Vsako jutro spijte topel in sladek napitek s to sestavino in shujšajte: Najboljši nadomestek sladkorja in kakava v veliko bolj zdravi različici

4. 11. 2023
Deli
Vsako jutro spijte topel in sladek napitek s to sestavino in shujšajte: Najboljši nadomestek sladkorja in kakava v veliko bolj zdravi različici (foto: Profimedia)
Profimedia

Rožičevec, sadež sladkega okusa, je nadomestek za sladkor in kakav, bogat z vlakninami in ima nasitne lastnosti.

Rožič je zdrava in okusna alternativa sladkorju in kakavu.

Vedno iščemo zdrave alternative za najbolj mastna živila, ki v večini primerov niso ravno zdrava.

Obstaja več naravnih alternativ, ki lahko pri mizi nadomestijo sladkor. Gre za sestavine, ki imajo enako, če ne celo večjo sladilno sposobnost kot sladkor, vendar imajo nizek glikemični indeks in pogosto vsebujejo nič kalorij. Med najbolj priljubljenimi sta eritritol, ki se pridobiva s fermentacijo sadja, in stevija, ki ima značilen okus, ki spominja na sladki koren. Med manj znanimi nadomestki sladkorja je tudi rožičevec.

Ne spreglejte:

Kaj je rožičevec?

Rožič je sadež drevesa Ceratonia siliqua, ki spada v družino stročnic in ima obliko 15 cm dolgega rjavega stroka s trdimi semeni, imenovanimi stroki rožičev.

Rožičeva moka se pogosto uporablja v živilski industriji kot aditiv za živila in zgoščevalec, vendar se kljub številnim koristnim lastnostim le redko uporablja na naših mizah neposredno v obliki prahu. Zato jo je treba upoštevati predvsem kot nadomestek za sladkor in kakav, kadar si zaželimo nekaj sladkega, a brez prevelike količine sladkorja in maščob.

To so majhne vsakodnevne izbire, ki jih lahko naredimo za zdravo prehrano in ki nam lahko pomagajo ostati v formi ali zmanjšati vnos kalorij.

Za hujšanje "je pomembno, da jasno povemo, da nobeno živilo ne hujša samo po sebi," opozarja María de la Peña Lozano, psihologinja in dietetičarka iz ekipe Blanca García-Orea iz medicinskega centra la Clínicas Segura v bližini Madrida. Vendar pa nam lahko pri tem pomagajo predvsem nekateri izmed njih. Jasno je, da je bolje vzdrževati zdravo prehrano kot pa se lotiti diete, in v zvezi s tem govorimo o stročnicah, ki nam po predlogu strokovnjaka, zaužite v obliki jutranjega napitka, pomagajo razporediti obroke in se izogniti prigrizkom.

Lastnosti rožičevca

"Zanimivost te stročnice so njene nasitne lastnosti in sladek okus, zaradi katerih je zelo vsestransko živilo in zato odlično za tiste, ki se odločajo za bolj naravno prehrano (in se zato izogibajo visoko predelanim živilom, kot so mlečna čokolada, industrijske sladkarije ali kakav s sladkorjem). Primeren je tudi za bolnike s celiakijo in tiste, ki ne prenašajo glutena, saj je popolnoma brez glutena," pojasnjuje strokovnjakinja za prehrano. Zaradi nizkega glikemičnega indeksa 15 je primerna tudi za diabetike.

Čeprav je znano, da nas živila z visoko vsebnostjo beljakovin najdlje nasitijo, to ne velja za rožiče, ki vsebujejo malo beljakovin, le 0,7 g na 100 g, kot poudarja strokovnjak. Vendar pa "na občutek sitosti vpliva še en dejavnik, in sicer količina vlaknin. Pri tej stročnici je ta visoka, približno 40 g na 100 g rožičev. Poleg tega imajo vlaknine izjemno sposobnost, da nasitijo apetit.

"Vlaknine lahko upočasnijo praznjenje želodca in podaljšajo čas prebave. Zato nas rožičevec v primerjavi z drugimi živili dlje časa nasiti. To nam pomaga razporediti obroke, preprečiti prigrizke in posledično 'uravnavati krvni sladkor ter shujšati', pravi strokovnjakinja za prehrano.

Rožič je bogat tudi s sladkorji in maščobami ter vsebuje nekatere pomembne minerale, kot so kalij, magnezij, fosfor, selen, cink, železo, kalcij in natrij ter vitamine skupine B, vitamine C, E in K ter folno kislino.

Prednosti

Uživanje rožičev ima lahko nekaj koristnih učinkov na telo. Tukaj so našteti:

  • Antioksidant - bogat s polifenoli, pomaga v boju proti oksidativnemu stresu in vnetjem.
  • Izboljša počutje črevesja - vsebuje tanine, ki pomagajo vzpostaviti ravnovesje črevesne flore.
  • Proti driski - pomaga pri driski
  • Znižuje holesterol - ima lastnosti za zniževanje holesterola.
  • Zmanjšuje srčne bolezni - bogat z vlakninami, zato je idealen za tiste, ki trpijo za visokim krvnim tlakom.
  • Pomaga med dieto - zaradi zmanjšanega vnosa sladkorja in maščob
  • Podaljša občutek sitosti - pomaga preprečevati prigrizke.

Uporaba v kulinariki

Rožič je na trgu na voljo v prahu, sirupu ali izvlečku, vendar je najbolj priljubljena prva oblika, in sicer moka iz rožičevih semen.
Ker ima okus po čokoladi in je naravno sladka, se uporablja kot nadomestek za kakav in sladkor v sladkih izdelkih, kot so domače pecivo in palačinke, ter kot kakavov napitek za zajtrk, pa tudi kot nadomestek za instantno kavo, če žlico dodamo v vročo vodo.

Rožič se uporablja tudi pri pripravi domačega kruha ali svežih testenin, zaradi svoje zgoščevalne moči pa se uporablja tudi v marmeladah.

Je priljubljena sestavina za pripravo zdravih domačih sladoledov in sorbetov z nizko vsebnostjo sladkorja ali za pripravo namaza iz lešnikov in rožičev, s čimer se izognemo dodajanju kakava.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Aniston si ta dodatek daje kar v kavo: Zagotavlja kožo brez gub in mladosten videz, a bolje ga je piti tako

Priporočamo tudi: Veliki horoskop za november: Stvari, ki ste jih komaj in dolgo čakali, se končno začnejo uresničevati

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc