Nevrologi pojasnjujejo: Zakaj bi morali vsi na leto vsaj za 10 dni na morje

10. 5. 2024
Nevrologi pojasnjujejo: Zakaj bi morali vsi na leto vsaj za 10 dni na morje (foto: Julia Wesely)
Julia Wesely

Ne govori se zaman, da nas je izlet na morje znova vrnil v življenje.

Kako pogosto ste slišali ljudi okoli sebe reči: "Potrebujem morje. Samo, da zavoham sol in da se nagledam sinje modre vode!".

Znanstveniki so potrdili, da nas morje bolj sprosti, kot smo mislili in celo spremeni telesno kemijo. Ljudje so se že od nekdaj zavedali koristi morske vode. Že zdravniki v 18. stoletju so izvajali številne terapije na način, da so ljudem ukazali kopanje v morju. Blagodejni učinek morja na človeško telo je bil odkrit že davno, zdaj pa to znova potrjuje tudi nevrolog Michael Merzenich. 

1. Morje popolnoma spočije naše telo in možgane

Profimedia

Ugotovljeno je bilo, da zvoki morja stimulirajo področje možganov, imenovano prefrontalni korteks, ki je odgovoren za naša čustva in osebne refleksije. Šum morja izboljšuje samozavedanje in čustveno počutje.

Valovi pomagajo našemu telesu izločati negativne ione, telo pa absorbira več kisika in uravnava raven serotonina, snovi, ki nadzoruje tesnobo. Na koncu postanemo mirni, kot po jogi ali psihoterapiji.

2. Šum morja zmanjšuje stres

Zvok, ki ga oddajajo valovi, znižuje raven kortizola, stresnega hormona, in prispeva k umirjenosti. Ta zvok nas namreč najbolj spominja na tistega, ki smo ga lahko slišali, ko smo bili v maternici. Najverjetneje se zato na morju počutimo varne in srečne.

3. Pogled na morje prispeva k občutku varnosti

"Ko gledamo v morje ali ko smo ob obali, smo v predvidljivem in stabilnem okolju," pravi nevrolog Michael Merzenich. Pojasnil je, da se počutimo varne, ko smo na mestih, kjer ni nevarnosti, kot je morje. Gladina vode, ki izginja na obzorju, našim možganom posreduje občutek stabilnosti in varnosti.

4. Sončenje sprošča endorfine

Profimedia

Študije so pokazale, da ko se varno sončimo na plaži (nujno potrebna je UV zaščita), vročina vpliva na naš endokrini sistem, ki je odgovoren za sproščanje endorfinov (iste kemikalije, zaradi katere se počutite srečne, ko jeste čokolado). 

Vir: elle.rs

Fotografije: Julia Wesely, Profimedia

Preberite še: Varno na sonce: Sestavine, ki se jim morate izogibati v kozmetiki, preden greste na sonce

Priporočamo tudi: To je glavni razlog, zaradi katerega pride do prezgodnjega staranja: Spodbuja izgubo mišic, vpliva na hormonsko neravnovesje in je vzrok številnih srčnih bolezni

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik