medu in mleku ter si zlati eliksir mazali po obrazu.

Zlat, sijoč in okusen: Zdravilne lastnosti tega osnovnega živila, ki ga je oboževala že Kleopatra - Foto: Profimedia

Medtem ko se najnovejša superživila potegujejo za svoje mesto v središču pozornosti, ima med edinstveno odliko, saj ga že od nekdaj zagovarjajo vsi, od stalnic lepotne industrije do dragocenih življenjskih napotkov vaše babice. Če vas okus po sirupu še ni dovolj prepričal, je to skromno superživilo čudežno, ne glede na to, ali ga zaužijete neposredno ali si ga namažete na kožo in lase. Če še niste izkoristili tega osnovnega kuhinjskega živila, vam ponujamo seznam vseh prednosti, ki jih med zagotavlja.

Med je lahko prebavljivo živilo, ki vrača moč in krepi psiho. Pomaga pri hitrejšem celjenju ran, črevesnih in želodčnih boleznih ter pri povišani telesni temperaturi. Med je hrana, ki jo čebele proizvajajo za čebele, vendar ga uživajo tudi številni ljudje. Ljudje že več tisoč let cenijo med zaradi njegovega sladkega okusa. 

Ne spreglejte:

Kaj je med in kako se proizvaja?

Za nastanek tega zlatega eliksirja so zaslužne marljive čebelje družine, ki pijejo sladek nektar iz cvetja in ga spreminjajo v med. Kako čudovit okus ima med, je odvisno od tega, kje in kako ga nabiramo in obdelujemo. Tako kot večina drugih živil je tudi med močan v svoji surovi, neprečiščeni rojstni obliki. Starodavna znanost ajurveda verjame, da surovi med ohranja življenjsko moč matere, zato je za potrošnika izjemno koristen.

Med, ki je v enaki meri lepljiv in sladek, je najboljši naravni sladkor, vendar je veliko več kot le saharinska snov. Sirupovita tekočina ponuja bogato mešanico lastnosti, ki preprečujejo bolezni in so prijazne črevesju, zato je vredna pozornosti kot dodatek živilom in pijačam.

V ljudski medicini je med še danes osnova naravnega zdravljenja. Ima pa številne druge koristi za zdravje, o katerih se redko govori.

Preprečuje nastanek bolezni

Če želite okrepiti naravno obrambo telesa, posezite po medu. Ta sladka snov vsebuje flavonoide in polifenole - oba sta močna antioksidanta, ki nevtralizirata proste radikale in druge toksine, ki lahko povzročijo poškodbe celic in tkiv" oziroma oksidativni stres. (Prosti radikali so škodljive nestabilne molekule, ki nastajajo zaradi dejavnikov, kot sta onesnaženje okolja in nezdrava prehrana.)

Flavonoidi in polifenoli v medu zmanjšujejo tudi vnetja. Podobno kot oksidativni stres lahko tudi kronično vnetje zaradi dolgotrajne poškodbe celic privede do bolezni - vendar lahko antioksidanti v medu zavirajo celične procese, ki so vključeni v vnetje, in tako še dodatno preprečujejo bolezni.

Poleg tega med vsebuje vitamin C, mikrohranilo z antioksidativnimi lastnostmi, ki preprečujejo bolezni. Glede na raziskave lahko spodbuja tudi nastajanje in izboljšuje delovanje belih krvničk, ki napadajo tuje bakterije in viruse ter tako ščitijo telo pred okužbami.

Naravni vlažilec zraka in sredstvo za posvetlitev kože

Med na naraven način dodaja vlago ali vlažnost in neguje mlačno kožo ter ji vrača naravni sijaj. Ker surovi med sčasoma kristalizira, drobna zrnca delujejo kot nežen piling. Ima tonizirajoče, gladilne, svetleče in depigmentacijske lastnosti.

Za diabetike

Med ima najnižjo glikemično obremenitev - merilo vpliva določene količine hrane na raven glukoze v krvi po zaužitju. Antioksidanti v medu v zmernih količinah ščitijo pred presnovnim sindromom in sladkorno boleznijo tipa 2.

Izguba telesne teže

Nizka glikemična obremenitev medu je koristna za zmanjševanje apetita. Ustanovitelj medene diete Mike McInnes je odkril, da so športniki, ki so uživali hrano, bogato s fruktozo, kot je med, pokurili več maščob in imeli večjo vzdržljivost. Eden najboljših načinov uživanja medu za hujšanje je, da pred spanjem zaužijete žličko medu. S tem boste telesu pomagali, da bo v zgodnjih urah spanja pokurilo več maščob.

Med pomaga izboljšati holesterol

Visoka raven holesterola LDL je glavni dejavnik, ki povečuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Je glavni vzrok ateroskleroze, maščobnih oblog v arterijah, ki lahko povzročijo srčni infarkt in možgansko kap.
Med dokazano izboljšuje raven holesterola, saj znižuje skupni holesterol LDL in znatno povečuje holesterol HDL. V neki študiji na 55 bolnikih so med primerjali z namiznim sladkorjem in ugotovili, da je med zmanjšal LDL holesterol za 5,8 %, povečal HDL holesterol za 3,3 % in povzročil rahlo izgubo telesne teže za 1,3 %. 

Za miren spanec

Žlica medu pomaga pri neprekinjenem spancu, saj povzroča počasen in enakomeren porast inzulina, ki se pretvori v serotonin in melatonin, dve kemični snovi, ki pomagata zaspati. Z medom prepojeno namakanje vam bo pomagalo doseči cilje sprostitve.

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Zara izdala najbolj praktičen bež plašč, ki se poda k vsemu in ga to zimo ne boste želeli sleči

Priporočamo tudi:Princesi Kate in Charlotte čudoviti v ujemajočih se plaščih: Kate Middleton in princ William otroke peljala na božični dogodek

Najbolj brano