Ljubitelji slanega zajtrka, pozor: To je nepričakovana sestavina, ki bi jo morali uživati pri zajtrku, da prenehate s prigrizki med obroki in hitreje shujšate

Zajtrk, bogat z gobami, lahko zagotovi manjšo lakoto in večji občutek sitosti ter tako pomaga preprečiti kasnejše uživanje dodatnih kalorij. Nekaj za ljubitelje slanega zajtrka!

Ljubitelji slanega zajtrka, pozor: To je nepričakovana sestavina, ki bi jo morali uživati pri zajtrku, da prenehate s prigrizki med obroki in hitreje shujšate - Foto: Profimedia

Ali ni omleta z gobami in sirom najboljši način za začetek dneva? Morda ne mislite tako, a znanost temu dejstvu ne nasprotuje, temveč ravno nasprotno. Nova študija je pokazala, da vas uživanje gob za zajtrk nasiti za dlje časa in lahko povzroči manjšo lakoto čez dan v primerjavi z uživanjem mesa za zajtrk. Gobe za zajtrk? To ni slaba ideja za tiste, ki zjutraj prisegajo na slano hrano, vendar bo morda presenetila tiste, ki imajo radi kosmiče ali pecivo, prepojeno s kavo. Ali ne pravijo, da se je treba naučiti stopiti iz območja udobja in se podati na pot izven utečenih poti? Če za prvi obrok dneva izberete gobe, to pomeni oboje, poleg tega pa to koristi tudi vaši postavi! 

In to z razlogom: če boste za zajtrk jedli gobe v obliki gomoljev, lisičk, smrekovcev, vas bo to odvrnilo od želje po hrani in prigrizkov med obroki.

Ne spreglejte:

Naj vas njihova skromnost ne zavede - pod kremasto belo kupolo se skriva moč naravnih okusov in dobrot. Gobe niso ne zelenjava ne sadje, so edinstven, a presenetljivo vsestranski dodatek k vašemu jedilniku.

Zakaj naj bi za zajtrk jedli gobe?

To predlaga znanstvena študija, objavljena v reviji Appetite, v kateri je goba predstavljena kot čudežno zdravilo za prenajedanje. Raziskovalci so prišli do zaključka, da je zajtrk, ki ga delno sestavljajo gobe, preprosto bolj nasiten kot zajtrk, ki temelji na mesu, ribah ali jajcih. Prejšnje študije o gobah so pokazale, da so lahko bolj nasitne kot meso, vendar tega učinka do zdaj nismo preučevali pri enakovrednih količinah beljakovin, pravijo strokovnjaki.

Strokovnjaki so 32 udeležencev (17 žensk in 15 moških) povabili k desetdnevnemu uživanju dveh vrst zajtrka. Prvi je vseboval 28 gramov mletega govejega mesa, drugi pa je beljakovine nadomestil z 226 grami gomoljnic. Ob koncu poskusa so prostovoljce v rednih časovnih presledkih zjutraj spraševali o njihovem stanju sitosti. Prav tako so morali zabeležiti količino hrane, ki so jo po kosilu pojedli. Izkazalo se je, da so bili bolj siti tisti, ki so za zajtrk jedli gobe. Zato so bili seveda manj v skušnjavi, da bi prigriznili in se ob naslednjem obroku veliko najedli.

Gobe so bogate z beljakovinami in pomagajo pri hujšanju, saj vas nasitijo za dlje časa in preprečujejo prigrizke. Poleg tega vsebujejo malo kalorij in so brez maščob, kar prav tako pomaga pri hujšanju in ohranjanju zdrave telesne teže.

Gobe, zaveznik za hujšanje in zdravje

Gobe so ena od tistih superživil, ki bi jih bilo narobe, če bi se jih odrekli, saj so resnično dobre za nas. Imajo malo kalorij, a so bogate s hranili, vitamini, minerali in naravnimi beljakovinami. Prav tako pa so gobe odličen zaveznik za hujšanje. Dokazano je, da lahko redno uživanje gob pomaga zmanjšati tveganje za nastanek raka in okrepi imunski sistem.

Gobe zaradi prisotnosti sestavljenih polisaharidov pomagajo izboljšati odpornost na inzulin. Nadzorujejo visoko raven sladkorja v krvi in preprečujejo sladkorno bolezen tipa 2. Imajo tudi nizek glikemični indeks, ki prav tako preprečuje in uravnava raven sladkorja v krvi.

Ena porcija gob zagotavlja več kot 20 % dnevne količine vitaminov B: Riboflavin, niacin, pantotenska kislina, biotin ter minerala selen in baker. Prav tako pa gobe vsebujejo vitamin B12, tako na površini in v mesu - isti vitamin B12, ki ga najdemo v živilih živalskega izvora. Ta vitamin je pomemben za delovanje možganov in živčnega sistema. Poleg tega ga vaše telo zlahka absorbira.

Gobe lahko pripomorejo k zdravju srca

Gobe namesto soli pripomorejo k boljšemu okusu receptov, saj vsebujejo glutamatne ribonukleotide. Te spojine prispevajo k pikantnemu okusu umami, ne da bi vplivale na krvni tlak ali tveganje za srčne bolezni. Celotna skodelica gob vsebuje le 5 mg natrija! Gobe so tudi odličen in zadovoljiv nadomestek za rdeče meso v kateri koli jedi, saj iz enačbe izločijo kalorije, maščobe in holesterol.

Gobe podpirajo zdravje črevesja

Spojine v gobah, vključno z beta glukanom, delujejo kot prebiotiki, spodbujajo rast koristnih črevesnih bakterij in ugodno črevesno okolje. To je pomembno, saj ima zdravo črevesje pomembno vlogo pri ohranjanju naše imunske zaščite, prebavi hrane ter komunikaciji z možgani prek živcev in hormonov.

Gobe lahko uživamo vsak dan in ne škodujejo zdravju. Poskušajte jih kupiti v trgovinah z zelenjavo ali živili, da se prepričate, da niso strupene ali nevarne za vas. Prepričajte se, da so čvrste in sveže ter da nimajo plesni in vlage. V hladilniku jih lahko hranite 5 dni, zapakirane v papirnati vrečki. Pred uporabo gobe temeljito operite z vodo, da odstranite umazanijo in vse vrste slabih bakterij, saj rastejo na zemlji.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:Kako to zimo nositi pulover s kapuco? Tukaj je odlična ideja

Priporočamo tudi:Jennifer Aniston nosila elegantne črne hlače neobičajnega kroja, ki bi jih nosile še zagrizene oboževalke kril

Najbolj brano