Vsestransko blato

Zdravljenje z blatom ali le lepotna kura z njim je lahko prava pustolovščina.

Vsestransko blato - Foto: shutterstoock.com

Še predvsem, če se odločite za balnoterapijo na prostem – mazanje z zdravilnim blatom po vsem telesu, pregrevanje in sušenje na soncu ter kopanje in odstranjevanje ‘črnega zlata’ z vodo, ob kateri nastaja to blato.

In potem mehka koža, osvobajajoč občutek, da smo se prečistili, potegnili iz telesa strupe, bolečine, bolezen …

Kje v bližini si lahko privoščite brezplačno blatno terapijo, močno povezano z naravo in polno doživetij? V Sečovljah, Strunjanu, na Krku, Pagu, v Ninu. Nekateri ga za domačo uporabo nabirajo tudi na Ljubljanskem barju, Pohorju, v Tunjicah.

Morda se raje prepustite rokam strokov­njakov, ki z nežnimi gibi namažejo vaše telo z ogretim zdravilnim blatom, vas zavijejo v folijo in pustijo počivati v toplini in ob nežni glasbi v prijetni masažni sobici, lahko celo v mehki vodni postelji, da v njej zadremate kot princeska na zrnu graha, pa čeprav – namazani z blatom. V skoraj vseh slovenskih zdraviliščih ponujajo zelo kakovostne terapije z blatom – od oblog, ovijanj, kopeli do obkladkov, odvisno od tega, kaj želite.

Peloide, kot tudi imenujejo zdravilno blato, lahko uporabite tudi doma za zdravljenje celega kupa nevšečnosti vse družine ali pa v lepotne namene.

Uporaba je preprosta odločite se lahko za vrečke, napol­njene z blatom, ki jih polagate na določene dele telesa, ali pa se s segreto snovjo namažete po telesu in si vzamete svojih 20 minut počitka v lastnem wellnessu. Če se boste doma mazali z blatom, ki ste ga sami nabrali, si napolnite še nekaj plastenk vode, ob kateri leži blato, ki vas bo grelo v doma, da si boste privoščili pravo domačo balnoterapijo.

Zakaj zdravljenje z blatom?

Ker je blato polno mineralov in drugih zdravilnih snovi ter naravno – neagresivno tako do telesa kot do Zemlje – in ker je tudi zelo učinkovito. Čedalje bolj ga priporočajo tudi zdravniki, saj večina vrst zdravilnega blata pospešuje izločanje odpadnih snovi in izboljšuje splošno odpornost telesa; deluje pomirjevalno, protivnetno in blaži bolečine, odlično deluje proti revmatizmu, išiasu, kroničnim obolenjem gibalnih organov, vnetju sklepov, mišičnim bolečinam, pomaga pri zdravljenju prebavnega trakta, kožnih bolezni, sečil in rodil. Dr. Lepa Veljanović pravi, da vse več razi­skav potrjuje veliko zdravilno moč blata, ki nastane ob vplivu sončne toplote. »Telo se na zu­nanje pregrevanje odziva z lokalnim in nato še z oddaljenim (globokim) odzivom v notranjosti telesa.

Toplota tako dobrodejno vpliva na številna tkiva in organe: pospešuje prekr­vitev in presnovo v tkivih, vpli­va na zmanjšanje bolečin, pove­čuje prožnost vezivnega tkiva, kar vpliva tudi na delovanje mišic in sklepov, sprošča gladko mi­šičje, upočasnjuje peristaltiko in ugodno vpliva na delova­nje notranjih organov (jetra, vranica).«

Ker ima blato močne učinke, pa se vseeno pred zdravljenjem z njim posvetujte s svojim zdravnikom ali s terapevtom, ki bo ocenil, ali se posameznik lahko odloči za terapijo z blatom ter na katere predele naj blato nanese.

Tudi za sprostitev in lepoto

Pri zdravih ljudeh peloidne obloge zmanjšujejo stres in pomirjajo, blato pa tudi odlično vpliva na kožo, ki postane mehkejša, bolj napeta in zaradi blažilnega učinka tudi čistejša. Odlično se izkaže pri aknasti koži in celulitu, nekatere vrste pa lajšajo tudi ženske težave ob menstruaciji.

Če hočete čim večji učinek, pred nanosom blata naredite piling telesa. V lepotne namene priporoča dr. Lepa Veljanović od dve do tri terapije na teden in pou­darja: »Če želite doseči učinek teh izdelkov doma, morate poleg navodil dobavitelja o postopku nanosa in uporabe upoštevati tudi dejstvo, da terapija traja vsaj od 20 do 25 minut ter da se je treba v tem času udobno namestiti in sprostiti.«

Čeprav imajo različne vrste peloidov približno enake zdravilne učinke, se vseeno razlikujejo po lastnostih, v različnih toplicah pa vam lahko pripravijo tudi mešanice za boljši in hitrejši učinek. Prečiščeno blato ali mešanice lahko kupite za različne (predvsem lepotne) naloge v različnih trgovinah z zdravilnimi in naravnimi pripomočki, dro­gerijah ter po spletu.

Kaj pa glina?

Glina se razlikuje od blata po sestavi in je veliko starejša od blata; glina iz Komende, ki je znana po svojih zdravilnih lastnostih po vsem svetu, je stara kar od pet do šest milijonov let. Njeni učinki so še močnejši od blata. Ima veliko absorpcijsko, antiseptično in terapevtsko moč. Ko celice nabreknejo, vanje lažje prodirajo številni elementi in minerali, glina pa vsrka vase vse smrdljive in škodljive snovi, težke kovine in odvečne količine vode.

»Glina deluje selektivno in gre tja, kjer je bolezen, « nam je povedal Janez Ferjuc, ki jo izkopava že 40 let, in dodal: »Ko se usmeri k bolnemu žarišču, se tam zasidra, in ko se izloči, odnese s seboj ves gnoj, slabo kri in druge strupene snovi. Tako preprečuje vnetja, spodbuja obnavljanje zdravih celic, prečisti telo in obnovi organizem, zdravi revmatizem in različne težave s prebavili, pri akutnih vnetjih mišic ali poškodbah pa povsem izniči bolečine.

Predvsem pri boleznih prebavil, vnetjih, čiru in celo raku deluje glina kot notranji obkladek, ki izredno močno obnavlja uničene celice in pospešuje tudi čiščenje škodljivih snovi. V postopku presnove se po krvnem in limfnem sistemu naseli povsod, kjer je najmanjše neskladje, kjer so samo zametki bolezni.« Z raziskavami so dokazali, da izredno dobro čisti kri, pospeši nastajanje rdečih krvnih telesc, pozdravila je že tudi zelo trdovratno slabokrvnost.

Glina ima izrazito regene­racijsko moč: prodre globoko, spodbudi organ, da začne opravljati svojo na­logo. Pri nepravilnem delovanju ščitnice lahko glina samodejno uravnava premočno ali prešibko delovanje, če tovrstno zdravljenje seveda začnemo dovolj zgodaj.

Ker je glina tako vsestranska in ker jo uporabljamo za popolnoma različne bolezni in tegobe, lahko kupimo glineni napitek, povitek, glineni prašek, čistilno masko za kožo in izgubljanje celulita, glineno oblogo, toplo bombažno vrečko ali glineno mazilo.

Slovarček:

 • Balneoterapija
  je zdravljenje bolezni, poškodb in drugih težav s termomineralnimi vodami in blatom.
 • Blatna kopel
  je kombinacija termomineralne ali morske vode, v katero se doda zdravilno blato, fango; v njih so se kopali tako Grki in Rimljani kot tudi narodi pred njimi.
 • Pri blatnih oblogah
  nanesemo blato neposredno na kožo; v lepotne namene uporabimo tudi povijanje, da okrepimo učinek obloge, saj tako ta prodre globlje v kožo.
 • Fango
  je blato iz toplih vrelcev za blatne kopeli. Uporabljajo ga v balneologiji za pripravo delnih oblog, kopeli ali povijanje. Je anorganskega izvora in je sestavljen iz vulkanskih kamnin. Deluje lokalno ali sistemsko – po principu toplotnega pregrevanja. Uporablja se pri težavah s sklepi in za sproščanje.
 • Terapija z blatom
  je uporaba blata v terapevtske in lepotne namene.
 • Talasoterapija zajema celoten način preživljanja prostega časa in rekreacije, ki ga ponuja obmorsko podnebje. Vključuje uporabo produktov morja, kot so morska voda, solinsko blato – fango, slanica, alge, za zdravje in lepoto s pomočjo uporabe starodavnih in sodobnih tehnik.


Za strokovno pomoč se zahvaljujemo dr. Lepi Veljanović, specialistki fiziatrinji in akupunkturologinji, ter Alenki Mrežar, pomočnici vodje področja Wellness LifeClass Hotels & Spa, Terme & Wellness Portorož, fizioterapevtkama Miri Skitek (Fizioterapija Skitek Mira, Zdravstveni dom Mengeš) in Maji Fortunat (Fizioterapija Fortunat Maja, Ferrarska 8, Koper) ter Janezu Ferjucu (Bolus – Cvetka Ferjuc, s. p., Gmajnica, Komenda).

 

Petra Kocjančič
fotografija Shutterstock

Najbolj brano