6 žensk iskreno o tem, kako je živeti z endometriozo

Mesec marec je mesec ozaveščanja o endometriozi, gre za kampanjo, ki je začela osveščati in pomagati odpraviti stigme okoli izčrpavajočega stanja endimetrioze.

6 žensk iskreno o tem, kako je živeti z endometriozo - Foto: Profimedia

Gre za stanje, ki je bilo v preteklosti napačno razumljeno in napačno diagnosticirano, stanju tudi ni bilo namenjeno dovolj pozornosti, zato so številne ženske trpele v tišini.

Kljub temu, da prizadene eno od desetih žensk po vsem svetu, je to bolezen, o kateri se redko govori javno, čeprav se po zaslugi javnih osebnosti, kot sta Alexa Chung in Lene Dunham, ter prizadevanj dobrodelnih organizacij dogajajo korenite spremembe in tudi ženske, ki trpijo za edimetriozo so končno slišane.

Kaj točno je endometrioza?

Endometrioza je prisotnost celic, podobnih tistim v maternici, ki rastejo zunaj maternice, vendar vzrok za to še vedno ni znan. Lahko povzroči vnetje, brazgotinjenje in najpogosteje kronično bolečino. Stanje običajno prizadene ženske med 15. in 49. letom starosti in je povezano z neplodnostjo. Trenutno za bolezen ni zdravila, vendar obstajajo različna pripomočki za hujše simptome, od laparoskopske kirurgije do bolj naravnih zdravil. Ne samo, da je endometrioza definicija fizične bolečine, lahko stanje močno vpliva tudi na duševno zdravje žensk in njihov način življenja.

"Letos marca želimo končati stigmo, povezano z endometriozo," je za Vogue povedala Faye Farthing iz Endometriosis UK. "Komentarji, kot sta "Endometrioza je le slabo obdobje" ali "Samo sprijazni se", morajo postati stvar preteklosti. Zamuda pri diagnozi ima lahko velik vpliv na življenje posameznic. Ne samo, da se bolezen lahko poslabša, če se ta ne zdravi pravočasno, lahko ima tudi velik vpliv na človekovo duševno zdravje, izobrazbo, odnose in kariero."

Predstavili vam bomo zgodbe šestih pogumnih žensk s celega sveta, ki se borijo z edometriozo.

Anita Nneka, 30, Združeno kraljestvo

"Od 14. leta naprej imam močne bolečine v času menstruacije. Spominjam se dogodka iz srednje šole, ko so se moje bolečine v medenici tako poslabšale, da sem končala na urgenci, z diagnozo vnetja slepiča. Leta kasneje sem izvedela, da je vnetje slepiča pogosta napačna diagnoza žensk z endometriozo.

Objava na Instagramu mi je spremenila življenje. Prijateljeva prijateljica je objavila svojo sliko v bolniški postelji in zapisala, da ji je bilo diagnosticirano stanje, imenovano endometrioza. Od tistega trenutka sem se odločila, da ne bom dovolila, da zdravniki moje bolečine ne jemljejo resno in vztrajala sem, da me napotijo k ginekologu. Pri 28 letih so mi končno diagnosticirali endometriozo 2. stopnje. Kirurgi so jo našli na treh mestih, tudi v mojem črevesju.

Želim si, da mlada dekleta in ženske vedela več o bolezni in da bi končno ozavestile, da jim ni treba trpeti v tišini. Zaslužijo si diagnozo, vso pomoč in podporo. Hkrati želim pomagati tudi moškim, da to stanje razumejo in se znajo pogovarjati s svojimi partnericami, hčerkami ali prijateljicami."

Leah, 45, Filipini

"Imam endometriozo 4. stopnje. Diagnozo so mi postavili po prvi laparoskopiji pri 37 letih. Po nosečnosti v zgodnjih tridesetih letih se je mi stanje naglo poslabšalo. Velikokrat so mi trdili, da so menstrualne bolečine nekaj povsem normalnega in zame je to največja zmota, ki jo lahko slišimo. Vsaka nenehna in nepojasnjena bolečina v obdobju menstruacije ni normalna in je ne smemo zanemariti, še posebej, če to vpliva na kakovost vašega življenja. Druge napačne predstave so, da lahko nosečnost endometriozo ozdravi, histerektomija oz operacija pa jo lahko 'zdravi'. Operacija je bila pri meni vseeno najbolj koristna. Končala sem z segmentno resekcijo črevesja, ki je za odstranitev bolezni zahtevala strokovno znanje ginekologa in kolorektalnega kirurga."

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gabrielle Caunesil Pozzoli (@gabriellecaunesil)

Emilia Victoria, 26 let, Avstralija

"Po 11 letih bolečin, grozljivih simptomov in vprašanj brez odgovora so mi pri laparoskopiji in ekscizijski operaciji pri 24 letih končno diagnosticirali endometriozo. Endometrioza je močno vplivala na mojo nosečnost in po vseh grozotah, ki bi se lahko zgodile, sem danes izjemno blagoslovljena, da sem spočela našega čudežnega otroka. Lahko delaš vse prav in se še vedno ne počutiš dobro. Lahko se prehranjujete zdravo, se ukvarjate z jogo, spreminjate življenjski slog in kljub temu imate vnetje ali druge zdravstvene težave, povezane z endometriozo.  Vse to je nepredvidljivost tega stanja."

Joanna Fazlie, 26 let, Francija

"Moja diagnoza z endometriozo 4. stopnje je bila potrjena z operacijo laparoskopije leta 2018, vendar sem vedela, da se z menoj nekaj dogaja že pri svojem 14. letu. Zelo težko stanje je značilno za vsako žensko. Mene je prizadela na vseh organih, kosti, sklepi, od prsnice do rektuma, celoten sečni sistem je blokiran. Ledvice ne delujejo pravilno, celoten prebavni sistem je okužen, zaradi povezav med mojim reproduktivnim sistemom in vsemi organi okoli njega pa moje telo deluje zelo čudno in nikakor ne ustavimo stanja ovulacije, tudi z zdravili."

Jamie, 34, ZDA

"Diagnozo so mi postavili pri 31. letu. Z možem sva po več kot enem letu odšla k zdravniku za plodnost. Ena največjih zmot je, da je endometrioza samo v vašem reproduktivnem sistemu (maternica in jajčniki). Vendar ta lahko vpliva na toliko različnih organov in sistemov v telesu. Sama imam hudo črevesno endometriozo, kar pojasnjuje moje alergije na hrano, simptome razdražljivega črevesja, kronično napihnjenost in bolečine v trebuhu. Endometriozo lahko najdemo v črevesju, jetrih, preponi in ishiadičnem živčevju. Vaši najbližji vam želijo pomagati, vendar ste v bolezni sami, vse skupaj pa je ena sama megla. To ustvarja napetost in razdaljo v vaših odnosih."

Wendy, 50, Združeno kraljestvo

"Mama je moje simptome prepoznala kot podobne njeni endometriozi in me odpeljala k ginekologu, kjer so mi bolezen diagnosticirali pri 11. ali 12 letih. Po 33 letih endometrioze sem jo lahko naravno spravila v remisijo. Okrevala sem se s prehransko terapijo, psihologijo in psihoterapijo.

V družini imamo tri generacije bolnikov z endometriozo. Moja mama je celo šla skozi histerektomijo in vsi njeni simptomi endometrioze so se vrnili. Jaz sem pozdravila, pozdravila se je tudi moja hči. Čeprav so zdravniki sumili, da je endometrioza globoko del naše družine, jo je imela moja mama edina od svojih treh sester. Endimetrioza ne izbira, izbere lahko kogarkoli."

Če menite, da morda kažete simptome endometrioze, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Prevedeno po članku z Vogue US.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: GATE 31- nova modna obsesija ljubiteljic minimalizma

Priporočamo tudi: To je najbolje prodajan pulover iz Zare. Želeli ga boste imeti

Najbolj brano