Sladkanje brez glutena

28. 1. 2014
Sladkanje brez glutena (foto: shutterstock)
shutterstock

Poiskali smo recepte za okusne brezglutenske sladice.

Palačinke

Zmešajte 2 rumenjaka, 1 jogurt, 60 ml sladke smetane, 40 g sladkorja. Dodajte 5 g kvasa, raztopljenega v 80 ml tople vode, na koncu pa še 200 g koruzne in 75 dag ajdove moke.

Zmes naj počiva 2 uri, nato dodajte 2 beljaka in 30 g stopljenega masla. Pecite 1 minuto na vsaki strani.

Kokosovi poljubčki

V sneg stepite 3 beljake in ščepec soli, nato med stepanjem polagoma dodajate 220 g sladkorja v prahu. Stepajte toliko časa, da postane sneg popolnoma trd. Vanj vmešajte 200 g kokosove moke in 1 žlico limoninega soka. Če je zmes preredka, po potrebi primešajte še malo kokosove moke.

S peki papirjem obložite pekač, nato z žlico ali brizgalko oblikujte poljubčke. Pecite v pečici, predhodno segreti na 150 stopinj, približno 20 minut.

Sadne pitice

V skledo čez sito pretresite 125 g riževe moke in 75 g koruzne moke, dodajte 100 g rjavega sladkorja, 100 g masla in 1 jajce.

Testo preložite v pekače za majhne pite in pecite 30 minut pri 180 stopinjah. Pustite, da se pečeno testo 2 uri hladi, preden ga okrasite s sadjem.

Švedsko mini pecivo

Pretlačite 150 g kuhanega  krompirja s 3 jajčnimi rumenjaki, dodajte 125 g lešnikov v prahu, 90 g mehkega masla, 125 g sladkorja, 1 vrečko vaniljevega sladkorja in naribano lupino 1 limone.

Dodajte še 3 beljake ter zmes vlijte v mini silikonske modele ter pecite 45 minut pri 150 stopinjah. Postrezite ohlajeno.

Preprosto čokoladno pecivo

Zmešajte 4 rumenjake in 150 g sladkorja, dodajte 200 g stopljene čokolade, 150 g mehkega masla, 2 žlici krompirjevega škroba, 1 žlico temnega ruma in 4 beljake.

Z zmesjo napolnite model za torte in pecite 35 minut pri 180 stopinjah. Po želji potresite s sladkorjem v prahu.

Kostanjevi mafini

Zmešajte 500 g kostanjeve kreme (lahko kupljene), 100 g stopljene čokolade, 70 g stopljenega masla, 3 jajca in 1 žlico riževe moke.

Zmes prelijte v modele za mafine in pecite 25 minut pri 180 stopinjah.

Španski vetrci

Z električnim mešalnikom približno 1 minuto stepajte 2 beljaka in 12 g sladkorja, nato skledo prestavite nad vodno paro in zmes med stepanjem pri najnižji hitrosti kuhajte še približno 10 minut. Med kuhanjem lahko vanjo prilijete še sok limone.

Pekač obložite s peki papirjem ter z brizgalko nabrizgajte poljubno velike kupčke. Pečico ogrejte na 100 stopinj, španske vetrce pa na tej temperaturi sušite najmanj 2 uri.

Drobljenec

V skledo presejte 75 g riževe moke, dodajte 50 g mletih mandljev ali lešnikov, 40 g rjavega sladkorja, 70 g raztopljenega masla in ščepec soli.

Vse sestavine dobro pregnetite in testo med dlanmi drobite toliko časa, da nastanejo drobne grudice. V okroglem modelu pecite 15 minut pri 180 stopinjah.

Koruzni piškoti

Zmešajte 150 g polente, 150 g sladkorja, 50 g riževe moke, 50 g mandljev v prahu, 1 žličko pecilnega praška, 100 g masla, lupino 1 pomaranče in 2 rumenjaka.

Pustite počivati 30 minut v hladilniku, nato testo zvaljajte in izrežite z modelčki za piškote. Na sredino vsakega piškota pritisnite mandelj in pecite 10 minut pri 180 stopinjah.

Kostanjeva krema

Sestavine: 500 g kostanja, ½ l mleka, 1 strok vanilje, 2,5 dl sladke smetane, 4 žlice sladkorja

Priprava: Kostanj blanširajte in olupite. Mleko zavrite skupaj z vaniljevim strokom, v katerega ste večkrat zarezali. Dodajte olupljen kostanj, še enkrat zavrite, nato ogenj zmanjšajte. Kostanj na majhnem ognju kuhajte do mehkega. Odstranite vaniljev strok in še vroč kostanj pretlačite. Kostanjev pire zmešajte s 4 žlicami smetane in sladkorjem. Kremo nato pokrijte in ohladite. Pred postrežbo trdo stepite sladko smetano in jo rahlo primešajte kostanjevi kremi.

Pripravila: Katja Vidrajz