5 najboljših rastlin za spalnico: Prečistijo zrak in v prostor vnesejo dozo tropskega vzdušja

11. 6. 2024
5 najboljših rastlin za spalnico: Prečistijo zrak in v prostor vnesejo dozo tropskega vzdušja (foto: Profimedia)
Profimedia

Nekatere sobne rastline poskrbijo za sproščujočo energijo v spalnici.

Spalnica je prostor, kjer nam je pomembna energija miru in sprostitve. Nekatere sobne rastline, ki ne potrebujejo veliko svetlobe in nege, pripomorejo k čistejšemu zraku. To je 5 najboljših rastlin za okrasitev spalnice.

 1. Zelena lilija (Chlorophytum comosum)

Zelena lilija je odlična za spalnico, saj učinkovito čisti zrak tako, da iz njega odstranjuje toksine. Poleg tega je zelo enostaven za vzdrževanje in ne zahteva veliko svetlobe ali posebne nege, zaradi česar je idealen za notranje prostore, vključno s spalnicami. 

2. Sobna palma (Chamaedorea elegans)

Sobna palma je še ena odlična rastlina za spalnico, saj poleg tega čisti zrak, povečuje vlažnost in v prostor vnaša dozo tropskega vzdušja. Njegovi elegantni, pernati listi dodajo estetsko vrednost, hkrati pa izboljšajo kakovost zraka in ustvarijo bolj zdravo spalno okolje. 

3. Spatifil ali samolist (Spathiphyllum)

Mirovna lilija je znana po svoji sposobnosti odstranjevanja škodljivih snovi iz zraka, kot so amoniak, benzen in formaldehid. Poleg tega, da čisti zrak, je za to rastlino enostavno skrbeti, dobro uspeva v slabih svetlobnih pogojih in redko cveti, kar prispeva k mirnemu in sproščujočemu vzdušju v spalnici.

4. Aloe vera

Aloe vera je rastlina, ki ponoči proizvaja kisik, kar izboljša kakovost zraka med spanjem. Poleg tega ima zdravilne lastnosti, na primer blaži opekline in ureznine, zato ga je koristno hraniti v spalnici. Je enostaven za vzdrževanje in ne zahteva veliko vode, zato je praktična izbira za notranje prostore.

5. Filodendron (Philodendron)

Filodendron odlično absorbira formaldehid iz zraka in je enostaven za vzdrževanje, zaradi česar je idealen za notranje prostore, vključno s spalnicami. Ta rastlina uspeva v slabih svetlobnih pogojih in ne potrebuje pogoste nege, zaradi česar je popoln dodatek k ustvarjanju bolj zdravega in udobnejšega vzdušja za spanje.

Fotografije: Profimedia

Preberite še: To so spoznali šele, ko je njihov zakon razpadel: 10 stvari, za katere si ločenci želijo, da bi jih vedeli prej

Priporočamo tudi: 4 lekcije, ki se jih lahko naučimo iz edine modre cone v ZDA: Dan vedno začnejo z zajtrkom, to živilo pa jih ohranja pri dobrem zdravju in počutju

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik