Kaj se v telesu zgodi, če ne jeste sira, mesa, zelenjave ali morske hrane?

Preskakovanje določene hrane lahko povzroči pomanjkanje snovi, ključne za zdravje ... Poskrbite za alternativo!

Kaj se v telesu zgodi, če ne jeste sira, mesa, zelenjave ali morske hrane?

Ne jeste mleka ali sira

Pomembna sta za: vnos beljakovin pa tudi kalcija, ki sodeluje pri tvorbi kosti, krčenju mišic in strjevanju krvi.

Alternativa: Stavite na mineralne vode, ki vsebujejo kalcij, kot so Radenska, Donat Mg, Jamnica ...). Že en liter na dan zajema več kot polovico priporočenega vnosa kalcija. Pomislite tudi na rastlinski sok. Naredite ga iz soje, mandljev ali riža, ki so bogati s kalcijem. Povečajte vnos s kalcijem bogate zelenjave: peteršilj (186 mg/100 g), špinača (92 mg/100 g), zelje (59 mg/100 g), vodna kreša (55 mg/100 g).

Za optimalno absorpcijo poskrbite, da vam ne bo primanjkovalo vitamina D.

Ne jeste mesa

Pomemben je zaradi: dobrega odmerka beljakovin in železa.

Alternativa: Ribe, ki vsebujejo beljakovine, podobne tistim v mesu. Izbirajte sardele in tuno, ki vsebujejo dovolj železa. Dobro kombinacijo beljakovin in železa najdete tudi v morskih sadežih. In ne pozabite na stročnice! Da poskrbite za zadosten vnos beljakovin, jih kombinirajte z drugimi živili: čičerko s kuskusom, grahom z rižem, rdečim fižolom s tortiljami.

Za optimalno absorpcijo železa iz rastlinskih virov v prehrano vključite hrano, bogato z vitaminom C (na primer agrume). Odpovejte se kavi in čaju po obrokih.

Ne jeste zelenjave

Pomembna je zaradi: Zelena zelenjava je bogata z vodo, antioksidanti in vitamini B, vsebuje pa malo kalorij. Stročnice (leča, čičerka, grah ...) imajo malo vode in veliko škroba, ki vsebuje beljakovine, vitamine B in magnezij.

Alternativa: Razumno uživanje sadja zagotovi vnos vitaminov in mineralov. Za optimalno koncentracijo mikrohranil izbirajte sezonsko sadje. Če nameravate zanositi, morate vedeti, da samo s sadjem v telo ne boste vnesli dovolj vitamina B9. Najdete ga v jetrih in oreških.

Optimalen vnos vlaken boste zagotovili s kombinacijo s polnozrnatimi jedmi (testenine, riž, kruh), ki bodo zagotovile podobne sladkorje, kot jih vsebujejo stročnice.

Ne jeste rib ali morskih sadežev

Pomembni so za: vnos beljakovin in fosforja ter nenasičenih maščob. Še zlasti koristne za zdravje našega srca in ožilja so maščobe omega 3. Morska hrana vsebuje veliko mikrohranil.

Alternativa: Rdeče meso je enakovreden vir glede na vsebnost beljakovin, v njem je tudi zdrav odmerek cinka, selena in železa. Za optimizacijo tega vnosa uporabimo razumno razmerje rastlinskih olj, bogatih z omega 3, kot je repično olje. Fosfor je mogoče najti v stročnicah, mlečnih izdelkih in jetrih. Jod boste našli v jodirani soli, magnezij v čokoladi, večje količine pa v mineralni vodi

Priredila Katja Vidrajz

Preberite še: Elle recepti: Metin tiramisu s čokolado

Najbolj brano