V zakulisju: London vidim drugače (dnevnik modne novinarke Ine)

Mineva tri leta, odkar sem zapustila Slovenijo, in London dobiva drugačen pomen.

V zakulisju: London vidim drugače (dnevnik modne novinarke Ine) - Foto: osebni arhiv

Julija sem postala diplomantka fakultete UAL: London college of fashion, danes pa na datum natančno minevajo tri leta, odkar sem se sem preselila. Čez noč presekana študijska rutina mi je začela manjkati, dneve je bilo vedno težje polniti s čim produktivnim in ni mi uspelo utišati glasu, ki me je preganjal, da začnem pri priči graditi kariero v modnem svetu.

Čeprav živim v mestu, kjer se vedno nekaj dogaja, me je pretiran entuziazem nad pričakovanimi lokacijami že davno minil - London je zame postal dom in ne začasna destinacija. Moja prioriteta je tako uživanje v Londonu in temu kar ponuja, v kotičkih ki sem jih v zadnjih treh letih prezrla in ponovno odkrivanje tistih, ki jih obožujem. Do prvega koraka v svojo sanjsko službo me sedaj ločijo le še hitro minljivi dnevi, zato si vsakodnevno zadam del Londona, ki ga prehodim in raziščem, če ga poznam ali ne.

1. Brick Lane in Spitalfields Market

Nekoč moja lokalna area, danes pa del Londona v katerega se z veseljem vračam na sprehode in kavice, končna destinacija pa so brez izjeme trgovine z vintage oblačili. Še posebej uživam v trgovini Serotonin Vintage, kjer me vedno znova navdušuje izbor redkih kosov starejših kolekcij modnih znamk, ki jih poznam samo iz knjig. Posebne spomine zame nosi spehod po tržnici Spitalfields in panoramski pogled na vzhodnolononske nebotičnike, med bolj priljubljenimi destinacijami v tem delu pa ostajata tudi Boxpark in ikoničen Brick Lane Bagel shop.

2. Muzej V&A

V V&A sem se po dolgem času vrnila z namenom, da obiščem razstavo in ne zgolj zato, da uživam v dih jemajočem ambientu muzejskega drga. Navdušili sta me razstavi Curiouser & Curiouser, ki razlaga zgodbo in umetniško nastajanje Carollove uspešnice Alice in Wonderland in razstava Bags: V&A, kjer muzej v sodelovanju z Mulberry razlaga mojstrstvo izdelovanja dizajnerskih torbic.

3. Notting Hill

Ta predel Londona bi moral biti mesto zase. Notting Hill je moj najljubši predel, kamor zahajam predvsem ob vikendih, kadar je odprt market vintage oblačil. V kontrastu s strogim centrom, Notting Hill oddaja sproščeno energijo in občutek, da se nikomur ne mudi nikamor - tudi med tednom, sredi delovnih dni so kavarne polne. Pogosto sem pridem brez zares konkretnega razloga, nikoli pa se ne izognem ulicama Portobello Road in Westbourne Grove, ki sta polni konceptnih trgovin in narekujeta utrip Notting Hilla.

4. Southbank in muzej Tate Modern

Panoramskega pogleda z južnega dela reke Temze se še vedno ne morem naveličati, zato ostaja zame priljubljeno mesto, kjer pogosto preživljam nedelje brez obveznosti. Poleg tega je na južnem bregu reke ikonični Tate Modern, kamor zaidem tudi takrat, ko sem si vse razstave že ogledala. Ob sončnem vremenu še lepšo pot ob reki ponavadi prehodim med Waterloojem in London Bridgem z občasnimi postanki na tržnici Mercato Metropolitano in Borough Market, obcestnih knjižnjih sejmih in galeriji Hayward.

5. Dover Street Market

Vsem na očeh skrit Dover Street market me vedno znova navdušuje z izbiro oblačil in njihovo predstavitvijo. V poplavi kolekcij in znamk je pogled na skrbno izbrane dih jemajoče kose oblačil resnično osvežujoče in ravno kontrast med Dover Streetom in ostalimi modnimi veleblagovnicami v Londonu, me vedno znova vleče nazaj. Pravzaprav je občutek nakupovanja tu bliže ogledovanju razstave, kot brskanju med oblačili. 

6. Kensington Gardens

Zaradi njihove neposredne bližine mojemu domu, se v vrtovih Kensington znajdem praktično vsak dan - pravzaprav mi za trenutek izbrišejo občutek, da živim v velikem mestu. Ta del Hyde parka je seveda najbolj poznan po mogočni palači Kensington in bližnjemu okroglemu jezeru z labodi, mene pa pot mimo tega pogosto zanese še v galerijo Serpentine in High street Kensington, ki se nahaja neposredno ob koncu parka. 

Napisala: Ina Podkoritnik

Fotografije: osebni arhiv

Preberite še: Megan Fox s tem kompletom za jesen napoveduje vrnitev žameta

Priporočamo tudi: To je nakupovalni trik, ki ga mora poznati vsaka ženska po 50. letu

Najbolj brano