Osebno s poslanko državnega zbora Moniko Gregorčič

Poslanka državnega zbora je podjetnica, ki se je v politiko podala zaradi močne želje po spremembah. Ciljno usmerjena in ambiciozna, a obenem pozitivno naravnana in umirjena.

Promocijsko sporočilo, 13. 3. 2022
Monika Gregorčič - Foto: Aleksandra Saša Prelesnik

Kako bi se opisali? Katere so tiste osebnostne lastnosti, ki vas najbolj opredeljujejo?

Trudim se razvijati svoje sposobnosti in delovati pozitivno, optimistično. Imam precej visoko zavedanje o pomenu osebne odgovornost. Sebe bi opisala kot natančno, dosledno, zanesljivo, iskreno in od zgodnje mladosti zelo samostojno osebo s smislom za red in urejenost. Zavedam se pomena sodelovanja in timskega duha. Moji cilji, tako zasebni kot karierni, so bili vedno postavljeni precej visoko in osredotočeno, a vseeno v mejah zdrave ambicioznosti. Sem vedoželjna oseba, obzorje duha in znanja si razširjam z branjem in potovanji, ki so moja strast. Za sprostitev od napornega vsakdanjika potrebujem mir in morje. Ker sem po horoskopu vodno znamenje (ribi), me bližina vode pomirja in napolni z novo energijo. Življenjske izkušnje so me naučile tudi taktnosti in preudarnosti, zato pred prehitro reakcijo vedno pomislim korak ali dva naprej.

Kaj je bilo odločilno, da ste kot uspešna podjetnica spremenili smer v politiko?

Podjetništvo me je naučilo operativnosti in okretnosti, hitrega prilagajanja vedno novim razmeram na trgu, a zadnja finančna kriza je stvari v nekaterih dejavnostih postavila na glavo. Hkrati je v meni že nekaj časa zorela želja po novih izzivih. Ko sem dobila povabilo za začetek svoje politične poti, zato nisem oklevala. V politiki sem se razmeroma hitro in dobro znašla, k temu pa sta zagotovo prispevali tudi podjetniška miselnost in učinkovitost, ki ju v politični sferi in javnem sektorju še vedno primanjkuje. Prioritetno se ukvarjam z zunanjepolitičnimi, varnostnimi in gospodarskimi temami. Želim si, da bi se okrepilo zavedanje pomena mednarodne konkurenčnosti in potrebe po promociji našega gospodarstva v tujini ter da bi znali enotno in dosledno uveljavljati interese naše države v mednarodnem okolju.

Na kaj v življenju ste do zdaj najbolj ponosni?

Ponosna sem, da sem v trenutkih odločitev zaupala svoji intuiciji, da nisem oklevala, temveč sem se pogumno odločila za spremembe, čeprav te vedno terjajo izstop iz cone udobja.

Kako uravnovešate svoj delovni in javnosti izpostavljeni vsakdan z zasebnostjo?

Priznam, da je ravnotežje zaradi nepredvidljive narave dela v politiki zelo težko vzdrževati. Parlamentarne seje in druge delovne obveznosti se zelo pogosto podaljšajo v večerne in celo nočne ure, zato je na primer načrtovanje rekreacije ali celo obiska frizerja med tednom skorajda nemogoče.

Kako se sproščate oziroma sprostite po napornem dnevu in kaj najraje počnete ob prostih dneh?

Zdrav življenjski slog je v politiki zgolj pobožna želja. Zamujeno se trudim nadoknaditi s poletnim odklopom v času parlamentarnih počitnic z vsaj enomesečnim sproščanjem ob morju in pohodništvom. Vikende pa izkoristim za krajše izlete in pohode za ohranjanje fizične kondicije. Za razvedrilo grem rada v kino ali si ogledam predstavo baleta.

Kako najraje preživljate dopust pozimi in kako poleti?

Odkar sta sinova odrasla in se ukvarjam s politiko, zimskega dopusta ne poznam več, saj delovni ritem tudi v času zimskih počitnic ostaja nespremenjen. Zato mi tedaj tudi ni težko nadomeščati koga od kolegov oziroma kolegic iz poslanske skupine s šoloobveznimi otroci. A če bi imela možnost in priložnost, bi tudi zimski dopust preživela ob morju v toplih krajih.

Kateri pa so vaši hobiji, jih imate?

Nimam posebnih hobijev, zadovoljna sem, če mi uspe vzdrževati fizično kondicijo, moja posebna ljubezen pa so potovanja in spoznavanja novih dežel, kultur in navad. Z družino smo prepotovali dobršen del sveta, saj sem želela tudi sinovoma privzgojiti vedoželjnost, strpnost in spoštovanje različnosti. Potovanja razširijo obzorja in obogatijo duha, po vrnitvi pa znaš tudi bolj ceniti vse tisto, kar te čaka doma. Pred leti sem veliko smučala in igrala golf, a odkar sem v politiki, mi to ne uspeva več.

Katero željo v prihodnosti bi še radi uresničili?

Malo za šalo in malo zares: po zaključku poslovne poti bi vsaj za nekaj časa odšla na tropski otok, se naužila sonca in morja ter v preprosti hiški na beli peščeni plaži uživala zasluženi pokoj. Najverjetneje bi začela tudi pisati knjige.

Kaj vam pomeni moda oziroma osebni stil?

Moje modno vodilo je biti urejena priložnosti primerno. Tega me je, predvsem z lastnim zgledom, naučila pokojna mama. Najbolje se počutim v poslovnoelegantnih oblačilih.

Pet na kratko

Morje ali hribi? Morje.

Knjiga ali film? Film.

Gibanje ali počitek? Počitek.

Domača kuhinja ali restavracija? Restavracija.

Eleganca ali udobje? Eleganca.

Promocijsko sporočilo

Pripravila Mojca Zemljak

Fotografije Aleksandra Saša Prelesnik in Osebni Arhiv

Preberite še: Kate Middleton v znak podpore oblečena v ukrajinsko modro

Priporočamo tudi: Iščete novo prehodno jakno? Claudia Schiffer je našla popoln stil za ženske nad 40 let

Najbolj brano