Izbiranje med tisoč in eno vrsto mlečnih nadomestkov je lahko naporno, a ne če ste poznavalka.
Sojino mleko
S sojinim mlekom lahko kuhamo na enak način kot s kravjim. Uporabljamo ga lahko za jajčne kreme in omake za testenine. (P. S.: Soja vsebuje fitoestrogene. Študije o tveganjih za zdravje so nedokončane.)
Riževo mleko
Nekaterim riževo mleko ni všeč zaradi sladkega okusa in visokega glikemičnega indeksa, saj ta še poveča tek, namesto da bi ga zmanjšal. Je pa vsekakor dobra izbira, če ste alergični na sojo.
Mandljevo mleko
Najboljše je za mešanje s kavo, lahko pa se uporabi tudi pri kosmičih za zajtrk in smutijih. Z njim lahko tudi kuhate, a njegova vodena tekstura je primernejša za sladke jedi.
Kokosovo mleko
Njegov okus je zelo sladek, zato je idealen za doma narejene sladolede in peciva. Pazite le, da ga boste uporabljali v zmernih količinah, saj vsebuje višje vrednosti nasičenih maščob.
Mleko indijskih oreščkov
Mešamo ga lahko z vsem, pa še preprosto ga lahko naredimo tudi doma. Indijske oreščke namočite čez noč, potem pa jih pri veliki hitrosti zmiksajte.
Pripravila: Katja Vidrajz
Novo na Metroplay: Kako lahko vzdržujemo mišično maso ter preprečimo težave, kot so sarkopenija in osteoporoza?