Ste samski? Poglejte, v čem je vaša prednost pred tistimi v vezi

Pozabite na žalostne, patetične in osamljene predstave samskega življenja, ki ste jih gotovo že siti in se tokrat osredotočite zgolj na naše besede.

Lifestyle, 24. 7. 2021
Ste samski? Poglejte, v čem je vaša prednost pred tistimi v vezi - Foto: Profimedia

Samskost ni nujno sinonim za osamljenost. Strokovnjaki pravzaprav pravijo, da lahko to čas dobro izkoristite in se posvetite zgolj odkrivanju sebe. Osvobajajoče je odkriti, da lahko uživamo v lastni družbi in ko se to naučimo, postanemo bolj izbirčni glede partnerja, prijateljev in stvari, ki jih počnemo. Tako preživljamo čas samo s tistimi, ki nam izboljšajo življenje in prispevajo k našemu dobremu počutju. Raziskave kažejo, da je biti samski dejansko fizično, ekonomsko in psihološko dobro za vas.  

Prednosti samskega življenja je veliko. Ne glede na to, ali ste nekdo, ki je raje v zvezi ali običajno "leti samostojno", lahko vsakdo koristi nekaj časa samo zase. In nekatere prednosti so precej očitne. Imate več svobode, več prilagodljivosti in v razmerju niste ujeti samo zato, da bi bili z nekom. Samski, pozabite torej na ideologijo partnerstva, kako je v dvoje vse lepše in lažje in preberite pet ključnih razlogov, da ostanete še naprej trdno zasidrani v svojo samsko življenje, če si to seveda želite.

1. Samski ljudje so bolj zdravi

Gredo tudi vam na živce Zoom zmenki in se sprašujete, če morda ti ne vplivajo slabo na vaše zdravje? Toliko ene nerodnosti, priprav, brez neposrednega stika, stiska rok, pogleda v oči, nekaj tako neresničnega in kot neka kamuflaža resničnega življenja, vse to resnično ne more dobro vplivati na vaše živce in splošno zdravje. Pa vendar, ne obupajte še, ne mislite, da je z vašo samskostjo vaše življenje povsem izgubljeno in nič vredno. Sledijo dobre novice. Nova ameriška raziskava kaže, da se samskim dejansko obeta daljše življenje kot njihovim poročenim kolegom. To je lahko zato, ker so samski po navadi bolj aktivni kot poročeni pari, njihovo življenje je bolj mirno, manj stresno, manj kravžljanja živcev, manj prilagajanja… Mi temu z lahkoto verjamemo, pa vi?

Izvedeli smo še za en opazen mejnik, raziskave namreč kažejo, da samske ženske telovadijo približno pet ur in 25 minut na teden v primerjavi s poročenimi ženskami, ki so v povprečju aktivne približno štiri ure. Samski imajo po navadi tudi nižji ITM, raziskave kažejo, da samski tehtajo manj kot poročeni pari (v povprečju približno 2 kg).

2. … in bogatejši

Samski z lahkoto privarčujejo več denarja kot njihovi vezani prijatelji. Samo predstavljate si, koliko stanejo vsa darila, romantične večerje, pa darila za praznike, rojstne dneve pa darila kar tako. Življenje v dvoje zagotovo stane več, samo predstavljate si koliko zapravite sedaj, ko greste v trgovino in koliko bi naneslo, če bi kupovali za dva ali celo več. Marsikdo je zdaj verjetno pomislil, da se v dvoje stroški pravzaprav lahko preprosto razpolovijo, najemnine za stanovanje npr. plača vsak posameznik zgolj polovico, to je vse res, vendar strokovnjaki trdno verjamejo, da samski ljudje na dolgi rok lahko privarčujejo več in imajo manj dolga. Običajno se z dolgovi sooča 21 % samskih in pa kar 27 % poročenih parov brez otrok. In ko gre za otroke, dolg še narašča, zaskrbljujoče je, da je 36 % zakonskih parov z otroki krepko v dolgovih.

3. Samski ljudje se lahko pohvalijo z večjo odpornostjo

Krmarjenje po globalni pandemiji je težko za vsakogar, toda za tiste, ki nimajo partnerja, je karantena predstavila svoj edinstven nabor izzivov. Čeprav si nihče načrtno ne prizadeva ostati sam, pa vendar globoko spoznavanje samega sebe, lastnega jaza, iskrenih želja, našo bit naredi močnejšo, naše mentalno zdravje bolj stabilno in lahko bi trdili, da smo v takem stanju veliko bolj odporni na vse negativne zunanje dražljaje. In ko to uspemo doseči, ko sprejmemo svoje samsko življenje in se posvetimo svoji rasti in učenju, lahko z lahkoto trdimo, da nekaj pa že delamo prav. In ameriške študije so ugotovile, da je v resnici takšen koncept priznava tudi znanost.

Na primer, vojaški vojaki, ranjeni na svojem delovnem mestu, so bili manj verjetno podvrženi posttravmatskim stresnim motnjam, ko so bili samski. Raziskave kažejo, da so samski uspešnejši pri premagovanju poškodb ali bolezni in imajo manj verjetnosti, da imajo čustvene ali fizične zdravstvene težave v primerjavi s poročenimi ali ločenimi pari. Torej, nas samsko življenje lahko naredi bolj močne in odporne? Ali pa vzdržljivi ljudje samo dlje ostanejo samski? Kdo bi vedel…

4. Samski ljudje bolje spijo

Nič več hrupnih sopotnikov, nič več vsakodnevnega mašenja ušes s čepki in dreganja v partnerja, ko ta nikakor ne utihne, hura! Nedavna študija podjetja vzmetnic Amerisleep kaže, da samski veliko bolje spijo. Ti dobijo približno 7,13 ure spanja na noč, kar je več kot posamezniki v partnerskem razmerju. Dober spanec ima lahko številne koristi za zdravje, vključno z boljšo osredotočenostjo, boljšim razpoloženjem in lahko ohranja zdravo delovanje vašega telesa. In če resnično potrebujete "spalnega prijatelja", si lahko vedno priskrbite dodatne blazine za spanje.

5. … in verjetno so tudi srečnejši

Študija, ki je zajela 1.000 samskih oseb in 3.000 poročenih je ugotovila, da velika večina samskih poroča o izpopolnjujočem življenju, o rasti, razvoju in učenju, ki so ga deležni. Strokovnjaki verjamejo, da takšne občutke lahko pripišemo času, ki ga imajo samske osebe več kot poročeni pari. Na ta način imajo ne vezani ljudje več časa, da ugotovijo kdo so, kaj si pravzaprav želijo v življenju, da spoznajo sebe in točno vedo kakšnega partnerja si pravzaprav želijo in s kakšnim ne bodo zapravljali svojega časa. Dejstvo je, da samski ljudje več časa preživijo za ukvarjanje s stvarmi, ki jih veselijo in v njih resnično uživajo. Raziskave celo kažejo, da so neporočene ženske brez otrok najsrečnejša skupina v populaciji. Torej, tudi je nekaj.

Samski, ste si oddahnili? Ni vse tako slabo, kajne? Če vas biti samski osrečuje, ostanite samski! To je vse. Če vas osrečujejo potovanja, nočni izleti s prijatelji, različni hobiji, zdaj imate izvrstno priložnost. Ni nujno, da je življenjski cilj vseh nas biti v partnerstvu in če je, spet nič narobe.

Prirejeno po članku z Marie Claire UK

Fotografije: Profimedia

Preberite še: 12 načinov, kako to poletje nositi usnje

Priporočamo tudi: Blake Lively prisega na te kontroverzne grde sandale, priljubljene to poletje

Najbolj brano