Ljubitelji kave, pozor: To je razlog, zakaj v svoj najljubši jutranji napitek nikoli ne bi smeli dodati mleka

23. 2. 2023
Deli
Ljubitelji kave, pozor: To je razlog, zakaj v svoj najljubši jutranji napitek nikoli ne bi smeli dodati mleka (foto: Profimedia)
Profimedia

Mleko v obliki ledene kave, macchiata ali cappuccina zagotovo prinaša ugodje. Vendar njegovo uživanje v vašem najljubšem jutranjem napitku za vaše telo morda ni najbolj priporočljivo.

Kako najraje pijete kavo? Ste tip človeka, ki ima raje visoke kozarce mlečnega, penastega, svetlo rjavega latteja? Ali pa bi raje naročili močan, črn dvojni espresso?

Če ne marate grenkobe kave, a si vseeno želite tisto "piko na i", imate dve možnosti: dodajte sladkor ali mleko. Ne glede na to, katera kava vam je najljubša, v tem članku pojasnjujemo ali vam izbrana kava koristi ali ne, ali pa morda obremenjuje vaše zdravje. Vendar pa se je glede na avstralsko študijo, objavljeno v reviji European Journal of Preventive Cardiology septembra 2022, tej prvi možnosti treba za vsako ceno izogniti. Pojasnjujemo, zakaj.

Ne spreglejte:

Mleko v kavi: zakaj je to lahko slaba ideja?

Prednosti črne kave niso zanemarljive: spodbuja budnost in zmanjšuje občutek utrujenosti. Pitje dveh ali treh skodelic kave na dan lahko zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. Kofein je tudi odličen vir antioksidantov, saj polifenoli, ki jih vsebuje, nevtralizirajo rakave celice. Poleg tega je odličen zaveznik pri hujšanju, saj pospešuje presnovo in povečuje izgorevanje maščob. Vsebuje malo kalorij, je pa tudi odličen diuretik in izboljšuje prehodnost črevesja. Črna kava ima torej številne prednosti, če jo pijemo črno in je ne zlorabljamo.

Tisti, ki v kavi uživate mleko, ga nedvomno dodajate zaradi okusa in ne zaradi pozitivnih učinkov. Obstaja precej raziskav o učinkih mleka v kavi in dodajanje mleka lahko dejansko ovira nekatere koristi kave.

Kava prispeva predvsem kofein, antioksidante ter majhno število vitaminov in mineralov, medtem ko mlečni izdelki z nizko vsebnostjo maščob (posneto in 2-odstotno mleko) zagotavljajo nekaj kalorij, kalcija in beljakovin. Mlečni izdelki z višjo vsebnostjo maščob zagotavljajo vsa enaka hranila kot izdelki z nizko vsebnostjo maščob, le v različnih količinah glede beljakovin in maščob, medtem ko lahko polnomastni, polnomastni, smetana in maslo zagotavljajo dodatne odvečne kalorije, odvisno od vsega drugega, kar pojeste v dnevu.

Dr. Gundry meni, da veliko napačnih predstav o povezavi med mlečnimi izdelki in kofeinom izhaja iz študije "iz epruvete" iz leta 2014, objavljene v reviji American Journal of Epidemiology, ki je trdila, da lahko mleko izboljša antioksidativni učinek kave. Vendar pa "kar se zgodi v epruveti, ni tisto, kar se zgodi v vašem črevesju, še manj pa v preostalem delu telesa," poudarja dr.

Ko pijete kavo ali čaj želite zaužiti polifenole, ki sploh niso antioksidanti, ampak pomembni prebiotiki, ki jih naš črevesni mikrobiom potrebuje za pravilno delovanje. Ko jih zaužijemo, se spremenijo v bioaktivne spojine, ki izboljšajo naše zdravje in celo podaljšajo življenjsko dobo.

Kaj se zgodi, ko v enačbo vstopijo mlečni izdelki? Strokovnjaki pojasnjujejo, da se "tesno vežejo na te polifenole, zaradi česar jih naši črevesni prijatelji ne morejo zaužiti.

Torej se vsi ti pozitivni učinki, ki smo jih omenjali zgoraj močno zmanjšajo, če kavo zmešamo z mlekom, zlasti kravjim. Še huje, ta mešanica povzroča želodčne težave, zlasti če imate šibek želodec ali ste zlahka nagnjeni k želodčnim težavam. Njeno uživanje lahko povzroči zgago ali napihnjenost. Prav tako je ni priporočljivo piti pred športno vadbo.

Mleko v kavi lahko blokira nekatere antioksidante

Ne da bi komu grenili jutro, še posebej, če ste sredi pitja svoje najljubše skodelice kave z mlekom, a očitno je bilo opravljenih nekaj študij, ki kažejo, da lahko dodajanje mleka kavi spremeni nekatere prednosti, povezane s pitjem kave. 

Po navedbah strokovnjakov lahko mleko ovira vse čudovite antioksidante, ki jih vsebuje kava. To je povezano z beljakovino, imenovano kazein, ki jih blokira. Z dodajanjem mleka kavi se namreč zmanjša zmogljivost nekaterih antioksidantov v napitku, ta zmogljivost pa se zmanjša sorazmerno s količino dodanega mleka. Mleko vsebuje kazein, kava pa koagulira te molekule. Če imate običajno težave s prebavo laktoze, se tej pijači izogibajte. Laktaza je encim, ki nam omogoča prebavo laktoze, in telo po puberteti laktoze ne proizvaja več. To pojasnjuje, zakaj mnogi odrasli težko prebavljajo kravje mleko.

S čim lahko nadomestimo kravje mleko?

Na srečo obstajajo druge alternative kravjemu mleku. Lahko se obrnete na rastlinsko mleko, ki je lažje prebavljivo. Obstajajo različni okusi, kot so mandljevo mleko, ovseno mleko ali celo lešnikovo mleko. Ne da bi pozabili, da imajo vsa ta mleka to prednost, da so manj kalorična od kravjega mleka.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še:To nizkokalorično živilo je ubijalec holesterola in se zagotovo skriva v vaši shrambi: Kislo zeljo je bogat vir vitamina C in odlično sredstvo za pospeševanje metabolizma

Priporočamo tudi:Stroga lepotna pravila, ki skrbijo za svež in sijoč videz Kate Middleton: Njeno ličenje mora biti umirjeno, manikira pa nežna in estetska

Novo na Metroplay: "Materinstvo ti da novo dimenzijo organizacije, produktivnosti in empatije" | Sonja Šmuc