Telovadni trendi

Ves čas nas zasipajo z opozorili, da je vadba ob sodobnem načinu življenja zelo pomembna, saj vse preveč časa presedimo za pisalnimi mizami. Danes se skoraj vsaka ženska aktivno ukvarja s svojim telesom, klasična fitnes in aerobika sta nam že dobro poznana, vse bolj pa k nam prodirajo tudi druge oblike, ki so namenjene prav sodobnemu načinu življenja. Poleg telesne vadbe pa zaposlena ženska potrebuje tudi mentalno sprostitev in rast, zato večina novih vadb poskuša zadovoljiti oba spektra človeške aktivnosti. Pokukali smo v svet rekreativnih trendov in indoor vadb.

Telovadni trendi

Skupinska vadba

Aerobika oziroma kardiovadba

Z aerobno vadbo dvignemo srčni utrip, posledično pa raven kisika v mišicah, kar omogoča boljše počutje in poveča zmožnost mišic, da bolje delujejo. Namen take vadbe je več energije v telesu, po rednem treningu pa boste vedno lažje izvajali vaje in ne boste več utrujeni. Aerobna vadba ugodno vpliva na pritisk in lahko zniža raven holesterola, prav tako pa se boste po redni vadbi dobro počutili, saj boste nekaj storili zase. Obstajajo številne oblike aerobne vadbe, ki so prilagojene posameznikovemu okusu, zmožnostim in potrebam.

Ples

Ples je vedno bolj prisoten v vadbenih programih za rekreacijo. Ko se ženska prepusti ritmu, v mislih postane zvezda, pa naj bo začetnica ali prava plesna odvisnica. Večina plesnih šol ponuja – poleg programov, ki so namenjeni predvsem mladim začetnikom – tudi programe za odrasle ljubitelje plesa, v večini športnih centrov pa ponavadi izvajajo vsaj en program, ki vključuje tudi plesne elemente.

Pilates

Zelo priljubljena in priznana vadba, saj z njo na nezahteven način oblikujemo svoje telo. Pilates deluje iz notranjosti telesa proti mišicam na površju in se sistematično ukvarja predvsem z manjšimi mišičnimi skupinami, ki so pri klasičnem treningu premalo ali napačno obremenjene. Poseben sistem dihanja poudarja napetost v globokih trebušnih mišicah, ki okrepljene razbremenijo spodnje hrbtne mišice in delujejo preventivno pred poškodbami in bolečinami v spodnjem delu hrbta. Pilates zato pogosto priporočajo fizioterapevti in ortopedi po vsem svetu.

Gyrokinesis®

Temelji gibalnega sistema Gyrokinesis® so podobni različnim vadbenim sistemom, kot so joga, ples, plavanje, gimnastika in tai chi, vendar ne izhajajo iz njih. Dve poglavitni značilnosti vaj Gyrokinesis® sta tekoče, neprekinjeno gibanje in lahkota, s katero vaje izvajamo. Sistem omogoča trening celotnega telesa skozi sedem naravnih elementov hrbteničnega gibanja: naprej, nazaj, levo, desno, zavoj levo, zavoj desno, krožni gib, prav tako skozi artikulacijo vseh preostalih sklepov. Ta sistematični in nežni pristop k aktivaciji sklepov in mišic omogoča ritmično in periodično gibanje, kar vodi k stimulaciji notranjih organov. Ustrezen vzorec dihanja, ki ga pri tem izvajamo, še dodatno prispeva k večjemu učinku vaj. V pozah ne vztrajamo dolgo. Namesto tega se izvajajo nežni in tekoči prehodi od ene vaje k drugi, ki so harmonično povezani s pravilnim dihanjem. Vadba zato zelo spominja na ples in plavanje in ne toliko na jogo.

Joga

Klasična joga je vsestranski sistem. Ukvarja se s telesom ter posega tudi na duševno in duhovno raven. Pozitivno mišljenje, vzdržljivost, samoobvladanje, molitev, dobrota in razumevanje so poti, ki vodijo do samospoznanja in razsvetljenja. Joga ima več ugodnih učinkov, poleg telesnega zdravja se izboljša tudi duhovno in socialno počutje. Učinke pa dosežemo le z rednimi telesnimi, duševnimi in duhovnimi vajami, s polnovredno vegetarijansko hrano, z notranjim mirom, z ljubeznijo in s pomočjo drugim živim bitjem, s strpnostjo do vseh narodov, kultur in ver, s čistimi mislimi in pozitivnim načinom življenja. Joga je primerna za vse starosti – ne zahteva nadpovprečnih gibalnih sposobnosti – in omogoča vadbo tudi ljudem, ki niso dobro telesno pripravljeni, bolnikom, rekonvalescentom, invalidom.

Individualne vadbe

Fitnes

Tu se bodo najverjetneje dogajale največje spremembe, pravijo poznavalci, saj je sama ideja dvigovanja uteži pred ogledalom in vadba na vedno istih napravah že rahlo prežvečena. ACE, ameriška neodvisna organizacija, ki izvaja raziskave na področju vadbenih trendov, je napovedala nekaj novosti v fitnesu: oblikovanje programov za specifične skupine – mladostnike, starejše – prilagajanje vadbenih programov ljudem, ki jim primanjkuje časa, uvajanje preprostih in učinkovitih vaj v treninge, usluga osebnega trenerja se bo razširila na osebni tim, s pomočjo napredne tehnologije pa naj bi programi in posledično tudi rezultati postali bolj natančno merljivi (www.acefitness.org). Koliko napovedi se bo uresničilo tudi v Sloveniji, bomo lahko aktivne državljanke preizkušale kar na lastno pest.

Osebni trening

Ena najbolj razširjenih oblik vadbe. Omogoča zelo oseben in specifičen pristop k oblikovanju telesa ali vzdrževanju oblikovanosti. Osebni trener je ponavadi fitnes trener, v zadnjem času pa je ta usluga vedno bolj razširjena tudi pri drugih vadbenih programih, kot so pilates, ples, joga. Najamete lahko celo osebnega trenerja za tek ali rolanje.

Plavanje

Plavanje je šport, ki lahko skladno razvija in oblikuje telo ter je tudi športna dejavnost z najmanjšim številom stranskih učinkov, zato je primerno za vse starostne skupine: od dojenčkov do starostnikov. Zaradi vodoravnega, ležečega položaja telesa v vodi in zaradi zakonitosti, ki delujejo na telo (navidezne breztežnosti človeškega telesa v vodi), celotni skelet ni pod vplivom velikih obremenitev. Zato je plavanje primerno tudi za starejše in težje ljudi, paraplegike, spastike, ljudi s prirojenim izpahom kolkov.

Fotografije promocijski material

Najbolj brano