Nike afriški ples

Stopiti v prostor, v katerem odmevajo plemenski ritmi, je enostavno nekaj čudovitega. Telo se samo od sebe začne pozibavati in še preden se dobro zaveš migaš od nog do glave.

Nike afriški ples - Foto: Fotografija promocijski material

V dvorani je vladalo dobro vzdušje in tako se je vadba lahko pričela. No, pravzaprav to sploh ni bila ena tistih vadb, kot smo jih vajeni. Bil je ples v katerem sem neizmerno uživala kljub temu, da sem se bolj kot ne lovila na petah ter skušala vsaj približno slediti koreografiji vaditeljice. Priznam, uspevalo mi je srednje dobro, a občutki so bili kljub temu božanski. Navdušila me je ideja, prav takšna kot je, saj se razlikuje od vsega, kar sem do sedaj doživljala po telovadnicah in vaditvenih centrih. Kljub temu, da nismo naredile niti enega samega klasičnega vaditvenega elementa, smo se vse, od prve do zadnje obiskovalke, pošteno spotile.

Kako izraziti čustva? Plešite v ritmu bobnov!

Nike ples Afrika je nekakšna mešanica hip hopa in afriških ritmov, katere ritmi so spontani in svobodni. Proslavljajo moč žensk, samoizražanja in moč pozitivnih čustev skozi gibanje. Afričani plešejo, da izrazijo svoja čustva, veselje in žalovanje. Ples je spontan in svoboden, ritem bobnov je izjemno pomemben in spiritualno povezuje vse plesalce. Bobni v vaseh širom celine izražajo razpoloženja ljudi, so znak življenja in srčni utrip skupnosti, druženje ob njih pa je priložnost za izražanje pripadnosti in solidarnosti. S tem razlogom so bobni bistven element pri afriški glasbi, v ritmih katere se vsakodnevno srečujejo Afričani.

V svoji kulturi in religiji Afričani uporabljajo ples ob različnih priložnostih, a najbolj pogosti so plesi ljubezni, odraščanja, vojne in klicanja duhov. S plesom izražajo predvsem spoštovanje in čaščenje božanstev; je tudi del obreda iniciacije, ko mladi moški in ženske nastopajo pred množico in s svojo samozavestjo dokažejo, da so odrasli.

Značilnosti

Bistvena značilnost afriškega plesa je policentrizem, za razliko od plesov v drugih delih sveta, se telesa ne obravnava kot celote, temveč je razdeljeno na več centrov gibanja (ramena, prsi, boki, roke, noge, . . ). Telesni deli se gibajo v različnih ritmih ali dodajo lastno ritmično komponento (ploskanje, brcanje), zato je gibanje »znotraj« telesa izjemno kompleksno. Gibi so močni, izzivalni, atletski, naravni, ozemljujoči, eksplozivni in krepilni. Gibi lahko vključujejo vse vidike fizičnega in duhovnega zdravja, ter spodbujajo žensko, da seže višje in dlje.

Sodelujte v nagradni igri

Nike podarja dve simpatični nagradi. Če želite sodelovati, je vse kar morate storiti to, da nam pošljete naslov vsaj ene pesmi, ki je po vašem mnenju primerna za takšno obliko vadbe. Seveda ne pozabite pripisati svojih podatkov in vse skupaj poslati na e-naslov, nagrade@elle.si, najkasneje do 20. decembra.

Vabljeni

Sezite višje in sezite dlje! Nike vas vabi na brezplačno vadbo v petek, 7. in 14. decembra v prostorih športnega centra GIB, v Ljubljani. Me smo se imele odlično.

Oglejte si tudi kratek video prispevek o čem je pravzaprav govora. Tam, tam, tam, ta-ra-ra, . .

Fotografije promocijsko gradivo

Najbolj brano