Ta družina mesnatih sadežev je najbolj zdrava in vam bo pomagala shujšati ter se boriti proti znakom staranja

Poleti se seveda odločimo za bolj svežo in lažjo hrano. Zato je sadje na splošno eno od živil, ki jih vsak dan raje uživamo. To je sadje, ki bi ga poleti morali uživati.

Ta družina mesnatih sadežev je najbolj zdrava in vam bo pomagala shujšati ter se boriti proti znakom staranja - Foto: Profimedia

Preveč dobro, da bi bilo res? Ne, pravijo jagode!

Ko nastopi poletje, se seveda odločimo za bolj svežo in lažjo hrano. Zato je sadje na splošno eno od živil, ki jih vsak dan raje uživamo. Toda kako vedeti, katero je najboljše za naše zdravje? Ob sadju, ki ni ravno v sezoni, in sadju, za katerega mislimo, da je zelo sladko, lahko hitro postane zapleteno vedeti, katero sadje je najbolj zdravo in koristno za naše telo.

Ne spreglejte:

Če še vedno iščete, se ustavite! Kajti najbolj zdravo sadje sezone pripada celotni družini: jagodičevju.

Zakaj je uživanje jagodičja najboljša izbira za vaše telo?

Jagodičevje ni le okusno, ampak tudi polno pomembnih hranilnih snovi in vam lahko pomagajo pri doseganju vaših ciljev pri hujšanju. Ne glede na to, ali gre za jagode, maline, robide, borovnice ali jagode acai, vse so zdrava in hranljiva izbira.

Najprej je v jagodičevju razmeroma malo kalorij. Poleg tega je bogato z vlakninami, ki spodbujajo občutek sitosti in pomagajo nadzorovati apetit. Vlaknine v jagodičevju upočasnijo prebavo, zato se po njihovem zaužitju dlje časa počutite siti. To lahko pomaga zmanjšati željo po hrani in prigrizkih med obroki, zaradi česar je lažje vzdrževati uravnotežen vnos kalorij.

Poleg tega, da vsebuje malo kalorij in veliko vlaknin, so jagode odličen vir vitaminov in mineralov. Bogate so z vitaminom C, močnim antioksidantom, ki krepi imunski sistem in ščiti celice pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali. Jagode so bogate tudi z vitaminom K, manganom in kalijem, ki so pomembni za zdravje kosti, strjevanje krvi in uravnavanje krvnega tlaka. Znane so tudi po visoki vsebnosti antioksidantov, ki lahko pomagajo zmanjševati vnetja v telesu in ščitijo pred kroničnimi boleznimi. Ti antioksidanti, kot so antocianini, ki jih najdemo v temnih jagodah, so povezani z boljšim zdravjem srca in ožilja ter manjšim tveganjem za nekatere bolezni, kot je sladkorna bolezen tipa 2.

Še en razlog, zakaj je jagodičevje idealna izbira za hujšanje, je njegov nizek glikemični indeks. To pomeni, da ne povzročajo porastov sladkorja v krvi, kar lahko pomaga vzdrževati stabilno raven energije in preprečuje željo po sladkorju in hrepenenje po njem. Poleg tega jagodičevje vsebuje naravne spojine, ki zavirajo prebavo ogljikovih hidratov, kar lahko pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. To sadje je tudi odličen vir posebnih antioksidantov, imenovanih flavonoidi. Te bioaktivne rastlinske spojine so povezane z zdravju koristnimi učinki, kot so zmanjšanje vnetij, izboljšanje delovanja možganov in zaščita pred nekaterimi vrstami raka.

Jagodičevje je izredno vsestransko uporabno in ga lahko vključimo v različne zdrave jedi in recepte. Dodamo jih lahko smoothijem, solatam, žitom, jogurtom ali pa jih preprosto uživamo samostojno kot osvežilen in sladek prigrizek.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Angelina Jolie nosila popolno obleko za prihajajoče prehodno obdobje

Priporočamo tudi: Kate Middleton in Meghan Markle prisegata na te priljubljene hlače, ki jih je nekoč oboževala princesa Diana

Najbolj brano