6 zdravih in nasitnih jedi, ki jih lahko uživate za večerjo, ne da bi skrbeli za odvečne kilograme

10. 3. 2023
Deli
6 zdravih in nasitnih jedi, ki jih lahko uživate za večerjo, ne da bi skrbeli za odvečne kilograme (foto: Profimedia)
Profimedia

Z vami delimo nekaj zdravih jedi, ki vas bodo dobro nasitile!

Pripravo večerje lahko pogosto spremlja izjemna lenoba! Običajno se nam zdi, da bi radi pojedli nekaj hitrega, vendar ne vedno zdravega. Posledice se hitro poznajo na našem telesu. Zato bomo letos prešli na zdrave večerje! Tukaj je 6 receptov, zaradi katerih si boste spet želeli kuhati!

Ne spreglejte:

Lahek obrok: idealna večerja

Idealna večerja je sestavljena iz zelenjave, beljakovin, ogljikovih hidratov in zdravih maščob v sorazmernih količinah. Kot pri vsem se zdi, da je ravnovesje še toliko bolj pomembno pri večernem obroku. Nova študija znanstvenikov, med katerimi je tudi profesorica Alexandra Johnstone z inštituta Rowett na univerzi v Aberdeenu, poziva k novim načinom prehranjevanja. Zelo dobro pojasnjuje, kako pomembno je, da k večerji vključimo več kot eno živilo, predvsem pa, da se ne prikrajšamo preveč. To lahko privede do prenajedanja, poznih nočnih prigrizkov in brezglavega prehranjevanja. Zato spodbuja ljudi, naj spreminjajo svoje užitke.

Lahki obroki: naš zaveznik pri hujšanju

Dobro prehranjevanje ima še veliko drugih prednosti. Če se dobro prehranjujemo, bolje spimo, imamo več energije in boljšo koncentracijo, vse to pa prispeva k bolj zdravemu življenju. Zdrava prehrana z veliko sadja, zelenjave in drugih izdelkov nam lahko pomaga ohranjati redno telesno težo.

Če vsak dan uživamo dovolj različnih živil, je manj prostora za hrano z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja, ki bi lahko posegla v naše telo. Uživanje zdrave hrane v pravem razmerju lahko poleg gibanja pomaga tudi pri hujšanju, zniževanju ravni holesterola in krvnega tlaka. Jackpot!

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov!

Rezanci s kozicami

Sestavine:  
  • 180 g kozic (lahko nadomestite enako količino piščanca)
  • 165 ml lahke sojine omake
  • 2 rezini ingverja, debeli 1 cm
  • 1/2 čajne žličke popra
  • 1/2 šopka zelene čebule
  • 500 g tankih rezancev
  • 2 majhni kumarici
  • 1 žlica riževega kisa
  • 60 ml kitajske sezamove paste
  • 2 žlici kitajskega črnega kisa
  • 1 žlička sladkorja v prahu
  • listi koriandra, bela sezamova semena in vloženi zeleni čiliji (iz azijskih trgovin) - za postrežbo

Priprava:

Piščanca, sojino omako, ingver, poper in sesekljano spomladansko čebulo dajte v ponev. Dodajte toliko vode, da je pokrita, nato na srednje močnem ognju zavrite in kuhajte 5 minut. Odstranite z ognja in pustite na stran. Medtem skuhajte rezance v skladu z navodili na embalaži, nato jih odcedite. V skledi zmešajte kumare, sol in rižev kis. Zmešajte s sezamovo pasto, črnim kisom, sladkorjem in preostalima 2 žlicama sojine omake. Omako zmešajte z rezanci. Rezance, piščanca in kumare razdelite v sklede. Okrasite s koriandrom in sezamovimi semeni.

Govedina z brokolijem

Sestavine:
  • 100 g finih riževih rezancev
  • 1 žlica sončničnega olja
  • 2 stroka česna, mletega
  • 400 g mlete govedine
  • 2 cm koščka nastrganega ingverja
  • 60 ml kitajskega riževega vina
  • 60 ml sojine omake
  • 2 šopka brokolija
  • 50 g nesoljeni praženi arašidi
  • listi koriandra, za serviranje 
Priprava:

Rezance skuhamo po navodilih na embalaži. Medtem v veliki ponvi ali voku na močnem ognju segrejte olje. Dodajte česen, govedino in ingver, nato pa kuhajte 3-4 minute, dokler govedina ne porjavi, z leseno žlico razdrobite govedino. Dodamo riževo vino in sojino omako ter dušimo 1 minuto. Dodajte brokoli in mešajte, dokler se ne segreje. Rezance razdelite na krožnike in jih prelijte z govejo mešanico. Okrasite z arašidi in cilantrom, nato postrezite.

Korejski piščančji riž

Sestavine:
  • 100 ml arašidovega olja
  • 2 jajci, rahlo stepeni
  • 1 piščanec, sesekljano meso
  • 1/2 šopka zelene čebule, beli in svetlo zeleni deli sesekljani
  • 1/4 ohrovta
  • 2 stroka česna, sesekljana
  • 120 g dolgozrnatega riža, kuhanega po navodilih na embalaži
  • 1 šopek koriandra
  • 1 žlica črnega sezama
  • 60 ml lahke sojine omake
  • 20 ml rjavega sladkorja
  • 2 zdrobljena stroka česna
  • 3 žličke naribanega ingverja
  • 1 žlica riževega kisa
  • 2 žlički sezamovega olja.
Priprava:

Za omako za žar zmešajte vse sestavine v skledi. V voku ali veliki ponvi na močnem ognju segrejte žlico olja. Dodajte jajce ter kuhajte in mešajte 1 minuto ali dokler se rahlo ne spasira. Odstranite iz ponve in pustite na stran. V ponev s piščancem in polovico omake za žar dodajte še 2 žlici olja. Pražite 5-6 minut, dokler ne postane karameliziran. Odstranite iz ponve in postavite na stran. V ponev s čilijem, čebulo, zeljem in česnom dodajte preostali 2 žlici olja. Pražite 1 minuto ali dokler ne zadiši. Dodajte riž in preostalo omako za žar ter med mešanjem kuhajte 1-2 minuti. Povečajte temperaturo in kuhajte še 6 minut ali dokler riž na robovih ne postane hrustljav. Odstranite z ognja in vmešajte rezerviranega piščanca, jajce in polovico koriandra. Riž razdelite v sklede in postrezite.

Glaziran losos s sojino omako

Sestavine:
  • 2 lososova zrezka (ekološka ali rdeča etiketa)
  • 1 žlica rjavega sladkorja
  • 2 žlici olivnega olja
  • 1,5 žlice sojine omake
  • 1,5 žlice limoninega soka
  • 1 žlica belega vina
  • poper
Priprava:

Pečico segrejte na 210 °C. Za glazuro: v skledi zmešajte rjavi sladkor, oljčno olje, sojino omako, limonin sok in belo vino ter mešajte, dokler se sladkor popolnoma ne stopi. Polovico omake dajte v posodo, nanjo položite 2 fileja lososa in ju prekrijte z drugo polovico omake. Če fileta lososa nista predebela, ju postavite v pečico za 10 minut, če sta predebela, pa za 15 minut. Takoj postrezite.

Piščančje quesadille z mangovo solato

Sestavine:
  • 8 listov koriandra
  • 8 tortilj
  • 1 majhen piščanec
  • 250 g naribanega sira mozzarella 
  • 1 velika čebula (200 g), drobno sesekljana
  • 8 strokov česna, drobno sesekljanih
  • 400 g sesekljanega paradižnika
  • 70 g paradižnikove paste
  • 250 ml sladnega kisa
  • 120 g sladkorja v prahu
  • 2 manga, na kocke
  • 1 avokado, na kocke
  • Limonin sok

Priprava:

V ponvi na srednji temperaturi segrejte olje. Dodajte čebulo in česen ter ju med mešanjem kuhajte 5 minut oziroma dokler se ne zmehčata. Dodajte kis, sladkor, 250 ml vode in 2 žlički soli. Zavrite, zmanjšajte temperaturo in ob občasnem mešanju kuhajte 45 minut ali dokler se ne zgosti. Združite mango, avokado in limonin sok. Odstavite. Na visoki temperaturi segrejte veliko ponev za cvrtje. Piščanca in mocarelo na vsaki strani 2 minuti obložite s piščancem in mocarelo. Quesadille razrežite na četrtine in postrezite z mangovo solato, lističi koriandra in limoninimi rezinami.

Sardine, pečene v pečici

Sestavine:
  • 24 sardin (ali več)
  • svež limonin timijan
  • nekaj listov žajblja
  • oljčno olje
  • 2 stroka česna
  • sok 1 limone
  • sveže mlet poper
Priprava:

Stroke česna olupimo, drobno sesekljamo in jih damo v skledo z oljčnim oljem, limoninim sokom, zdrobljenimi žajbljevimi lističi in timijanom. Dodamo malo soli in popra ter odstavimo. Pečico prižgemo, vzamemo pekač in ga obložimo z aluminijasto folijo. Sardine potopite pod hladno vodo in malo postrgajte kožo od repa do glave, da odstranite luske. Odstranite glavo in z njo potegnite črevesje, nato pa s prsti potegnite po kosti, da sprostite meso na obeh straneh. Odrežite kost na dnu repa in pustite majhen kos repa. Sardine položite plosko na naoljeno folijo in na vsaki strani naredite 2 ali 3 majhne zareze. Postrezite.

Povzeto po članku z GRAZIA FR

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 3 znamenja, ki imajo v marcu še posebno srečo v ljubezni

Priporočamo tudi: Predpomladno razstrupljanje z enostavnimi in okusnimi napitki: Detox voda z okusom sadja in zelišč odstranjuje strupe in pomaga pri hujšanju

Novo na Metroplay: Bojan Cvjetićanin o novem albumu, najbolj osebnih pesmih in kakšen je na domačem kavču