Kako poskrbeti za kožo pred poletjem?

Končno nas spet greje toplo sonce! A previdno, saj je zavedanje in skrb ključnega pomena za zdravo prihodnost našega telesa.

Kako poskrbeti za kožo pred poletjem?

Preprečujmo srbečico

Pomladni čas se zelo pogosto pojavljajo lise, rdečice, srbečice in mehurčki.

ZAKAJ? Zato, ker je koža je izsušena zaradi ogrevanega zraka, in zato spomladi zelo pogosto reagira z alergijami, vnetji ali nevrodermitisom.
KAJ LAHKO STORIMO? Tuširajmo se le na hitro in nikakor ne z vročo vodo. Po umivanju se ne drgnmimo z brisačo, temveč vodo le otrimo. Da bi koži povrnili maščobo in vlago, uporabimo kvalitetne losijone ali mleka za telo. Koži prijazna bo tudi šentjanževka.

Mozoljčki

Zoprni vročinski mozoljčki so lahko tudi preteklost.  Kot poletno nadlogo jih pozna kar 1/5 žensk.

KAJ LAHKO STORIMO? Privadimo se na sonce, počasi in če se le da, kar v senci!

C-vitamin in betakaroten sta tako imenovana notranja senčnika. Veliko ju vsebujejo marelice, nektarine, breskve, korenje, špinača in paradižniki. Priporoča se tudi uživanje kalcija kot dopolnilo k prehrani.

Dodaten namig glede herpesa: intenzivnejši sončni žarki pogosto aktivirajo tudi viruse herpesa. V resnejših primerih je prva izbira krema z aciclovirjem ali penciclovirjem. Preventivno deluje izvleček melise.

Ustavitev staranja kože in svetlega kožnega raka

Posledice pretiranega izpostavljanja soncu se najprej pokažejo na licih, bradi, nosu, zgornjih delih rok in hrbtiščih rok. Agresivni UVB-žarki poleg tega pospešujejo staranje kože in tudi nastajanje temnega in svetlega kožnega raka.

PREVENTIVA: uporabljajte čim višji zaščitni faktor kreme za sončenje. Dermatolog naj vam pove, kakšen je vaš tip kože (I–IV). Zapomnite si, da vnovično nanašanje kreme ne podaljša učinka. Niti sončenje v solariju vas ne obvaruje pred opeklinami. S pokrivali zaščitite tudi lase in glavo. Ne pozabite pa na kakovostna sončna očala.

ZDRAVLJENJE: Še do pred kratkim so tudi svetlega raka lahko odstranili le operativno ali pa s hladnim dušikom (–180 stopinj). Zdaj se lahko pozdravi s posebnim hialuronskim gelom, ki ne povzroča ne bolečin ne brazgotin.

Prepoznavanje črnega raka

Maligni melanom (črni rak) se širi zelo hitro in je zato zelo nevaren. Večina ljudi tudi (pre)pozno poišče pomoč.

PREVENTIVA: ne pretiravajte s sončenjem. Na leto je priporočenih največ 50 ur, v to pa je vključeno tudi obiskovanje solarija.


Arhiv Lisa, fotografija promocijsko gradivo New Yorker

Najbolj brano