Kako se spopasti z bolečino?

Je bolečina res del življenja? Vsakomesečno trpljenje ob menstruaciji, trganje v hrbtu in peskasto praskanje v očeh zaradi celodnevnega sedenja za računalnikom, glavobol zjutraj in zvečer, pekoč občutek v želodcu . .

Kako se spopasti z bolečino? - Foto: Fotografija Riccardo Tinelli

Ženske smo nagnjene k 38 vrstam klinične bolečine, moški pa so dovzetni le za do 15 vrst klinične bolečine. »Epidemiološke raziskave ugotavljajo, da ženske pogosteje trpijo bolečine zaradi migrenskega glavobola in zaradi bolečin v čeljustnem sklepu, razdraženega črevesja, bolečin v sklepih, revmatoidnega artritisa in osteoartritisa.

Ob tem trpijo še bolečine, ki so vezane na ženski spol: boleči menstrualni ciklusi, kronična bolečina v spodnjem trebuhu, na zunanjem spolovilu, bolečine v nosečnosti in porodne bolečine, « je povedala prim. mag. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med., in dodala: »Moški imajo pogosteje bolečine zaradi glavobola v rojih, bolezni srčne mišice in bolečine zaradi razjede v prebavilih. Na razlike v občutenju bolečine med spoloma vplivajo spolni hormoni, genetski dejavniki in anatomske razlike. Estrogen je ženski spolni hormon, ki poveča vzdraženost živčevja za prevajanje bolečine, moški spolni hormon testosteron pa moške ščiti pred anginozno bolečino in artritisom.«

In še en zanimiv in hkrati vznemirljiv podatek: Slovenija se po pojavnosti kronične bolečine s 23 odstotki uvršča na četrto mesto, za Norveško, Poljsko in Italijo. Povprečje v Evropi je 19 odstotkov. Močne kronične bolečine trpi kar 11 odstotkov Slovencev, kar krepko presega evropsko povprečje (šest odstotkov). Ob tako bolečih podatkih si skoraj ne moremo pomagati, da se ne bi začeli spraševati o svojih bolečinah. Njihovi moči, vzrokih zanje in tem, kako se spopasti z njimi.

Kako opisati bolečino?

Prim. mag. Nevenka Krčevski Škvarč, dr. med., opozarja: »Bolečina se ne vidi, zato jo je težko diagnosticirati in zdraviti. Niti zdravniki ne morejo oceniti tuje bolečine, kar je pogosto vzrok za podcenjevanje bolečine. Samo posameznik, ki ga nekaj boli, lahko svojo bolečino opiše in oceni.« Ker je bolečina zelo subjektivna in je ne moremo izmeriti, tako kot lahko izmerimo krvni sladkor ali krvni tlak, so najprimernejše zelo preproste rešitve – lestvice za merjenje bolečine, ki jih dobite v zdravstvenih domo­vih ali pa jih izdelate kar sami: naredite si petstopenjsko lestvico (1. stopnja = brez bolečin; 5. stopnja = neznosna bolečina) in lažje boste spremljali svoje bolečine.

Ko se soočate z bolečino, pa ni pomembna le njena jakost. Pomembno je, da se zavedate, kakšna je vaša bolečina, da jo boste laže pojasnili svojemu zdravniku. Najprej ugotovite, kje natančno vas boli, nato je pomembna vrsta bolečine: ali je zbadajoča, topa, pekoča, utripajoča, kljuvajoča, mrazeča . . Vprašajte se o pogostosti bolečine in kdaj se pojavlja, jo morda spremljajo mravljinčenje, zbadanje, odrevenelost, srbečica.

Bolečina ni naravno stanje telesa

Na Slovenskem združenju za zdravljenje bolečine se strinjajo, da se je z bolečino treba spopasti – jo zdraviti, o njej izobraževati zdravnike in paciente. In razmisliti tudi o protibolečinskih ukrepih – v Sloveniji smo privrženci antirevmatikov in zdravil na osnovi paracetamola (po porabi zdravil na splošno smo Slovenci v samem vrhu med evropskimi državami), ob katerih pa se premalokrat vprašamo, kako vplivajo na naše telo in kdaj bodo povzročili nove bolečine – od ran na želodcu, ki lahko dobesedno zahtevajo življenje, do drugih številnih neželenih učinkov, predvsem ob medsebojnem vplivu različnih zdravil, ki jih lahko protibolečinska zdravila v posameznih primerih izničijo ali pa je njihov vpliv premočan oziroma prešibak (zdravniku vedno povejte, katera zdravila jemljete, in ne pozabite omeniti tistih, ki jih sami kupite v le­karni).

Prav zaradi takšnih stranskih učinkov se drugod po Evropi pri močnih bolečinah vse pogosteje odločajo za opioide (njihovi stranski učinki so sicer slabost, bruhanje in nenehno zaprtje, zdravniki in bolniki pa se jih bojijo predvsem zaradi nevarnosti zasvojenosti).

Z alternativo nad bolečino

Se branite tablet in vseh njihovih učinkov z vsemi štirimi? Tudi v tem primeru vam ni treba trpeti bolečin – v zdravstveni paket sodijo tudi fizioterapije in akupunkture, ki vam lahko pomagajo premagati tako vzroke za bolečino kot bolečino.

Če boste na takšno metodo zdravljenja z napotnico čakali več časa, kot bi potrebovali, da bi pojedli tri škatlice tablet, pa se lahko odločite za ka­tero od alternativnih metod, ki jih boste sicer plačali iz lastnega žepa, a bodo morda dolgoročno za vaše telo naredile več kot pet vrst zdravil. Poleg fizioterapije in akupunkture vam svetujemo bownovo terapijo, refleksno masažo ali tui-na masažo, ki spodbujajo telo k samozdravljenju (in so obenem tudi sprostitvene in protibolečinske terapije).

Bolečina je alarm

Življenje z bolečino je manj kakovostno, kronično bolečino je treba zdraviti. Pa vendar smo bolečini lahko tudi hvaležni, saj je znamenje, da je z našim telesom oziroma posameznim organom nekaj narobe in da moramo ukrepati. Če se ji bomo takoj uprli s protibolečinskim zvarkom, bomo škodovali le sebi. Spremljajte svojo bolečino, povežite jo z organom, ki vas boli, zapišite si svoja opažanja in pojdite k zdravniku. Morda bo bolečina minila takoj, ko jo boste začeli zdraviti. Morda bo bolečina pokazala, da še niste popolnoma zdravi.

Da ne bo bolelo

Da bo bolečin, ki vam kvarijo vsakdan, v vašem življenju čim manj, bodite zmerni, strpni in pozitivni. Poskrbite za dober in zdrav spanec, zdravo prehrano, veliko gibanja na svežem zraku (Slovenci imamo največ bolečin v predelu križa in hrbtenice, pogostejše so tudi bolečine rok in nog ter sklepov, ki jih lahko z gibanjem večinoma močno omilimo, svež zrak in gibanje pa sta tudi odlična terapevta pri depresiji in celo migrenskih napadih) in pozitiven pogled na življenje. Tako bo to tudi manj boleče.

Petra Kocjančič

Za strokovni pregled članka se zahvaljujemo prim. mag. Mariji Cesar-Komar, dr. med., predsednici Slovenskega združenja za zdravljenje bolečine.

Najbolj brano