O pomembnosti počitka in ohranjanja ravnovesja med delom in počitkom

Verjamemo, da ste v zadnjem letu na temo ohranjanja ravnovesja med delovnimi in prostočasnimi obveznostmi, delu od doma in ohranjanju duševnega zdravja slišali več kot kadarkoli prej. - PETRA ŠKABAR

O pomembnosti počitka in ohranjanja ravnovesja med delom in počitkom - Foto: Osebni arhiv

Pa ste se kdaj vprašali, zakaj je počitek tako zelo pomemben?

Vsi se zavedamo pozitivnih učinkov kvalitetnega počitka. Počitek dokazano pripomore k kardiovaskularnemu zdravju, niža pritisk in posredno vpliva na kvaliteto življenja in življenjsko dobo. Večina ljudi pa počitek pozna kot tistih nekaj minut na dan, ki jih zvečer v družbi partnerja preživimo pred televizijo ob gledanju Netflix-a in domišljijskem premiku v svet nadaljevank, kot so Bridgeton in The Crown.

V zadnjem desetletju pa se je v ospredju pojavil izraz aktivnega počitka, ki sloni na hipotezi, da naj bi nekaj minut zmerne telesne vadbe posamezniku omogočalo hitrejše okrevanje kot npr. ležanje. Zmerna telesna vadba nima pozitivnega učinka le na telesno zdravje posameznika, ampak tudi na duševno zdravje in posledično viša posameznikove zmožnost za spopadanje s stresnimi situacijami. Aktivni počitek je lahko tudi kratek sprehod v naravi, meditacija, hitre raztegovalne vaje ali prijeten pogovor s partnerjem ali družinskim članom, ki vašo pozornost za kratek čas odvrne od zastavljene naloge. Četudi pri izrazu aktiven počitek ne pomislimo na dremež, pa lahko tudi kratek 10 minutni dremež zviša vaše kognitivne sposobnosti. 

Kako si načrtovati dan, da vključimo tudi čas za počitek? 

Ob zgornjem zapisu se nam hitro postavi vprašanje načrtovanja prostega časa. Organizacija prostega časa ni nekaj, kar bi se pojavilo šele pred nekaj desetletji; s tem vprašanjem so se ukvarjali že filozofi, podjetniki in poltiki sotletja pred nami. Pa je organizacija časa res tako pomembna?                                                                                                                                       

Organizacija časa dokazano vpliva na:

-          ravnovesje mes zasebnim in službenim življenjem,

-          učinkovitost na delovnem mestu,

-          stres in psihološki distres,

-          anksioznost,

-          kreativnost,

-          obupanost,

-          zadovoljstvo z življenjem,

-          klinično depresijo.

 

Pri organizaciji časa in implementaciji aktivnega počitka je pomembno, da se vprašamo o hierarhiji in pomembnosti delovnih nalog. Oblikujte seznam na način, da najvišje mesto zaseda najpomembnejša stvar, kateri želite v prihajajočem tednu ali mesecu nameniti največ pozornosti in časa, na seznam pa ne pozabite dodati tudi nekaj časa zase. 

»OK, NAVODILA IMAM – KAJ PA IZVEDBA?« 

Implementacija vsake nove izkušnje je dolgotrajen proces, ki se začne z identifikacijo obstoječe rutine in tistega, kar si želite spremeniti. Imate občutek, da ste premalo produktivni? Potem je vaš cilj usmerjen v oblikovanju dnevnih delovnih zadolžitev. Ste preobremenjeni? Na dnevni ravni v svoje obveznosti dodajte aktiven počitek. Imate občutek, da vam stvari uhajajo izpod nadzora? Zapišite si vse obveznosti na to-do seznam in s tem preusmerite pozornost na le eno stvar naenkrat. Četudi se vse te rešitve zdijo izjemno preproste, je njihova implementacija v vaš vsakdanjik lahko dolg in včasih utrujajoč proces. Z gotovostjo pa vam lahko zatrdim, da boste z rezultati in spremembo sčasoma izjemno zadovoljni.

Napisala Petra Škabar, dipl. psih. (UN).

Petra Škabar, diplomirana psihologinja, študentka kognitivno-vedenjskega svetovanja in terapije, vodja projekta Izpovedi mentalnega zdravja in svetovalka v marketingu svoj čas posveča predvsem študiju in oblikovanju varne prihodnosti na družabnih omrežjih. Že tri leta aktivno spreminja obraz instagrama z razbijanjanjem mitov o mentalnem zdravju in govoru o le-temu na internetu, v zadnjem letu pa je svetovanja prestavila tudi v "realni svet".  Mlada, komunikativna, pozitivna in razigrana psihologinja pravi, da je njen najpomembnejši cilj ta, da ljudem nudi pomoč in jim omogoča boljši jutri.

Fotografije: Osebni arhiv

Preberite še: ELLE Teden duševnega zdravja: Vse bo še dobro

Najbolj brano