Vedno je slasten, a da malo razgibamo vaš okus, je Elle poiskala deset stilsko spremenjenih receptov.
Vsi recepti so za 4 osebe.
1. S smetano in olivnim oljem
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga z 2 dl kisle smetane, lahko pa v bolje založenih trgovinah poiščete crème fraiche. Dodajte 4 žlice olivnega olja, sol, poper in muškatni orešček.
2. Z rukolo in pekorinom
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga in mu dodajte 1 dl olivnega olja, sol in poper. Na koncu primešajte še 500 g sesekljane rukole in 25 g nadrobljenega sira pekorino.
3. Z žafranom
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga, dodajte 2 dl vrele tekoče smetane, 50 g masla, sol in 4 ščepce žafrana.
4. Z vloženimi limonami in koriandrom
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga, dodajte 1 dl olivnega olja, sol, poper, koriander v prahu ter sesekljano lupino 1/2 vložene limone (o vloženih limonah smo v Elle že pisali, recept najdete na spletni strani elle.si).
5. Z okusom pice
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga, dodajte 1 dl olivnega olja, sol in poper ter 300 g paradižnikove mezge, 4 nasekljane filete inčunov v olju in 6 ščepcev origana.
6. S špinačo
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja s 100 g sveže špinače. Pretlačite ju z 2 dl vrele tekoče smetane. Dodajte 50 g masla, sol in poper ter muškatni orešček.
7. S paradižnikom in baziliko
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga, dodajte 1 dl olivnega olja, sol in poper. Postrezite s kašo 4 zrelih paradižnikov in sesekljano baziliko.
8. S porom in parmezanom
Skuhajte 800 g olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja ter 400 g pora. Pretlačite ju, dodajte 2 dl vrele tekoče smetane, 50 g masla, sol in poper ter 25 g naribanega
9. S hrustljavo slanino
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga in prilijte 2 dl vrelega mleka. Dodajte 200 g narezane slanine, ki ste jo popražili na nekaj maščobe z 1 strokom česna in 6 sesekljanimi žajbljevimi listi.
10. Z gobami
Skuhajte 1 kg olupljenega in na manjše kose narezanega krompirja. Pretlačite ga z 2 dl vrele tekoče smetane. Dodajte 50 g masla, sol in poper ter 200 g popraženih lisičk, olivno olje in malo olja s pridihom tartufov.
Pripravila: Katja Vidrajz
Novo na Metroplay: “Hočemo to popolnost in kupili bomo vse” | Vesna Milek, Elle ženska 2024