7 načinov za fit postavo, če ne marate telovadbe

Ne marate fitnesa? Od trampolina in plesa ob drogu do dihanja in baleta, bodite v formi s temi možnostmi za zmanjšanje stresa.

7 načinov za fit postavo, če ne marate telovadbe - Foto: Profimedia

Ste pogrešali telovadnice in fitnes ali pravzaprav ne marate tradicionalnih oblik vadbe? Ne glede na to, ali se vam preprosto ne ljubi, se dolgočasite ali ne marate telovaditi pred drugimi, imamo za vas rešitev.

Na srečo obstajajo alternativni načini za kondicijo, ki ne vključujejo znojenja v javnosti ali tega, da na vas nekdo kriči in izvaja pritisk. Ključna pri vsaki dejavnosti pa sta količina (kako dolgo vadite) in doslednost (kako redno to počnete). Mogoče ni modno, a doslednost je grozna beseda, ki je nihče noče slišati, ko gre za trening. Zato je pomembno, da se ukvarjate z dejavnostjo, v kateri uživate.

Kakšne prijetne dejavnosti, ki so varne pred covidom, lahko počnete v svojem domu? Tu je sedem načinov, ki jih je odobril strokovnjak, od fitnesa na trampolinih in plesa ob drogu do dihanja (da!), za vse, ki ne maramo telovaditi.

1. Ples ob drogu

Ples ob drogu je trenutno v porastu. Ne samo, da neverjetno opolnomoči tako moške kot ženske, ampak je tudi odličen način za izgradnjo moči jedra in zgornjega dela telesa. Prakticirata ga tudi FKA twigs in Jennifer Lawrence. Torej, naročite si zdaj komplet za ples ob drogu doma (ni tako drag, kot si morda mislite) in se prijavite na nekaj brezplačnih tečajev. Visoke pete so neobvezne.

2. Trampolin

Če ste že v otroštvu radi skakali na trampolinu, imate srečo. Ne samo, da gre očitno za zabaven način preživljanja časa, ampak je tudi odličen način za oblikovanje telesa. Kot vaja z majhnim vplivom lahko pomaga zgraditi moč, zmanjšati stres in znižati krvni tlak brez nevarnosti poškodb. Tako lahko celo vadite na svojem vrtu ali celo znotraj stanovanja zahvaljujoč različnim modelom in velikostim.

3. Balet

Ste že kdaj videli telo balerine? Tako je. Balet je odličen za toniranje in držo. Naredi čudeže za utrjevanje celotnega telesa s poudarkom na poravnavi položaja telesa. Predlagamo 30 do 60-minutne vaje, trikrat na teden. Balet so preizkusile tudi Alexa Chung, Natalie Portman in Zoe Saldana. Najboljše pa je, da ne potrebujete predhodnih izkušenj. 

4. Ples

Če klasični ples ni vaš stil, potem lahko še vedno preizkusite kaj drugega. Hip-hop, zumba, freestyling v pižami ali pa odprite TikTok, poiščite priljubljeno koreografijo, prižgite glasbo in začnite plesati. Zabavno je, osvobajajoče in odličen način za lajšanje stresa in zagon endorfinov. 

5. Dihanje

Da, dihanje resnično šteje kot del vašega fitnes režima, vendar morate to storiti na pravi način. Poskusite vdihniti pet sekund, zadržite dve in nato izdihnite v petih. Celih pet sekund bo težje, kot si mislite, vdihniti in izdihniti. Vajo ponovite petkrat in poglejte, kako se počutite pred in po. To je odličen način, da se umirite, pridobite jasnost, ublažite stres in tesnobo ter dovolite telesu, da se ponastavi. Samo ena minuta tega na dan ima lahko več koristi za zdravje kot 60-minutni tek. 

6. Poskakovanje

Od fitnesa do dnevne sobe je poskakovanje lahko odlična oblika vadbe. Odličen kardio trening, hkrati pa izboljšate tudi svojo koordinacijo. To je oblika kardio vadbe z majhnim učinkom, zato je prijaznejša do kolen in bokov.

7. Bobnanje

Odlično za koordinacijo, moč jedra in zgornjega dela telesa, slabo za sosede: ja, bobnanje je res lahko odličen način za vadbo. To je vadba za celo telo, ki je niste nikoli pričakovali. Šestdeset minut bobnanja bo naredilo toliko kot 60-minutni tečaj boksa, vendar vam ne bo treba skrbeti, da vas bo kdo udaril nazaj ali si boste zvili zapestje. 

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Kako kombinirati dolgo in oprijeto obleko?

Priporočamo tudi: Selena Gomez je z novo blond barvo las popolnoma neprepoznavna
 
 
 
 

Najbolj brano