Še boljše kot na ljubljanskih stojnicah.
Tudi vi pogrešate vonj po kuhanem vinu? Tudi če letos stojnice ponujajo le približek brez alkohola, si ga še vedno lahko privoščite v objemu doma. Za vas smo pripravili odličen preizkušen recept za domačega kuhančka.
Sestavine
- 0,5 l rdečega ali belega vina
- 0,5 l vode (če želite bolj močno kuhano vino, lahko uporabite manj vode in več vina)
- 8 žličk sladkorja
- 1 žlička vanilijevega sladkorja
- klinčki
- 2 žlički cimeta
- 1 pomaranča
Postopek je izredno preprost
Pomarančo razrežite na polovico. Eno polovico narežite na lepe kolobarje, drugo polovico pa olupite in narežite na manjše krhlje.
V velik lonec zlijte vino in vodo ter vsujte sladkor, vanilijev sladkor, klinčke, cimet in pomarančne krhlje (kolobarje pustite za dekoracijo). Mešanico kuhajte, dokler ne zavre in jo ves čas mešajte, da se bo sladkor dobro raztopil. Po vretju kuhajte še nekaj minut, nato pa odstranite pomarančne krhlje in tekočino prelijte v kozarce. Vsak kozarec okrasite s pomarančnim kolobarjem.
Namig 1: Če boste vino kuhali več časa bo okus bolj izrazit, ob enem pa bo vsebnost alkohola manjša.
Namig 2: Če ne marate sladkega kuhanega vina, lahko vsujete manj sladkorja.
Namig 3: Poleg pomaranč lahko dodate tudi mandarine in limone.
Fotografije: Profimedia
Preberite še: To je recept za popolne božične piškote, ki nam ga je zaupal priznan slovenski kuhar
Priporočamo tudi: Recept: Omamni cimetovi piškoti
Novo na Metroplay: "Ni uspeha brez trdega dela." | Maja Štamol Droljc