Smejanje je prijetna telovadba

Smeh brez kakršnega koli razloga je osvobajajoč za duha, blagodejno pa deluje tudi na telo. Privoščite si ga v izobilju, ker ne redi!

Smejanje je prijetna telovadba - Foto: Shutterstock

Pravzaprav je smejanje aerobna telovadba, tako kot tek, hoja, kolesarjenje … In priznajte, takšna vadba je veliko bolj prijetna kot tek ali kakšna druga aktivnost. Učinki na telo pa so neverjetni – tudi, če smeh iz sebe izvabite na silo, možgani namreč ne znajo ločiti, kdaj je smeh zaigran in kdaj pristen.

Kakšni so učinki?

Po zaslugi smejanja se v telesu zgodijo same prijetne stvari – kri po žilah hitreje zakroži po telesu in v vsako celico dovede več kisika, posledično se iz telesa hitreje izločijo strupi, zmanjša se tudi količina stresnih hormonov, ki jih nadomestijo endorfini t.i. hormoni sreče in poskrbijo za boljše razpoloženje; smeh blagodejno vpliva tudi na mišičje in notranje organe ter na imunski sistem, saj ga okrepi.

Smejati se lahko naučite

Če se ne znate smejati, poiščite pomoč – v Sloveniji je že kar nekaj vaditeljev joge smeha, kjer se naučite smejati v skupini – gre za izvajanje kombinacije smejalnih, dihalnih in razteznih vaj ter smejalno meditacijo, ki vas bo popeljala na nov nivo psihičnega počutja.

Več na www.jogasmeha.si.

Fotografija Shutterstock

Najbolj brano