To so spoznali šele, ko je njihov zakon razpadel: 10 stvari, za katere si ločenci želijo, da bi jih vedeli prej

10. 6. 2024
To so spoznali šele, ko je njihov zakon razpadel: 10 stvari, za katere si ločenci želijo, da bi jih vedeli prej (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko se strasti umirijo, čustva pomirijo in zakon postane preteklost, se na vse, kar se je zgodilo, pogleda bolj trezno, tako lažje vidimo stvari, ki jih prej nismo mogli opaziti in vedeti. 

Niti zakon niti ločitev nista lahki in oboje je odlična življenjska lekcija o tem, kako gledamo na življenje, kaj nam ustreza in kaj ne, kako se postavljamo v odnosih z drugimi, koliko dajemo in pričakujemo. Sicer pa se je vedno bolje učiti na tujih napakah kot na svojih, kajne?

Pred nekaj leti je kanadska odvetniška družba Nussbaum Law prosila nekaj svojih ločenih strank, naj povedo nekaj lekcij, ki so se jih naučile o zakonu po ločitvi, in morda se vam bodo zdeli njihovi odgovori zanimivi.

1. Poroka ni nujno težka – prej ko se tega zavemo, bolje je

"Ločitev me je naučila, da dober zakon ne bi bil tako težak. Seveda so žrtve in kompromisi del zakona. Toda če se vam zdi, da vedno delate preveč kompromisov, da bi se izognili prepiru, vedite, da je to podpiši, da greš naprej."

2. Imejte načrt B

"Med prvim zakonom sem ostala doma. Toda kmalu sem spoznala, da je to slab položaj, ko se je moj zakon končal. Bila sem popolnoma odvisna od svojega bivšega moža, kar je stanje še poslabšalo. Bil je grozen čas zame. Na srečo sem diplomirala in zdaj sem spet doma, ampak zdaj vem, kaj storiti."

3. Zaupajte svojemu zakoncu

"Ko pride zakon do težkih časov, je običajno prva stvar, ki izgine, zaupanje. Vendar pa je zaupanje jedro vsakega dobrega odnosa. Če ste zaljubljeni v svojega zakonca, mu morate znati zaupati. Če niste pripravljeni da zaupate svojemu partnerju in ga sprejmete takšnega, kot je, je čas, da greste naprej in se ne ozirate nazaj, če je v zvezi izgubljeno zaupanje, je vse izgubljeno." 

4. Sprejmite spremembe

"Moj bivši je imel vrsto epizod. Ne samo, da se mu je poslabšalo zdravje, ampak je spremenil tudi svoj pogled na življenje. Postopoma se je spremenil v popolnoma drugega človeka. Takrat sem ugotovila, da se ljudje sčasoma spremenijo. Nisem enaka oseba, kakršna sem bila pred nekaj leti, sem se počasi začela pripravljati na spremembo in jo sprejela."

5. Bodite iskreni glede svoje preteklosti

"Zelo pomembno je, da si iskren in odkrit glede svoje preteklosti, iz več razlogov. Velika stvar, ki se mi je zgodila, ko sem bil iskren, je, da sem lahko razumel svoje čustvene sprožilce. Veliko lažje razumem, zakaj reagiram tako, kot sem ali se zdaj ustrezno prilagodim."

6. Poiščite nekaj, kar bi počela skupaj

"Zelo enostavno je razviti ločene hobije in to je povsem v redu. Vendar imejte nekaj, kar je prioriteta za oba, tudi če greste skupaj v telovadnico ali na sprehod. Dobro je imeti nekaj ciljev kot par. poskrbi, da rasteta skupaj in le redko se ločita."

7. Ne zamerite

"Za vzpostavitev ali prekinitev razmerja sta potrebni dve osebi. Za tango sta potrebna dva, zato kriviti partnerja za neuspeh zakona ni razumno. Razumite svoj prispevek h konfliktu in ga sprejmite."

8. Ne spuščaj se v odnos, kjer bi izgubil samega sebe

"Poročil sem se zelo mlad. Nisem imel pojma, kdo sem zunaj zakona, potem ko sem se ločil po 20 letih. Nikoli ne daj ključa svoje sreče v žep nekoga drugega, to je dokazana teorija in zdaj se mi zdi smiselna. Jaz spoznal, da je nekaj prevelikega, da bi dal in preveč zahteval od nekoga." 

9. Definirajte, kaj je za vas srečna družina

"Po ločitvi, več zvezah in ponovni poroki sem se naučil, da moram spremeniti način dojemanja svojega srečnega družinskega drevesa. Naučil sem se, da je naravno, da se nekatere veje drevesa zlomijo in da nove zrastejo na nepričakovanih mestih. Navsezadnje je to ljubezen - močno drevo."

10. Pokažite svojemu zakoncu spoštovanje

"Pogosto se ne spomniva te osnovne stvari in drug drugega mečeva žalitve. To napako sem naredila, ker med najinim zakonom nisem gojila spoštovanja in ni uspelo. Žal mi je, da se nisem usedla in razčistila stvari, ko sem imela nespoštljive misli do moža."

Fotografije: Profimedia

Preberite še: Jennifer Aniston dokazuje, da to ni barva le za jesen: Igralka sijoča v rdeči cvetlični obleki in fantastičnih sandalih

Priporočamo tudi: Nove najljubše superge slavnih zvezdnic? To so superge, ki so to sezono zamenjale adidasov model Samba

Novo na Metroplay: O igralstvu in sebi onkraj njega | Tjaša Železnik