To je najbolj zdravo sadje na svetu, ki ga skoraj nikoli ne uživamo: Najboljši delež C-vitamina in močno sredstvo za hujšanje

Ameriški raziskovalci so preučevali seznam živil, da bi ugotovili, katero sadje in zelenjava sta najbolj zdrava.

To je najbolj zdravo sadje na svetu, ki ga skoraj nikoli ne uživamo: Najboljši delež C-vitamina in močno sredstvo za hujšanje - Foto: Profimedia

Se spomnite starega pregovora "Jabolko na dan odžene zdravnika stran"? Že od malih nog je v vas zakoreninjeno prepričanje, da je sadje v osnovi zdravo, vendar v nasprotju z vašimi pričakovanji nova študija raziskovalcev z univerze William Paterson v New Jerseyju kaže, da je to le delno res.

Raziskovalci na univerzi William Paterson v New Jerseyju so preučili seznam 41 živil. Njihov cilj? Ugotoviti, katero sadje in zelenjava sta najbolj zdrava. Rezultati, objavljeni v znanstveni reviji Preventing Chronic Disease, vas bodo morda presenetili!

Ne spreglejte:

Študija o najbolj zdravih živilih

Preučili so 41 živil. Raziskovalci so ocenili vsebnost vlaknin, hranilnih snovi in vitaminov ter količino sladkorja in kalorij, da bi sestavili lestvico najbolj zdravih živil. Ni presenetljivo, da je na vrhu seznama zelena zelenjava. Med njimi so vodna kreša, kitajsko zelje, švicarski blitva itd. Na 28. mestu je najbolj zdravo sadje, limona.

To je najbolj zdravo sadje na svetu

Poleg zelene zelenjave, ki prevladuje v prvi deseterici, so se v prvo dvajseterico uvrstile tudi druge priljubljene jedi, kot so brokoli, paprika in buče, najbolj zdravo sadje pa je zasedlo 28. mesto.

V poročilu, ki ga je objavil Center za nadzor in preprečevanje bolezni, je navedeno, da so limone prehransko najmočnejše sadje na svetu, saj je bilo v njem razvrščenih 27 "močnih vrst sadja in zelenjave". Med vsemi analiziranimi živili iz sadnih posod so limone zasedle prvo mesto.

Sok le polovice limone bo vaše celice oskrbel z več kot 100 odstotki priporočenega dnevnega vnosa vitamina C - močnega antioksidanta, ki dokazano znatno zmanjšuje tveganje za bolezni srca in ožilja. Poleg tega lahko po eni od raziskav poskrbite za zadostno količino vitamina C, kar za 25 odstotkov pospešite izgorevanje maščob in zmanjšate obseg pasu.

Vsi, ki so kdaj poskusili ugrizniti v limono, se nedvomno še danes spominjajo izrazito kislega in na splošno neprijetnega okusa. Vendar se ne bojte, saj obstaja nešteto veliko bolj okusnih načinov, kako lahko limono vključite v svoje obroke.

Je najbolj zdravo sadje tudi zaveznik za hujšanje?

Čeprav se je na vrhu seznama pred sadjem znašla vrsta zelenjave, lahko iz študije izvemo, da limone veljajo za najbolj zdravo sadje na svetu. In zakaj je tako? Ker je eden najbogatejših sadežev z antioksidanti. Zlasti zaradi vsebnosti vitamina C lažje obvladujemo stres. Limone pa so odlične tudi za hujšanje in razstrupljanje telesa.

Kako vključiti limono v svoj vsakdanjik

Ni presenetljivo, da je najlažji način, kako izkoristiti hranila, ki jih vsebuje limona, ne da bi jo zaužili neposredno, uporaba njenega soka pri kuhanju.
Zagotovo ste že slišali za priljubljeno limonino vodo, ki ne koristi le zaradi visoke gostote hranilnih snovi, ampak naj bi tudi razstrupljala telo.

Limonin sok se odlično obnese tudi pri kuhanju ali v solatah, vendar ga ne segrevajte, da ne izgubite hranilnih snovi. Vendar se lahko v kombinaciji z drugimi zdravimi živili iz tega seznama s stiskom limone približate svojemu cilju glede hranilnih snovi!

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Lopez v najljubših poletnih čevljih: Je to res najboljši model ali obstajajo boljši?

Priporočamo tudi: 5 najboljših jutranjih rutin, ki jih morate po mnenju strokovnjaka za prehrano izvajati vsako jutro, da si povrnete svojo postavo

Morda vas bo zanimal tudi ta pogovor, ki ga vodi Borut Pahor.

Najbolj brano