Ponoči ne morete spati? Premagajte vročino s temi preprostimi triki

15 trikov za boljši spanec.

Ponoči ne morete spati? Premagajte vročino s temi preprostimi triki - Foto: Profimedia

Je kaj bolj frustrirajočega, kot če ne moremo spati, ko temperature naraščajo? Vroča spalnica je morda največji sovražnik spanja z optimalno temperaturo za spanje med 16 in 21 stopinjami Celzija. Za tiste noči, ko ni vetra, ko so okna odprta na široko, in fizično ni mogoče sleči več oblačil, imamo nekaj pametnih nasvetov in trikov, ki lahko pomagajo našim telesom (in umom) premagati vročino.

Pametno

1. Hladno brisačo ali led postavite na zapestja in vrat, presenečeni boste nad tem, kako to znižuje telesno temperaturo. Ohranjanje pulznih točk hladnih nagovarja vaše možgane, da mislijo, da vam je hladno. Druga možnost je, da zamrznite stekleničko z vodo, in uporabite njo.

2. Naše okončine - naše roke in noge - pomagajo uravnavati našo temperaturo, zato ohlajanje le-teh zniža temperaturo celega telesa. Položite vedro, napolnjeno s hladno vodo ob posteljo, nato pa vanj potopite svoje stopalo, preden zadremate.

3. Glede na to, kako ste zavezani svojemu dejanju (ali kako ste prikrajšani za spanje), lahko položite posteljnino v hladilnik ali zamrzovalnik za 10 minut pred spanjem, kar nudi veliko olajšanje.

4. Vložite v kakovostno posteljnino z visoko vsebnostjo bombaža, da zagotovite, da spite v zračni tkanini. Naravna vlakna omogočajo prosto gibanje zraka in kroženje skozi tkanino, kar vam pomaga, da vam je skozi noč hladneje.

5. Preprost trik je hladen tuš tik pred spanjem, saj znižuje telesno temperaturo. Če ledeni hladni tuši niso za vas, poskusite z mlačno vodo, saj bo telesna temperatura še naprej padala.

6. Spite sami. Ne le, da nas lahko partnerji motijo ponoči, ampak zaradi dodatne telesne toplote tudi težje zaspite.

7. Zagotovite, da imate dobro izdelano vzmetnico, kajti tisto, na katerem spite, je prav tako pomembno kot tisto, v čemer spite. Vzmetnica, na kateri spite, lahko vpliva na vašo temperaturo skozi noč. Poiščite vzmetnice iz pametnih vlaken, saj imajo odlične lastnosti hlajenja.

8. Preverite TOG oceno vašega odeje. Nikoli slišali? TOG ocena označuje lestvico toplote odeje, in medtem ko zimske odeje, ki lovijo in ohranjajo toploto v hladnih mesecih, imajo oceno 13,5 TOG plus, bi poleti morali iskati nižje. Pomembno je imeti različne odeje, ki se bodo telesu pomagale prilagajati različnim letnim časom.

9. Poskrbite, da se držite običajnega ritma spanca in bujenja. Pogosto nas vroče vreme zadrži pokonci pozneje, vendar to za naša spanje ni priporočljivo.

Ne priporočamo

1. Nikar ne kupujte poceni ventilatorja. Čim cenejši je ventilator, večja je verjetnost, da ga slišite, kar ne vodi k dobremu spanju.

2. Nikar ne imejte ves dan odprtih oken in mislite, da bo hiša ostala hladna zaradi prepiha. Prostori bodo dejansko ostali bolj hladi, če zaprete okna in spustite zavese.

3. Nikar ne pijte alkohola, s tem se samo dehidrirate pred dolgo vročo nočjo.

4. Ne jejte preveč beljakovin, ker povečajo hitrost presnove, kar lahko telo spodbudi, da se segreje.

5. Ne telovadite pozno zvečer, saj to zviša telesno temperaturo, zaradi česar je spanje v vročem vremenu precej oteženo. Priporočamo, da se odločite za vadbo zjutraj, da zaženete metabolizem.

6. Ne dremajte čez dan. Medtem ko nam vroče vreme lahko povzroči, da se počutimo brez energije (to je zato, ker naša telesa porabijo več za uravnavanje naše temperature), lahko s tem otežimo spanec, ki prihaja ponoči.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: FOTO: Poglejte, kako Gigi Hadid preživlja svojo nosečnost - kako prikupno!

Priporočamo tudi: Meghan Markle je nosila popolno poletno obleko za 68 evrov

Najbolj brano