Že veste, kaj boste postregli za praznike? Bine Volčič vam lahko tokrat pomaga s sladico.
Zvezda šova Gostilna išče šefa ima danes uspešen bistro v središču Ljubljane, ki se je že usidral v želodce tistih, ki radi dobro jedo. Ker je letos božični večer na nedeljo, bo ta dan z otrokoma Vanom in Tajdo ter ženo Katarino praznoval doma, medtem ko je silvestrska večerja v bistroju Monstera že razprodana.
Kot je povedal, pa sta njuna malčka tudi že spretna v kuhinji.
"Vane je drugošolec, Tajda pa je zadnje leto na 'vrtčevski' svobodi. Kar se kuhanja tiče, se ne prerivata pred štedilnikom, verjamem pa, da si že zdaj znata pripraviti obrok, če bi bilo treba. Spodbujam namreč samostojnost in odgovornost, nikakor pa ne pričakujem, da bi mi sledila v poklicu. Tudi v bistroju ne pomagata zares, le včasih se z ženo oglasijo, ko ne kuhamo za goste," je namreč povedal.
Je bil pa zato toliko bolj zgovoren z namigi o tem, kako lahko letošnjo praznično večerjo popestrimo z nečim posebnim.
ČOKOLADNI TARTUFI Z ROŽMARINOM IN LOVORJEVIM LISTOM
Sestavine:
300 g sladke smetane, 275 g temne čokolade (65-odstotna), 25 g svežega rožmarina, 3 lovorjevi listi, ščep soli, kakav v prahu ali naribana temna čokolada
Priprava:
1. V kozici segrejemo sladko smetano, rožmarin in lovorjeve liste. Tik pred vretjem odstavimo in pokrijemo s plastično foljo za živila za pol ure, da se aroma zelišč z infuziranjem prenese na sladko smetano. Precedimo, da odstranimo zelišla, in nato aromatizirano sladko smetano zavremo.
2. V drugi posodi na majhne koščke nalomimo čokolado, dodamo sol in vse skupaj prelijemo z vrelo sladko smetano. Pustimo minuto ali dve, nato pa dobro premešamo, da se čokolada popolnoma raztopi. Pokrijemo s plastično foljo na kontakt, ohladimo na sobni temperaturi in čez noč postavimo v hladilnik. Nato oblikujemo v kroglice, ki jih povaljamo v kakavu ali naribani temni čokoladi.
Za revijo Lady napisala Eva Jandl