Ročna limfna drenaža: kaj je in kako deluje

Limfna drenaža je ročna metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema. Razvil jo je dr. Vodder (v Evropi l. 1930). Deluje tako, da aktivira pretočnost tekočin v tkivih in spodbuja delovanje imunskega in parasimpatičnega živčnega sistema.

Ročna limfna drenaža: kaj je in kako deluje

Skozi limfni sistem se limfa premika s krčenjem žilnih sten in mišičevja ter razlike v tlaku. Za razliko od sistema za cirkulacijo krvi, ki kroži dvosmerno s pomočjo srčne mišice, limfni sistem poteka enosmerno.

Moteno in upočasnjeno pretakanje limfe pogojujejo določene patološke spremembe v telesu, kot so operacija, bolezen, poškodbe, motena presnova, kronična utrujenost, nespečnost ali nezdrave življenjske navade: stres, nepravilne prehranjevalne navade, nezadostno gibanje, nezadosten počitek, čezmerno pitje alkohola, kajenje in druge spremembe, ki motijo pravilno delovanje telesa.

Dobro delovanje limfnega sistema je nujno za zdravo delovanje človekovega telesa. Ta sistem odvaja tekočino, razstruplja in prenavlja tkiva, filtrira strupe ter pomaga doseči zdrav imunski sistem in ga dvigniti na višjo raven.

Če limfni sistem slabo deluje, se začnejo v telesu nabirati strupi, ki posledično pripeljejo do psiho-fizičnih težav, kot so bolezen, prekomerna telesna teža, celulit, motena prebava, slabo počutje, depresija, nemir, razdražljivost, nizka psihofizična storilnost, stres.

Najpogostejše indikacije za izvajanje limfne terapije so: pretirana telesna teža, prisotnost celulita, ohlapna in utrujena koža, kronična zaprtost, nespečnost, nizka psihofizična storilnost, stres, depresija, občutek izčrpanosti, okrevanje po lepotnih ali zdravstvenih operacijah, neprijetna stanja, ki jih povzročajo hormonska neravnovesja, npr. mena.

vir: Aktivni

Najbolj brano