Kaj je HYGGE?

Danci veljajo za najsrečnejše, čeprav imajo najbolj slabo vreme in najvišje davke na svetu.

Danci naj bi bili najsrečnejši ljudje v Evropi.

Po evropski družboslovni raziskavi, ki so jo opravili na Inštitutu za raziskovanje sreče na Danskem, to vsekakor drži. In kaj je tisto čarobno, kar jih dela srečne? Baje se Danci od vseh Evropejcev najraje družijo s prijatelji in družino ter se počutijo najmirnejše in najvarnejše. Zato je preostali evropski svet postal čisto nor za 'hygge življenje' - vsi ga raziskujejo in se ga želijo naučiti.

HYGGE

Na hitro lahko rečemo, da gre za umetnost dobrega življenja po dansko, ki se nanaša prav na vse sloje življenja.

Danci so prav nori na to besedo hygge, ki jo uprabljajo kot pridevnik, prislov in glagor, česar naj ne bi bilo mogoče zaslediti nikjer drugje. Gre za uživanje, udobje, lagodje. Hygge je lahko pritje čaja v samoti, ob dobri knjigi, v dobri družbi. Je posedanje v lokalu s kaminom. Je petek zvečer in uživanje ob dobri večerji s prijatelji. Je karkoli, kar nas navdaja z dobrim občutkom. Je kultura Dancev. Zanimivo je, da sama beseda hygge izhaja iz norveškega jezika - Danska in Norveška sta bili skoraj 500 let isto kraljestvo, dokler leta 1814 Danska ni izgubila Norveške. Beseda se je v pisani danščini prvič pojavila na začetku 19. stoletja, hygge in dobro počutje oziroma sreča pa še zdaleč nista naključno povezana.

Tako hygge lahko pomeni karkoli: od umetnosti ustvarjanja intimnega vzdušja, duševnega ugodja in dostonosti razburjanja do uživanja v prijetnih stvareh, sproščanja, druženja, pitja kave ob soju sveč. Baje so narod, ki prižge daleč največ sveč na leto, rekordni uporabniki sveč. Blazno veliko jim pomeni prijetna svetloba, še sploh ker so brez naravne svetlobe več mesecev na leto. Danci prižigajo sveče povsod, ne le doma, tudi v učilnicah, na primer.

Večina drugih narodov bi se ob tem ustrašila in pomislila, da bo vsak čas izbruhnil požar, a Danci se ne pustijo motiti - gre za svojevrstno uživanje. In pomembno je tudi to, kakšne sveče gorijo - Danci so najbolj ekološko ozaveščeni potrošniki v Evropi. Poleg sveč so prav tako nori na svetilke, ki jih zelo skrbno izbirajo. Gre pravzaprav že za pravo umetnost osvetljevanja v domačih hišah.

Pri izbiri svetilk izbirajo po naslednjem pravilu; čim nižja je temperatura svetlobe, tem prijetnejše vzdušje pričara.

Zanimivo je, da kljub temi, ki jo imajo od oktobra do marca, Danci niso depresiven narod. Temveč najsrečnejši!

Imajo Paula Henningsena, kije za električne svetilke to, kar je Thomas Alva Edison za električno žarnico. Prav tako tri kultne svetilke prihajajo ravno iz Danske: Svetilka PH; Le Klint in Panton VP Globe. Ja, Danci so naravnost obsedeni s svetlobo, zanje je to umetnost in kultura obenem in nekaj najpomembnejšega za hygge. O slogu hygge se veliko pogovarjajo in razmišljajo, saj je sestavni del njihove nacionalne zavesti. Kar je za Američane svoboda, Nemce natančnost in Britance potrpežljivost, je za Dance hygge.

Zakaj drugi narodi ne poznajo hygge?

Izraza hygge in hyggelig se v danščini uporabljata tako pogosto, da se tujcem zdi, kot da Danci trpijo za tourettovim sindromom. Prav zanimivi so - zanje je vsaka prijetna stvar skoraj vedno 'hyggelig'. Govorijo o tem, kako 'hyggelig' se bo spet srečati v petek, v ponedeljek pa se spominjajo 'hyggelig' petka. Beseda je tudi glavni merilec zadovoljstva na večini danskih družabnih dogodkov. "Ljubica, meniš, da so gostje na tej zabavi 'hyggede'? Ja, Danci so dobesedno nori na udobje in domačnost. Prav vak vam bo prestavracijo ali bar priporočil glede na slog ali občutek 'hygge'.

Niso pomembni cena, izdelek, lokacija, temveč prijetno vzdušje.

Kar se tiče besede hygge, Danci vztrajajo, da je samo njihova, čeprav smo prej ugotovili, da izhaja iz norveškega jezika. Ogromno Dancev meni, da je sploh ni mogoče prevesti v druge jezike, ker je tako močno značilna le za Dansko.

Meik Wiking, direktor Inštituta za raziskovanje sreče na Danskem, se s tem ne strinja.

"Danci niso edini, ki imajo besedo hugge ali jo znajo prepoznati. Tudi drugi nardi imajo podobne izraze. Nizozemci temu pravijo gezelligheid, Nemci gemütlichkeit oziroma 'dobro počutje ob dobri hrani in družbi,' Kanadčani pa uporabljajo besedo hominess. Čeprav ima več jezikov podobne pridevnike za danski izraz hygge, ga samo Danci uporabljajo kot glagol.

Za revijo Jana napisala Damjana Bakarič
Fotografije: Profimedia

Preberite še: → Vsaj 5 razlogov je, da to zimo obiščete savno!

Priporočamo tudi: → 10 rešitev za praznični drevešček v MAJHNEM stanovanju

Najbolj brano